Kategorije
Zanimljivosti

Majevički stećci: Srednjovjekovni kameni spomenici kao nacionalna i svjetska baština

Stećci, srednjovjekovni monolitni kameni spomenici, vezani su za kompletno područje BiH, ali i dijelove Srbije, Crne Gore i Hrvatske. U znatnom broju ima ih i na području Majevice, kaže arheolog Mirko Babić, zaposlen u Muzeju Semberije.

Stećci s Majevice: Natpisi koji govore o specifičnom odnosu prema životu i smrti

Lošiji kamen

Kako pojašnjava, majevičke stećke karakteriziraju bogata ornamentika, ali i zapisi – epitafi koji govore o specifičnom odnosu prema životu i smrti. U narodu su poznati i kao mramorje, mramorovi ili kamenovi.

– Majevica ima tipičan pejzaž zapadnog Balkana i ljudi koji žive na ovom području dio su istog mentalnog sklopa i baštinili su jedinstvenu kulturu, podižući u srednjem vijeku monumentalne nadgrobne spomenike. Desetine takvih nadgrobnih spomenika otkrivene su i publikovane. Karakteristična su i imena koja su uklesana na tim spomenicima. I danas se pronalaze novi stećci, pogotovo na nepristupačnom području ili u temeljima nekih starih građevina. Krajnje je vrijeme da se napravi sistematičan pregled svih takvih spomenika – navodi Babić.

On podsjeća da Muzej Semberije raspolaže sa 23 stećka s natpisima i 40 bez natpisa, koji su pronađeni krajem 2002. godine u starim temeljima Atik džamije u Bijeljini.

O stećcima je pisao i etnograf i istraživač Milenko Filipović, ističući da su mnoga stara groblja uništena prilikom gradnje drumova i kuća.

– Stećaka je bilo u Brijestu, Lukavici, Miladićima, Brezju, Jablanici, Vukosavcima, Piperima, Tobutu, Peljavama, Humcima, Visorima, Lipovicama, Drijenči, Podgori, Priboju. Pravljeni su često od lošijeg kamena, pješčara i krečnjaka, u obliku ploča, kamenih sanduka i sarkofaga, pa su mnogi od njih oštećeni – zabilježio je Filipović.

Pet lokacija

Jedna od značajnih nekropola stećaka, djelimično istražena, nalazi se između sela Jablanica i Piperi u općini Lopare, na Majevici, u rejonu Visori. Na prostoru od oko 400 metara nalazi se pet lokacija sa stećcima, među kojima njih desetak ima natpise.

Ta je nekropola svojevremeno kandidirana za listu lokacija koje bi trebao štititi UNESCO, jer bi se time ispoštovala i teritorijalna zastupljenost, pa bi i sjeveroistok BiH imao svoj zaštićeni lokalitet sa stećcima.

(Avaz)

Kategorije
Zanimljivosti

Švajcarsko selo traži stanovnike, nudi po 25.000 franaka

Stanovnici švajcarskog sela Albinena, u kantonu Valai, za deset dana će odlučiti o novoj politici kojom će strancima spremnim da dođu živjeti bar deset godina u selo ponuditi novac, oko 70 hiljada švajcarskih franaka za četveročlanu porodicu.

Malo selo u kojem trenutno živi 240 stanovnika, jedno je od mnogih u Švajcarskoj koje poslednjih godina doživljava veliko iseljavanje stanovnika.

Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe porodice, odlaze iz sela. Samo u poslednjoj godini, selo su napustile tri porodice s osmoro djece pa je lokalna vlast bila prisiljena da zatvori seosku školu.

Stanovnici sela zahtjevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se obezbjedila budućnost i opstanak sela.

Plan lokalnog vijeća je da porodicama ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uslovima, poklone po 25 hiljada franaka za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih 10 hiljada franaka po djetetu.

Četveročlana porodica, prema tom predlogu, dobila bi bonus u vrijednosti od 70 hiljada švajcarskih franaka. Ali, postoje i uslove koje je potrebno ispuniti. Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje 10 godina. U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200 hiljada franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica.

Novac od lokalnih vlasti dobijaju nepovratno, osim u slučaju ako neko odluči da napusti selo prije isteka roka od deset godina.   Lokalne vlasti su uvjerene da su ove mjere pristupačne za sve.

„To je ulaganje u budućnost sela“, pišu lokalne novine i dodaju da će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskoj prodavnici, dok će se istovremeno u selo vratiti život.

„U najboljem slučaju će se ponovo otvoriti i škola u selu“, dodaje se u novinama.

Albinen je selo koje se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rone. Selo se ponosi čistim planinskim vazduhom i s puno sunčanih dana godišnje. Na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Lukerbad.

U selu nema puno mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi udaljeni su na samo pola sata vožnje.

(N1)