Connect with us

Privreda

Održan Privredni savjet opštine Lopare

U Loparama je u proteklih godinu dana otvoreno 100 održivih radnih mjesta, rekao je danas načelnik opštine Rado Savić na Poslovnom forumu u ovoj majevičkoj opštini.

Savić je rekao da je ova godina po privrednim ulaganjima jedna od najboljih za Lopare u proteklih 10 godina, a kao primjer naveo je otvaranje firme za proizvodnju radijatora „Termal“ u kojoj je zaposleno 58 radnika, a do kraja godine će njihov broj biti znatno povećan. Ova firma svoje proizvode izvozi u Holandiju.

On je naveo i da su dva domaća privrednika sa inostranim partnerom iz Kine pokrenula proizvodnju i u fabrici stolova i stolica, gđe je već zaposleno 20 radnika, a do kraja godine biće obezbjeđeno ukupno 35 radnih mjesta.

Savić je okupljenima na Poslovnom forumu rekao da je firma „Termoelektro“ kupila bivšu fabriku poljoprivrednih mašina u Loparama u kojoj će za mjesec dana krenuti sa radom i zapošljavanjem, a u proteklih godinu dana otvoren je i veliki market koji je zaposlio 23 radnika sa područja Lopara.
Prema njegovim riječima, pozitivni pomaci postignuti su i u oblasti poljoprivrede.

„Dragan Jović koji živi u Austriji, a porijeklom je iz Priboja kod Lopara, zakupio je voćnjak u Gornjem Mačkovcu na 25 godina i najavio ulaganje 200.000 KM u podizanje zasada sa 30.000 stabala trešnje i šljive“, istakao je Savić.

Navodeći primjere pozitivnih trendova ulaganja i razvoja privrede u ovoj majevičkoj opštini, Savić je istakao odličnu saradnju sa dijasporom koja daje i odlične rezultate u matici.
On je podsjetio da ova saradnja traje od 2010. godine zahvaljujući angažovanju Stojana Stevanovića i Majevičana u Švajcarskoj.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske Stojan Stevanović rekao je na Poslovnom forumu da je ovo udruženje organizator Svesrpskog samita dijaspore u Cirihu.

„Cilj Svesrpskog samita je da okuplja mala i srednja preduzeća iz Republike Srpske i Srbije kako bi se predstavili u Cirihu i pronašli relevantne poslovne partnere iz Švajcarske i zapadne Evrope“, dodao je Stevanović.

Prema riječima Stevanovića, opština Lopare učestvovala je na drugom samitu koji je održan u junu i predstavila poslovne kapacitete, a uz brojne švajcarske asocijacije i preduzeća koje su učestvovala na samitu uskoro se očekuju rezultati u saradnji.

Privrednici iz Ugljevika Bojan i Mladen Džuveleković, predstavnici firme „Sporting MB“, koja u Loparama otvara destileriju za proizvodnju voćnih rakija kapaciteta 40.000 litara, rekli su da vrijednost ove investicije prelazi milion KM.

„Područje opštine Lopara izabrali smo zbog potencijala koje pruža, ali i zbog spremnosti opštinske administracije za saradnju, jer su i oni prepoznali dobar projekat“, rekao je Bojan Džuveleković.
On je najavio izgradnju objekta od 800 metara kvadratnih u kojem će se proizvoditi rakija od šljiva, dunja, krušaka i kajsija, vrhunskog kvaliteta, za domaće i inostrano tržište, a u planu je i podizanje zasada šljive na 250 dunuma zemlje.

„Dani dijaspore“ nastavljaju se sutra brdskom autom-trkom „Lopare 2017“ na stazi u Tobutu i Sajmom domaćih proizvoda.

Poslovni forum održan je u sali za sjednice restorana „Helvetia“ u organizaciji Privrednog savjeta opštine Lopare, kao jedna u nizu manifestacija tokom „Dana dijaspore“ koju ova majevička opština organizuje zajedno sa Udruženjem Majevičana iz Švajcarske.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

More in Privreda