Connect with us

Privreda

Destilerija „Epoha“ primjer dobrog poslovanja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pasalić posjetio je danas zajedno sa rukovodstvom opštine Lopare destileriju „Epoha“ u Bobetinom Brdu.

„U narednom periodu podržaćemo kapacitete poput destilerije „Epoha“ iz Lopara, budući da bez razvoja prehrambene tehnologije nije moguć sveukupan razvoj poljoprivrede, rekao je Pašalić.

„Primjer kako treba poslovati je destilerija Epoha, koja se nalazi u voćarskom kraju i ima na raspolaganju sirovine. Ovde se mnogo pažnje pridaje kvalitetu proizvoda, a manje kvantitetu, što je za svaku pohvalu“, rekao je Pašalić novinarima nakon posjete pogonu destilerije.

On je naveo da u strukturi proizvodnje kada je riječ o voću uvijek postoji jedan procenat proizvoda lošijeg kvaliteta, koji nisu za tržište i potrebno ih je preraditi, a upravo ih ovakvi kapaciteti mogu preuzeti.

Pašalić je naveo da Ministarstvo namjerava da u narednom periodu podrži kapitalne investicije za nabavku opreme, mehanizacije, sistema za navodnjavanja.

Pašalić je izrazio uvjerenje da će ovaj pogon u Bobetinom brdu i njihov brend naći mjesto i na domaćem i na stranom tržištu.

Vlasnik destilerije „Epoha“ Bojan Džuveleković rekao je da je kapacitet destilerije 40.000 litara rakije godišnje, da je proizvodnja pokrenuta prije tri godine i da je ideja da bude napravljen proizvod konkurentan na svakom tržištu.

„Кompletna proizvodnja je prema HASAP standardima, prema svim zdravstvenim standardima i zapadne Evrope i istočnih tržišta. Možemo da učestvujemo na bilo kom tržištu“, istakao je Džuveleković.

On je zahvalio ministru za najavljenu pomoć, navodeći da bi podsticaji Ministarstva olakšali završetak investicije u koju je, kako kaže, do sada uloženo 60 odsto privatnog kapitala.

Načelnik Lopara Rado Savić rekao je da posjeta resornog ministra predstavlja priliku za sagledavanje situacije u oblasti poljoprivrede na području ove majevičke opštine i istakao da je destilerija „Epoha“ dokaz da Lopare imaju potencijal.

„Tu su i voćnjaci koji niču. Do sada je razgovor sa ministrom dao smjernice koje mogu poboljšati razvoj voćarstva. Naša orijentacija je šljiva jer smo njoj klimatski predodređeni“, naglasio je Savić.

On je najavio da će opština Lopare podsticati voćare, te naveo podatke prema kojima je na području Lopara ima oko 300.000 novih sadnica šljive.

(Srna)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Facebook

Advertisement

More in Privreda