Connect with us

Privreda

Savić: Dijaspora je najveći ulagač u opštinu Lopare

Dijaspora je najveći ulagač u opštinu Lopare i uz njihovu podršku je posljednjih godina otvoreno pet privrednih subjekata, rekao je načelnik Lopara Rado Savić na Poslovnom forumu koji se održava u okviru tradicionalnih „Dana dijaspore“ u ovoj majevičkoj opštini.

Savić je naveo da su Majevičani iz dijaspore podržali i brojne insfrastrukturne projekte u Loparama, te da se na Forumu razgovaralo o iskustvima kroz već realizovane projekte i mogućnostima da se u narednom periodu uvećava broj investitora iz dijaspore.

„Opština Lopare ima najbolju preporuku od onih koji su već investirali u ovaj kraj i bilježe dobre poslovne rezultate“, ocijenio je Savić.

On je kao primjer investiranja dijaspore u zavičaj naveo otvaranje bazena u Loparama, firmu „Smart sistem“ iz oblasti elektroopreme koja proizvode plasira na zapadno tržište i planira proširenje kapaciteta i broja radnika, kao i firma „Đokić metal“, a izvozno orjentisano preduzeće „Enterijer Кojić“ gradi halu od 1.480 metara kvadratnih.

„Prostora za ulaganje ima u metalskom sektoru, ali u poljoprivredi i već imamo najave zainteresovanih investitora iz dijaspore koji bi proizvodili kozji sir, kao i za projekte koji bi podstakli turistički sadržaj“, rekao je Savić.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske Stojan Stevanović rekao je na Poslovnom forumu da je desetogodišnja saradnja između matice i dijaspore urodila investicijama koje doprinose razvoju opštine Lopare.

Stevanović je pohvalio saradnju sa lokalnom upravom i njihovu podršku ulagačima, navodeći da je cilj te saradnje pronalazak investitora za manje projekte koji su ostvarivi i koji otvaraju do 10 radnih mjesta.

Vlasnik Destilerije „Epoha“ iz Bobetinog Brda Bojan Džuveleković rekao je na Forumu da su uz pomoć dijaspore njihove voćne rakije našle put na tržišta Švajcarske, Njamačke, Austrije i Srbije.

Privrednom forumu prisustvovali su brojni privrednici, Majevičani iz dijaspore i predstavnik USAID-a.

(Srna)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Facebook

Advertisement

More in Privreda