Kategorije
Privreda

Počela izgradnja puta do turističkog kompleksa na Majevici

U Podgori kod Lopara, počela je izgradnja pristupnog puta do sportsko-rekreativnog centra „Busija“ na Majevici.

Ovaj put dug šest kilometara, kojim bi zimi mogli nesmetano da saobraćaju i autobusi, preduslov je za projekat na zemljištu koje je u vlasništvu Republike Srpske.

Grad Bijeljina i opština Lopare izdvojili su iz budžeta po 100.000 maraka za ovaj projekat, inače vrijedan oko četiri miliona maraka. Izgradnju ovog kompleksa podržava i Vlada RS.

U okviru ovog sportsko-rekreativnog kompleksa na Majevici planirani su ski staza, staze za šetače i bicikliste, jedno veliko i dva manja fudbalska terena, mnogo malih igrališta za odbojku, košarku, hotel, apartmani, dva jezera.

Namjera investitora Svetozara Ostojića, koji je prije 13 godina započeo izgradnju ovog kompleksa, je da buduće odmaralište, koje ima sve predispozicije – od geografskog položaja do prirodnih resursa, bude ucrtano u svjetske turističke mape.

Na Busiji trenutno postoje četiri objekta, od kojih je jedan izgrađen sa Ekološkim udruženjem ”Viva natura”, a u proteklim godinama kroz mini odmaralište prodefilovalo je više od  50.000 posjetilaca.

– Nadam se da će put biti spojen sa magistralnim putem Tuzla-Bijeljina. To je preduslov da nastavimo sa realizacijom ovog projekta. Vazdušna banja sa nadmorskom visinom od 840 metara, bogatom florom, ljekovitim biljem, šumskim voćem, vodom za piće i drugim blagodetima, biće “novi Zlatibor” – kaže Ostojić.

Prema riječima investitora, koji je otvoren za javno partnerstvo, cilj je da se ne naruši prirodno okruženje.Turističko-rekreativni-izletnički centar Busija okružen je sa sedam opština. Ovaj kompleks pomoći će u razvoju privrednog ambijenta, u zapošljavanju i, prije svega, razvoju turizma ne samo Lopara nego cijele regije, kaže načelnik Lopara Rado Savić.

– Zaposlićemo ljude na građevinskim radovima, posla će biti za ugostitelje. Biće to značajna podrška ruralnom razvoju jer će omogućiti poljoprivrednim proizvođačima da plasiraju autentične proizvode poput rakije šljivovice, sira “zarca” i druge koji su karakteristični za Majevicu – kaže Savić.

Pomoć obećavaju i susjedne opštine.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić kaže da će ovaj kompleks, koji se nalazi na četrdesetak kilometara od Brčkog, obogatiti i turističku ponudu Posavine.

I u federalnim opštinama Teočak i Sapna ovaj kompleks smatraju budućim biserom na turističkoj mapi.

Načelnik opštine Teočak Taib Muminović kaže da će više, raznovrsnih turističkih sadržaja lakše privući turiste, te da je ovo razvojna šansa cijele BiH.

Važno za cijelu Srpsku

Izgradnja ovakvog kompleksa je od lokalnog, regionalnog i republičkog značaja, te ima i podršku Vlade RS. Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju obećali su pomoć u realizaciji ovog projekta, dok iz Ministarstva trgovine i turizma Srpske ocjenjuju da svaki razvoj turizma za sobom povlači i razvoj okolnih zajednica, ruralnih sredina.

(Srpskainfo)

Kategorije
Privreda

Stipendije za srednjoškolce bravarskog smjera

Srednjoškolci bravarskog smjera iz Lopara mjesečno će dobijati stipendije u iznosu od po 50 КM, a novac će izdvajati firma „Termoelektro oprema“ i opština Lopare.

Ugovor o stipendiranju učenika danas su potpisali načelnik opštine Lopare Rado Savić i direktor firme „Termoelektro opreme“ Mladen Arsenović.

Savić je rekao da će opština Lopare i „Termoelektro oprema“ davati po 25 КM i da se nada da će to zainteresovati učenike za bravarsko-metalsku struku.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je ministar za privredu i preduzetništvo Republike Srpske Vjekoslav Petričević koji je istakao da se u Loparama vidi dobra saradnja lokalne vlasti i privrednika, što smatra veoma bitnim.

„Bez dobrog sluha privrednika i lokalne zajednice ne može doći do konkrentih projekata niti rješavanja brojnih problema, što se tiče i privrede, zapošljavanja i zadržavanja radne snage“, rekao je Srni Petričević.

On je istakao da je danas veoma teško održati radna mjesta, te je pohvalio otvaranje novog pogona i zapošljavanja u Loparama.

Petričević je pozdravio aktivnosti većinskog vlasnika „Termoelektor opreme“ Ilije Stjepanović u Loparama, koje smatra od velikog značaja za opštinu i Republiku Srpsku.

Direktor „Termoelektro opreme“ Mladen Arsenović rekao je da su podijelili veliki broj stipendija za srednjoškolce i studente, kao i niz protokola o tehničko-poslovnoj saradnji sa prestižnim i obrazovim ustanovama.

„Sve učenike koji u Loparama pohađaju prvi i drugi razred srednje škole metalskog smjera stipendirali smo bez izuzetka i ograničenja“, rekao je Arsenović.

(Srna)

Kategorije
Privreda

Novi proizvodni pogon za nova radna mjesta u Loparama

Načelnik opštine Lopare Rado Savić i premijer Vlade Republike Srpske Radovan Višković otvorili su danas u Loparama novi pogon firme koja će u narednih dvije godine donijeti 50 novih radnih mjesta.

-U posljednjih dvije godine u opštini Lopare zaposlenje je dobilo 400 građana- istakao je načelnik ove majevičke opštine Rado Savić.

On je na današnjem otvaranju novog pogona firme koja se bavi izradom dijelova za termoenergetske objekte izrazio zadovoljstvo jer je prema njegovim riječima ovo još jedan u nizu pozitivnih privrednih projekata u opštini Lopare.

-Pronašli smo investitore koji su otvorili privredne pogone koji su svi izvozno orijentisani na tržišta zapadne Evrope, saradnja sa dijasporom je dala značajne rezultate kada je riječ o privlačenju stranih investicija. U ovoj godini otvoreni su bazeni, takođe je to investicija našeg Majevičana koji živi i radi u Švajcarskoj-rekao je Savić.

On je napomenuo da se u posljednje vrijeme bilježe pozitivni rezultati u oblasti poljoprivrede, izgrađen je najveći voćnjak u ovom kraju na 50 hektara zemlje, sa 40.000 sadnica šljive.

-Poznati smo kao voćarski kraj, i kao jedan od najvećih proizvođača šljive, i u narednom periodu investitor će izgraditi hladnjače za voće koje će se slati na inostana tržišta i koja će poboljšati proizvodnju svim voćarima našeg kraja-naveo je On.

Savić je dodao da se bilježe pozitivni rezultati i u oblasti infrastrukture, gđe je u posljednje vrijeme izgrađeno 10 kilometara asfaltnog puta širom opštine Lopare.

-Imamo planove za budućnost, pronašli smo investitora za gradnju Sportsko-rekreativnog centra „Busija“ na Majevici, koji je jedan od najznačajnijih projekata u posljednjih 30 godina, a kad se završi biće jedno od najljepših turističkih mjesta u ovom regionu-rekao je Savić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je zadovoljstvo kako kaže što se našao na ovakvim dešavanjima i ovakvim situacijama kad se otvaraju novi pogoni i prave nova radna mjesta.

-To je ono je ono što imponije svakoj vlasti, posebno sam zahvalan vlasniku firme Iliji Stjepanoviću što je imao snage i volje da pored toga što ima osam firmi u ovoj grupaciji i u inostranstvu i drugom entitetu, došao je ovde u Lopare u nerazvijenu lokalnu zajednicu da na neki način pomogne građanima i da sa ovim kapacitetima zaposli ove ljude i da šansu da ostanu ovde i da rade-rekao je Višković.

Višković je naglasio da je namjera za naredni period ova firma utrostuči broj zaposlenih i da je ta investicija vrijedna preko 2 miliona КM.

-Ono što je posebno bitno i što imponuje je da njegovi radnici ne odlaze i ne napuštaju Srpsku te da imaju plate preko 1.000 КM-istakao je Višković i najavio da će u narednom periodu podržati ovu formu.

(Srna)

Kategorije
Privreda

Destilerija „Epoha“ primjer dobrog poslovanja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pasalić posjetio je danas zajedno sa rukovodstvom opštine Lopare destileriju „Epoha“ u Bobetinom Brdu.

„U narednom periodu podržaćemo kapacitete poput destilerije „Epoha“ iz Lopara, budući da bez razvoja prehrambene tehnologije nije moguć sveukupan razvoj poljoprivrede, rekao je Pašalić.

„Primjer kako treba poslovati je destilerija Epoha, koja se nalazi u voćarskom kraju i ima na raspolaganju sirovine. Ovde se mnogo pažnje pridaje kvalitetu proizvoda, a manje kvantitetu, što je za svaku pohvalu“, rekao je Pašalić novinarima nakon posjete pogonu destilerije.

On je naveo da u strukturi proizvodnje kada je riječ o voću uvijek postoji jedan procenat proizvoda lošijeg kvaliteta, koji nisu za tržište i potrebno ih je preraditi, a upravo ih ovakvi kapaciteti mogu preuzeti.

Pašalić je naveo da Ministarstvo namjerava da u narednom periodu podrži kapitalne investicije za nabavku opreme, mehanizacije, sistema za navodnjavanja.

Pašalić je izrazio uvjerenje da će ovaj pogon u Bobetinom brdu i njihov brend naći mjesto i na domaćem i na stranom tržištu.

Vlasnik destilerije „Epoha“ Bojan Džuveleković rekao je da je kapacitet destilerije 40.000 litara rakije godišnje, da je proizvodnja pokrenuta prije tri godine i da je ideja da bude napravljen proizvod konkurentan na svakom tržištu.

„Кompletna proizvodnja je prema HASAP standardima, prema svim zdravstvenim standardima i zapadne Evrope i istočnih tržišta. Možemo da učestvujemo na bilo kom tržištu“, istakao je Džuveleković.

On je zahvalio ministru za najavljenu pomoć, navodeći da bi podsticaji Ministarstva olakšali završetak investicije u koju je, kako kaže, do sada uloženo 60 odsto privatnog kapitala.

Načelnik Lopara Rado Savić rekao je da posjeta resornog ministra predstavlja priliku za sagledavanje situacije u oblasti poljoprivrede na području ove majevičke opštine i istakao da je destilerija „Epoha“ dokaz da Lopare imaju potencijal.

„Tu su i voćnjaci koji niču. Do sada je razgovor sa ministrom dao smjernice koje mogu poboljšati razvoj voćarstva. Naša orijentacija je šljiva jer smo njoj klimatski predodređeni“, naglasio je Savić.

On je najavio da će opština Lopare podsticati voćare, te naveo podatke prema kojima je na području Lopara ima oko 300.000 novih sadnica šljive.

(Srna)

Kategorije
Privreda

Voćnjak Dragana Jovića u Mačkovcu – primjer uspješnosti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da voćnjak Dragana Jovića u Gornjem Mačkovcu kod Lopara može da služi kao primjer, ne samo u BiH, nego i šire, te najavio da će resorno ministarstvo i dalje podržavati ovu uspješnu investiciju.

Pašalić je rekao novinarima da posljednjih godina sve manje ljudi podiže voćnjake i da zato ovaj ohrabruje.

„Zasad šljive ovđe je dobro postavljen sa aspekta rednog i međurednog razmaka i sa aspekta uzgojnog oblika, sa kvalitetnim sadnicama i zato postoje sve pretpostavke za uspješnu proizvodnju šljive, ali i drugih kultura“, pojasnio je Pašalić.

„Razgovarali smo sa vlasnikom da podržimo sistem navodnjavanja u voćnjaku, te sa 30 odsto podržavamo investiciju. Voće na Majevici i na osnovu klimatskih prilika daje kvalitetan plod“, rekao je Pašalić.

Jović je naveo da se voćnjak prostire na 50 hektara i da zasad šljive sorte čačanka ima oko 40.000 sadnica.

„Sadnja je počela prošle godine, a biće završena krajem ove. Planiram sistem navodnjavanja. Šljiva koja će se proizvoditi biće pakovana u modernim objektima i plasirana na zapadno tržište. Ovaj projekat je veliki podsticaj za mlade da ostaju u ovoj zemlji i da podižu voćnjake. U narednom periodu ćemo otkupljivati od njih voće i na taj način mogu obezbijediti novac“, rekao je Jović.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić izrazio je zadovoljstvo što je Jović, koji živi u inostranstvu, a rodom je Majevičanin, podigao ovako lijep voćnjak.

„Radimo na tome da obezbijedimo još 40 hektara zemljišta za Jovića koji će posaditi voće. On ima veoma ambiciozan plan izgradnje modernih hladnjača koje će preuzimati sve voće sa Majevice i izvoziti ga na zapadno tržište“, rekao je Savić.

(Srna)

Kategorije
Privreda

Savić: Dijaspora je najveći ulagač u opštinu Lopare

Dijaspora je najveći ulagač u opštinu Lopare i uz njihovu podršku je posljednjih godina otvoreno pet privrednih subjekata, rekao je načelnik Lopara Rado Savić na Poslovnom forumu koji se održava u okviru tradicionalnih „Dana dijaspore“ u ovoj majevičkoj opštini.

Savić je naveo da su Majevičani iz dijaspore podržali i brojne insfrastrukturne projekte u Loparama, te da se na Forumu razgovaralo o iskustvima kroz već realizovane projekte i mogućnostima da se u narednom periodu uvećava broj investitora iz dijaspore.

„Opština Lopare ima najbolju preporuku od onih koji su već investirali u ovaj kraj i bilježe dobre poslovne rezultate“, ocijenio je Savić.

On je kao primjer investiranja dijaspore u zavičaj naveo otvaranje bazena u Loparama, firmu „Smart sistem“ iz oblasti elektroopreme koja proizvode plasira na zapadno tržište i planira proširenje kapaciteta i broja radnika, kao i firma „Đokić metal“, a izvozno orjentisano preduzeće „Enterijer Кojić“ gradi halu od 1.480 metara kvadratnih.

„Prostora za ulaganje ima u metalskom sektoru, ali u poljoprivredi i već imamo najave zainteresovanih investitora iz dijaspore koji bi proizvodili kozji sir, kao i za projekte koji bi podstakli turistički sadržaj“, rekao je Savić.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske Stojan Stevanović rekao je na Poslovnom forumu da je desetogodišnja saradnja između matice i dijaspore urodila investicijama koje doprinose razvoju opštine Lopare.

Stevanović je pohvalio saradnju sa lokalnom upravom i njihovu podršku ulagačima, navodeći da je cilj te saradnje pronalazak investitora za manje projekte koji su ostvarivi i koji otvaraju do 10 radnih mjesta.

Vlasnik Destilerije „Epoha“ iz Bobetinog Brda Bojan Džuveleković rekao je na Forumu da su uz pomoć dijaspore njihove voćne rakije našle put na tržišta Švajcarske, Njamačke, Austrije i Srbije.

Privrednom forumu prisustvovali su brojni privrednici, Majevičani iz dijaspore i predstavnik USAID-a.

(Srna)

Kategorije
Privreda

Moderan voćnjak na imanju nekadašnje zadruge „Dojčin Lukić“ u Loparama

Na imanju nekadašnje zadruge „Dojčin Lukić“ u Loparama na površini od 50 hektara zasađen je moderan voćnjak. Rezultat je saradnje lokalne zajednice sa investitorima iz dijaspore koji nedaleko odavde planiraju izgradnju hladnjače i izvoz voća na zapadnoevropsko tržište. Prvi značajniji rod očekuje se za tri godine.

Izvor: RTRS

Zemljište površine 50 hektara koje je bilo potpuno zapušteno i zaraslo, pretvoreno je u moderan voćnjak sa 40.000 sadnica različitih sorti šljive. Voće je zasađeno prije dvije godine.

– Nakon pete godine od zasada, očekujem prinos od 40 kilograma po stablu, dakle 1,6 miliona kilograma šljive koje će biti plasirano na zapadno tržište, koje je obezbjeđeno kao izvoz konzumne šljive – rekao je Dragan Јović, investitor DOO „Fruktum“.

Preduzeće „Fruktum“ otkupilo je i loparsku ciglanu u stečaju.

U krugu bivše fabrike planiraju izgradnju hladnjače, ali i otkup voća od drugih proizvođača kojih je na Majevici značajan broj. U voćnjaku je sada zaposleno desetak radnika, a njihov broj će u vrijeme sezonskih poslova biti veći.

– Obavljam posao đubrenja, otkopavanja, frezanja, tarupiranja…Tek sam se zaposlio i zadovoljan sam – ističe Šefko Karasuljić, jedan od zaposlenih radnika.

Lokalna zajednica pomogla je realizaciju ove investicije odričući se prihoda od zakupa zemljišta.

– Mi smo kao lokalna zajednica omogućili da on uđe u posjed od 500 dunuma, odnosno 50 hektara i praktično taj zakup koji je predviđen da se plaća, nećemo naplaćivati jer će oni imati veće troškove od zakupa kroz uređenje zemljišta, tako smo isto dodijelili besplatno na 25 godina i ono se koristi svvrsi – rekao je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Majevica ima izuzetne prirodne uslove za razvoj voćarstva, a opština Lopare već godinama pomaže zasnivanje novih voćnjaka donacijom sadnica.

Formiranje novog, do sada najvećeg voćnjaka na Majevici, pomoglo je i resorno Ministarstvo u Vladi Republike Srpske podsticajima prilikom sadnje i donacijom protivgradne stanice.

(RTRS)

Kategorije
Privreda

Šarović posjetio izvozno orijentisanu destileriju „Epoha“

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović posjetio je danas izvozno orijentisanu Destileriju „Epoha“ u Bobetinom Brdu kod Lopara koja je u protekloj godini osvojili 28 medalja za vrhunski kvalitet.

„Ovakvi privrednici zaslužuju značajnu podršku svih i veoma su važni za razvoj cijelog voćarskog kraja, jer prerađujući domaću sirovinu stvaraju lanac saradnje u kome mnogo domaćinstava ima koristi“, rekao je Šarović novinarima.

Šarović je dodao da se uspješnim poslovanjem otvaraju evropska tržišta za domaće proizvode, za šta proizvodi „Epohe“ imaju potreban kvalitet.

Vlasnik destilerije Bojan Džuveleković rekao je da su ove godine na Novosadskom sajmu sa rakijom travaricom postali šampion sajma, a osvojili su i šampionski pehar za tradicionalno visok kvalitet asortimana.

Prema njegovim riječima, „Epoha“ proizvodi rakiju travaricu i rakije od šljive, kruške viljamovke, kajsije i dunje, a izvozi u Srbiju i Austriju.

(Srna)

Kategorije
Privreda

Podrška Vlade za izgradnju turističkog centra na Majevici

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je u Loparama nastavak podrške Vlade za izgradnju turističkog kompleksa na planini Majevici i druge projekte koji doprinose novom zapošljavanju.

„Ovo je projekat od lokalnog, regionalnog i republičkog značaja koji Vlada podržava i do sada su na njegovoj realizaciji već mnogo uradili Republička geodetska uprava i Pravobranilaštvo“, rekla je Golićeva novinarima.

Nakon sastanka Golićeve i ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dragice Kovač sa načelnikom opštine Lopare Radom Savićem istaknuto je da su poslovi iz nadležnosti Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove završeni sa 95 procenata, što je pretpostavka za početak realizacije projekta izgradnje turističkog i rekreacionog centra „Busija“ na Majevici.

„Pravobranilaštvo predano prati ovaj projekat koji je ozbiljna investicija i omogućava veliko zapošljavanje mladih i školovanih ljudi, a cilj Vlade je da se kroz ovakve projekte stanovništvo zadrži u ovim krajevima“, istakla je Golićeva.

Prema njenim riječima, nakon prvobitnog dogovora u Vladi, ministri su došli u Lopare da posjete lokalitet budućeg velikog turističkog rekreacionog i izletničkog centra „Busija“ na Majevici.

„Vlada Republike Srpske podržavala je opštinu Lopare i nastaviće sa ulaganjem u ovaj majevički kraj“, rekla je Golićeva i navela da je u ovoj opštini potpuno stambeno zbrinuta boračka populacija do četvrte kategorije kroz izgradnju stanova ili dodjelu bespovratnih sredstava, a stambeno su zbrinute i porodice sa četvoro i više djece.

Ona je ukazala i na velika ulaganja Vlade u poljoprivredu majevičkog kraja, kao i pola miliona investicija u zdravstveni sektor u Loparama.

„Kao resorni ministar i potpredsjednik Vlade lično ću se založiti da u Loparama bude realizovano što više projekata i da na taj način zadržimo mlade ljude u ovoj opštini“, poručila je Golićeva.

Kovačeva je izrazila zadovoljstvo zbog inicijative za izgradnju turističkog kompleksa na Majevici, navodeći da je turizam grana privrede koja će omogućiti razvoj i manjih opština kao što su Lopare.

„Resorno ministartsvo podržava i pomaže sve projekte koji imaju tendenciju samoodrživih i doprinose razvoju turizma i cjelokupnog ekonomskog napretka“, rekla je Kovačeva.

Ona je istakla da izgradnja turističkog kompleksa u Loparama znači i zapošljavanje stanovništva, navodeći da je to od velikog značaja za cijelu Republiku Srpsku.

„Razvoj turizma doprinosi i ukupnom razvoju ruralnih sredina jer stanovništvo dobija priliku za prodaju domaće proizvodnje i za njeno brendiranje, na čemu se ovdje već radi sa domaćom rakijom, a isto se može učiniti i sa majevičkim mesom, sirom i drugim domaćim proizvodima“, navela je Kovačeva

Ona je zaključila da će izgradnja turističkog kompleksa na Majevici doprinijeti razvoju, zapošljavanju i opstanku stanovništva na ovim prostorima, navodeći da je to u ovom trenutku najbitnije za cijelu Republiku Srpsku.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić zahvalio je ministrima na podršci projektu izgradnje turističkog rekreacionog i izletničkog centra „Busija“ na Majevici, navodeći da je riječ o domaćem investitoru i višemilionskom ulaganju.

Prema njegovim riječima, ovim će projektom biti obuhvaćene brojne opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH sa od oko milion stanovnika.

„Učinićemo sve da što brže dođe do realizacije ovog zahtjevnog projekta koji prevazilazi lokalne karovske i finansijke mogućnosti, zbog čega je neophodna podrška Vlade Republike Srpske koju i imamo, da nam skrate put od pribavljanja prostorno–planske dokumentacije i dozvola do početka radova“, rekao je Savić.

On je kao primjer naveo da će samo put do budućeg turističkog kompeksa koštati pet miliona KM.

„Obaveze opštine Lopare su uglavnom administrativne i da iskreno i predano radimo na ovom projektu i da zajednički omogućimo razvoj turizma na Majevici“, zaključio je Savić.

Investitor Svetozar Ostojić rekao je novinarima da je projekat izgradnje turističkog rekreacionog i izletničkog centra „Busija“ ozbiljan i ambiciozan projekat koji će se realizovati na površini od oko 50 hektara, te da prve goste očekuje već naredne godine.

„Država može pomoći investitorima na mnogo načina, što i čini“, naveo je Ostojić i dodao da je izuzetno zadovoljan nakon sastanka i dogovora o pripremnim radovima koji su intenzivirani.

On je rekao da će turistički kompleks na Busiji imati ski-stazu i sportska igrališta, jezera, biciklističke i pješačke staze, hotele i etno-pijacu za prodaju domaćih proizvoda, kao i brojne dodatne sadržaje.

(Srna)

Kategorije
Privreda

Savić: Uskoro otvaranje dva privredna pogona

Načelnik Lopara Rado Savić najavio je da će u ovoj opštini uskoro početi sa radom dvije firme koje će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru.

„Početkom marta krenuće sa radom firma za proizvodnju elektroopreme koja će svoje proizvode izvoziti na tržište Švajcarske“, rekao je Savić.

On je dodao da će u aprilu biti otvorena fabrika za proizvodnju komponenti za grijanje. 

Savić je istakao da je prioritet u radu lokalne vlasti otvaranje privrednih subjekata koji će donijeti nova radna mjesta i zadržati stanovništvo u ovom kraju. 

„Na području opštine Lopare svi privredni subjekti koji se bave proizvodnjom izvozno su orijentisani“, naveo je Savić. 

On je napomenuo da fabrika „Kristin mod“ proizvode izvozi na tržište Francuske, „Termal int“ kotlove i radijatore na zapadno i istočnoevropsko tržište, „Enterijer Kojić“ stolarske proizvode izvozi u Švajcarsku,  „Smiljevac prom“ proizvodi jahte koje izvozi u zapadnu Evropu kao i „Đokić metal“ koji izvozi proizvode metalske industrije u Švajcarsku.

Savić je saradnju sa majevičkom dijasporom ocijenio kao odličnu i podsjetio da je upravo ova saradnja rezultirala ulaganjem u majevički kraj i otvaranjem novih radnih mjesta. 

„Majevičani koji su u dijaspori posljednjih godina su u naš kraj uložili sedam miliona KM. Zahvaljujući toj saradnji, otvorena su nova radna mjesta, a projekat izgradnje bazena u koji investira Vlado Antić, biće završen ove godine“, rekao je Savić. 

On je podsjetio da je saradnja sa majevičkom dijasporom intenzivno počela 2010. godine. 

„Krenuli smo sa kulturnom saradnjom koja je rezultirala otvaranjem pozorišta `Duga` u Loparama, kao i manifestacijom `Dani dijaspore`, koja se svake godine održava u julu“, naveo je Savić.

(Srna)