Kategorije
Politika

Poslanici SDS i opštinsko rukovodstvo o razvojnim projektima

Članovi Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koje je predvodio šef Kluba Miladin Stanić, posjetili su danas opštinu Lopare i sa opštinskim rukovodstvom razgovarali o daljem razvoju i budućim projektima ove lokalne zajednice.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da je na današnjem sastanku upoznao poslanike SDS-a o lokalnim problemima, te da ovoj lokalnoj zajednici treba podrška viših nivoa vlasti.

„Polovina teritorije Srpske pripada nerazvijenim opštinama i zato je potrebno promijeniti određena zakonska rješenja kako bi im se pomoglo da zadrže stanovništvo“, rekao je Savić novinarima.

„Očekujem od poslanika SDS-a da djeluju opoziciono, realno, sa konrektnim prijedlozima o poboljšanju uslova života građana, a da i načelnicima budu podrška, da naše inicijative iznesu pred parlament“, rekao je Savić i dodao da svi narodni poslanici treba da posjećuju opštine i upoznaju se o njihovim problemima.

Stanić je konstatovao da je u Loparama u posljednje vrijeme poboljšan kvalitet života građana, navodeći infrastrukturne projekte, otvaranje radnih mjesta i dolazak stranih investitora.

„Današnja priča bila je usmjerena i na moguću saradanju sa Vladom Srpske. To je nada da će i Vlada Srpske, kao i Narodna skupština, koja je najveće zakonodavno tijelo u Republici Srpskoj, ravnomjerno pomoći svim lokalnim zajednicima, što je naš cilj“, rekao je Stanić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Sonja Jovičević Karadžić izrazila je zadovoljstvo što je nakon dužeg vremena u Loparama, ističući da je vidljiv napredak u razvoju ove majevičke opštine.

(Srna)

Kategorije
Politika

Budžet opštine Lopare za narednu godinu 5,75 miliona KM

Skupština opštine Lopare usvojila je danas budžet za narednu godinu u iznosu od 5,75 miliona KM, što je za 380.000 KM više od ovogodišnjeg budžeta prije rebalansa.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je novinarima da je budžet razvojnog i socijalnog karaktera, te da su prioriteti za narednu godinu infrastrukturni projekti – poboljšanje vodosnabdijevanja, dalja izgradnja putne mreže i sanacija posljedica od klizišta.

„Biće izdvojeno 150.000 KM za sufinansiranje izgradnje 29 kuća porodicama koje su ostale bez domova u klizištima 2014. i 2015. godine“, najavio je Savić.

On je rekao da će tako biti ostvaren cilj lokalne zajednice – izgradnja 100 kuća u posljednje tri godine.

„Za mjere populacione politike iz opštinskog budžeta biće izdvojeno 50.000 KM, za sport i fizičku kulturu 100.000 KM, te za potrebe boračkih kategorija 70.000 KM“, naveo je Savić pojedinosti iz budžeta za 2019. godinu.

Opozicioni odbornik SNSD-a Đoko Vasić rekao je da je budžet lokalne zajednice za narednu godinu previše tijesan.

„Mislim da je budžet previše tijesan za ispunjavanje svih obaveza i potreba, te da bi trebao biti na nivou ovogodišnjeg rebalansa, ili 100.000 KM veći, da bi se sve obaveze izmirile“, rekao je Vasić novinarima.

Odbornici su danas usvojili i rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 5,85 miliona KM, kojim je lokalna kasa uvećana sa prvobitnih 5,37 miliona KM, a usvojeni su i programi rada načelnika opštine i Skupštine opštine za narednu godinu.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić rekao je novinarima da je lokalni parlament u ovoj godini ispunio program rada i da su svi akti donošeni u zakonskom roku, sa velikom većinom glasova.

„Uspješnim radom i kreiranjem politike na dobrobit građana Lopara, kao i efikasnim odgovorima na sve zahtjeve investitora, doprinijeli smo realizaciji brojnih projekata i ukupnom razvoju opštine Lopare“, ocijenio je Ristić.

(Srna)

Kategorije
Politika

Usvojeni nacrti rebalansa i budžeta opštine Lopare

Na Dvadesetoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Lopare između ostalih tačaka dnevnog reda, razmatrane su tačke Nacrt rebalansa budžeta opštine Lopare za 2018. godinu i Nacrt budžeta opštine Lopare za 2019. godinu.

Odbornici SO-e Lopare usvojili su Nacrt rebalansa budžeta opštine Lopare za 2018. godinu u iznosu od 5.850.000,00 КM i Nacrt budžeta opštine Lopare za 2019. godinu u iznosu od 5.780.000 КM.

Na ove dokumente nadležno Ministarstvo finansija RS dalo je preporuke koje će biti uključene u prijedloge Rebalansa i Budžeta opštine Lopare o kojima će se raspravljati na narednoj sjednici SO-e.

Budžet za 2019. godinu će biti veći za 8% u odnosu na 2018. godinu.

Kategorije
Politika

Majevica odlučila da su Mladen i Vukota pobjednici

Kandidat Saveza za Pobjedu /SzP/ za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je da je građanima Srpske potrebna stabilnost, spokoj i bezbjednost.

Govedarica je poručio da će, ukoliko pobijedi na izborima, „vratiti Srpsku i njene institucije narodu“, te dodao da narodu treba posao, da radi, živi i vidi perspektivu u Srpskoj.

On je kritikovao stanje bezbjednosti u Banjaluci i ocijenio da građani nemaju povjerenja u institucije.

„Vratićemo povjerenje kada građani shvate i vide da smo isti pred zakonom, a to je ono što je potrebno i to je ono što nudimo građanima“, rekao je Govedarica.

Kandidat SzP za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je danas na predizbornom skupu u Loparama da se Republika Srpska brani ekonomijom i demografskim rastom.

„Glavni zadaci treba da nam budu snažna i odgovorna ekonomija“, rekao je Ivanić.

On je naveo da su statusna pitanja Republike Srpske riješena Dejtonskim sporazumom, te kritikovao suprotni politički blok za „uvođenje Srpske u neizvjesnost“.

Kandidat SDS-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Lopara u Izbornoj jedinici šest Želimir Nešković rekao je da očekuje izbornu pobjedu.

„U našoj lokalnoj zajednici smo pokazali da možemo zadržati mlade jer smo u protekloj godini zaposlili u realni sektor više od 400 građana“, naveo je Nešković.

Milenko Ristić, nosilac liste PDP-a za parlamentarnu skupštinu BiH rekao je da je ova lokalna zajednica pokaza primjer kako se sa narodom može postići uspjeh, u privredi, zapošljavanju i opstanku mladih.

„Zajedno sa Mladenom i Vukotom pobjeđujemo“, rekao je Ristić.

Predsjednik SDS-a Lopare Rado Savić rekao je novinarima da su građani velikim prisustvom na ovoj tribini pokazali da će Ivanić i Govedarica biti pobjednici.

(Srna)

Kategorije
Politika

Nešković: SDS je ubjedljiv pobjednik

Opštinski odbor /OO/ Srpske demokratske stranke /SDS/ u Loparama započeo je kampanju stavljanejm potpisa na ugovor koji je ponudio predsjednički kandidat ove stranke Vukota Govedarica.

Kandidat SDS-a za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz ove majevičke opštine Želimir Nešković izrazio je zadovoljstvo jer na nastupajućim izborima predstavlja ovu stranku i izrazio uvjerenje da će SDS u Loparama biti ubjedljiv pobjednik.

„Kvalitetnim kandidatima, ali i dobrim i marljivim radom svih naših članova SDS se izdvaja kao favorit za sve ponuđene liste“, rekao je Nešković novinarima.

On je napomenuo da u opštini Lopare u posljednje vrijeme ima pomaka u ekonomskim i u svim drugim sferama.

Predsjednik OO SDS-a Lopare Rado Savić rekao je da stanovnici majevičkog kraja potpisuju „ponuđeni ugovor“ koje je poslao Govedarica i da je to garancija da će on biti predsjednik svih građana Republike Srpske.

„Građani su željni da imaju priliku da se pitaju i posle izbora, ne samo za vrijeme trajanja kampanje“, rekao je Savić.

(Srna)

Kategorije
Politika

Aktiv mladih organizovao akciju uređenja mosta u Jablanici

Aktiv mladih SDS Lopare organizovao je akciju uređenja mosta u Mjesnoj zajednici Jablanica. U sklopu ove aktivnosti popravljena je oštećena ograda, ofarbana željezna konstrukcija, te postavljena signalizacija u vidu fluorescentnih naljepnica na ogradi mosta.

Radove je posjetio poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Želimir Nešković i istakao važnost ove akcije koja će značajno poboljšati bezbjednost u saobraćaju.

(Info Lopare)

Kategorije
Politika

Podrška rađanju djece u Loparama

Skupština opštine Lopare podržala je danas mjere populacione politike opštine za ovu godinu kojima je predviđeno izdvajanje 50.000 KM za razne vidove podrške rađanju djece i višečlanim porodicama.

Odbornici su podržali izvještaje o radu načelnika i opštinske uprave za proteklu godinu.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je nakon sjednice novinarima da je protekla godina za ovu majevičku opštinu bila jedna od najuspješnijih.

„Posebno bih naglasio da je u privredi otvoreno 200 novih radnih mjesta“, istakao je Savić.

Usvojen je izvještaj o realizaciju programa rada skupštine opštine Lopare za  proteklu godinu.

Prema riječima predsjednika Skupštine opštine Lopare Milenka Ristića, današnja sjednica bila je izvještajnog karaktera.

„Nakon zimske pauze, nastavili smo sa radom. Prihvaćeni su izvještaji iz prethodne godine, ali i definisani određeni pravci kada je riječ o populacionoj politici“, rekao je Ristić.

Na današnjoj sjednici odbornici su usvojili informaciju o radu Policijske stanice Lopare.

(BN)

Kategorije
Politika

Tošić: Srpska zbog inata gubi milijarde

Banjaluka je ostala bez velike bespovratne pomoći međunarodne zajednice koje dolazi s nivoa zajedničkih institucija BiH, pa umesto da se tim sredstvima pomažu izbegli i raseljeni i ostalo stanovništvo u Srpskoj, novac namenjen za tu namenu se faktički poklanja Federaciji BiH.

Ovo u razgovoru za „Vesti“ tvrdi Milanko Tošić, član Komisije za izbeglice i raseljena lica BiH. Tošić je u komisiji predstavnik Saveza za promene, a član je SDS-a.

Kako je moguće da Srpska ne želi novac, ako je već namenjen za razvoj privrede, poboljšanje položaja raseljenih i ostalog stanovništva?

– Posle opštih izbora 2014, kad su stranke iz Saveza za promene ušle u vlast na nivou BiH, SNSD i njene koalicione stranke počinju da bojkotuju instuticije na nivou BiH, s objašnjenjem da odjednom te iste institucije, čije kapacitete i resurse su godinama koristili, nanose štetu Republici Srpskoj. To je sebična politika koju nije briga da li će građanima biti bolje, već samo da oni po svaku cenu ostanu na vlasti.

Srbi zaboravljeni u Federaciji

Kakav je odnos Srpske prema svojim sunarodnicima u Federaciji?

– Nažalost, Srbi u Federaciji BiH su zaboravljeni i od Vlade Republike Srpske, koja ih se seti samo u predizborne svrhe. Navešću podatak da Vlada FBiH u povratak Bošnjaka u Republiku Srpsku ulaže oko 10 miliona evra godišnje, a Vlada RS u povratak Srba u Federaciju BiH između 200.000 i 250.000. Istina, ove godine je taj iznos nešto veći, oko 500.000 evra, ali i to je više zasluga Saveza za promene, nego želja Vlade RS da više pomogne svojim sunarodnicima u federalnom entitetu.

O kom iznosu sredstava je reč?
– Teško je napraviti preciznu računicu, ali ako računamo da bi takva ulaganja bila višestruko uvećana investiranjem u privredne kapacitete koji bi dodatno stvarali prihode i nove domaće investicije, onda sigurno možemo govoriti o stotinama miliona maraka, a dugoročno i milijardama.

Predsednik Dodik tvrdi da je u pitanju pokušaj „preuzimanju ingerencija Srpske na nivou BiH“?
– Takve optužbe su i smešne i žalosne, jer o kakvom preuzimanju nadležnosti govorimo kad je reč o pomoći raseljenima i izbeglima? Pri tom, ovde nije samo ta kategorija stanovništva RS u pitanju, već kompletno stanovništvo Srpske zato što je reč o projektima iz raznih oblasti: podsticaja u poljoprivredi, u razvoju infrastrukture generalno, projektima podrške međunarodnih organizacija u saradnji sa dijasporom. U većini slučajeva u pitanju su nepovratna sredstva od kojih bi građani i privreda Republike Srpske imali velike koristi. Kad tome dodate činjenicu da zbog nečije sujete ili gluposti takođe gubimo sredstva i iz pretpristupnih fondova EU koja stoje blokirana zbog ovih opstrukcija, tada su zaista u pitanju milijarde i opstrukcija koja sprečava sistemski oporavak Srpske.

Stara priča o izdajnicima

Savez za promene se optužuje za izdaju?

– To je priča koju će SNSD koristiti i za predstojeće izbore i to nije ništa novo. Ali, ako ćemo se držati strogo činjenica, onda je nesporno da je najviše nadležnosti s nivoa RS na nivo BiH preneto u periodu dok je SNSD bio u vlasti na nivou BiH. Počev od odbrane, preko pasoša i da ne nabrajam dalje. Ali priča o izdajnicima mora da se ponavlja kako se ne bi postavilo pitanje zašto je u Srpskoj sve manje stanovnika, zbog čega je Srpska u sve većim dugovima i zašto solidne plate imaju samo zaposleni u državnoj administraciji.

Zar Vlada RS nema istovetne fondove?
– Ima, ali su problem kriterijumi Vlade RS kako se ta sredstva raspoređuju. To se ne čini na osnovu stvarnih potreba na terenu nego isključivo stranačkih interesa za pomoć onim lokalnim zajednicama u kojima je na vlasti SNSD. Ostale lokalne zajednice ne dobijaju pomoć, vrši se opstrukcija ukoliko dođe do bilo kakvih pozitivnih pomaka. I to nije nikakava tajna, to su činjenice. Da se Vlada Republike Srpske istinski brine za svoje građane ne bi ih razdvajala.

Kakav je položaj Srba u drugom entitetu BiH, Federaciji?
– U Federaciji je pre rata živelo oko pola miliona Srba, odnosno 17,6 odsto, a danas ih je svega 50.000, odnosno 2,5 posto. Dakle, Srbi su u Federaciji svedeni na nivo statističke greške i to pokazuje kakav je njihov suštinski položaj. Parlament FBiH čak nije mogao da popuni Klub Srba, nego su se na prošlim izborima tri Bošnjaka izjasnila kao Srbi i tako ušli u parlament, što dovodi u pitanje i legitimnost tog parlamenta. Istovremeno, od 10 kantona u FBiH, Srbi u četiri nisu konstitutivan narod i ne postoje u ustavima tih kantona.

Licemerstvo SNSD-a

Da li se Savez za promene „otrgao kontroli“ kako to Dodik tvrdi?

– To je licemerna tvrdnja jer SNSD i njihovi koalicioni partneri nisu podržali nijedan razvojni projekat sa nivoa BiH, koji bi pomogao proizvodnji, privredi i malim preduzećima u Srpskoj. Umesto toga, bez izuzetka su pristali na sve uslove koje zahteva MMF jer tranša MMF-a ide direktno u budžet. Kao najsvežiji primer imamo izglasavanje seta zakona o akcizama zbog kojih će građani imati veće cene goriva, a lančano i ostalih proizvoda. I ono što je najgore, taj novac se neće koristiti u razvoj infrastrukture nego u krpljenje budžetskih rupa i u predizbornu kampanju, kao i do sada. To je licemerje bez granica i da nije tužno bilo bi smešno.

Gde je najkritičnije kad je reč o srpskim zajednicama u Federaciji?
– Postoje lokalne zajednice gde povratnici u FBiH žive nešto bolj, jer je srpska zajednica brojnija, pa neka prava lakše ostvaruju, poput opština Drvar, Grahovo i Glamoč. Ipak, ne možemo se pohvaliti da je to dobar život u smislu kvaliteta jer i tu postoje razne vrste diskriminacije s kantonalnog ili federalnog nivoa. Srbi se često susreću s bespravnom sečom i krađom privatne šume i vrlo teško ostvaruju sudsku zaštitu. Takođe, imamo lokalne zajednice gde su Srbi povratnici izloženi diskriminaciji u svim oblicima, pa i zastrašivanju i prisiljavanju na prodaju imovine ispod svake realne cene i sve učestalijem skrnavljenju pravoslavnih svetinja, za šta počinioci nikada nisu otkriveni i kažnjeni. Sve to obeshrabruje i Srbe koji tamo trenutno žive, a šalje jasnu poruku onima koji bi tek trebalo da se vrate. Kada na sve to dodamo i probleme nezaposlenosti i loše ili nepostojeće infrastrukture, a minimalna ili nikakva ulaganja na tim prostorima, jasno je kakav je život naših povratnika u FBiH.

(Vesti-Online.com)

Kategorije
Politika

Nešković: SDS je garant razvoja Lopara

Na tradicionalnoj proslavi pravoslavne Nove godine u Loparama poručeno je da je Srpska demokratska stranka garant razoja majevičkog kraja.

Potpredsjednik OO SDS Lopare Želimir Nešković istakao je da je privredni razvoj ove majevičke opštine i otvaranje novih radnih mjesta  prioritet u daljem radu ove stranke.

„Protekla godina u Loparama bila jedna od najuspješnijih do sada. Čineći lokalnu vlast zajedno sa koalicionim partnerima osnažili smo privredu i otvarali nova radna mjesta“, rekao je Nešković.

On je napomenuo da je postignut značajan napredak  u svim oblastima života ove opštine.

„Dom zdravlja je već čitavu deceniju u pozitivnom poslovanju, a u protekloj  godini otvorena je ambulanta porodične medicine u Mrtvici, nabavljeno je i  novo sanitetsko vozilo“, rekao je Nešković i najavio u ovoj godini izgradnju novog objekta u okviru zdravstvene ustanove.

Nešković je nagaslasio da  SDS u Loparama na krilima dosadašnjeg uspijeha  očekuje  ubjedljivu pobjedu na predstojećim oktobarskim Opštim izborima.

„Očekujemo pobjedu za sva četiri nivoa glasanja“, naglasio je Nešković.

On se zahvalio svim članovima, simpetizerima i koalicionim partnerima na dobroj saradnji svih proteklih godina.

Prijem i doček pravoslavne Nove godine OO SDS Lopare upriličio je u Svečanom salonu „Helvecija“ za 500 članova i simpatizera ove stranke.

(BN)

Kategorije
Politika

Usvojen budžet za 2018. godinu od 5.370.000 KM

Odbornici Skupštine opštine Lopare usvojili su danas budžet za 2018. godinu u iznosu od 5.370.000 KM, koji je za 340.000 KM veći u odnosu na ovogodišnji.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić kaže da budžet za 2018. garantuje stabilnu godinu.

„U budžetu za 2018. godinu naći će se sredstva za razvoj infrastrukture u ruralnim dijelovima opštine, za projekat izgradnje 10 kuća oštećenih u klizištima, za populacionu politiku, za stipendije, kao i sredstva za socijalno ugrožene“, rekao je Savić novinarima.

On je ocijenio da je ovo jedna od najuspješnijih godina za Lopare jer je otvoreno 150 novih radnih mjesta u realnom sektoru.

„Očekujemo da će u 2018. godinu biti otvoreno još 150 radnih mjesta, a već razgovaramo sa investitorima i šaljemo poruku potencijalnim ulagačima tako što smanjujemo stope poreza na nepokretnosti onima koji se bave proizvodnjom“, rekao je Savić.

Odbornici su usvojili odluku o rebalansu budžeta čiji se plan uvećava za 31 odsto u odnosu na prvobitni plan iz 2017. godinu u iznosu od 6.580.000 KM.

Na današnjoj sjednici SO Lopare usvojena je i odluka o izvršenju budžeta za devet mjeseci ove godine koji je u suficitu od 172.434 KM.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić ocijenio je da je budžet za 2018. godinu razvojnog karaktera.

„Skupština je u 2017. godini radila stabilno, većina odluka donesena je jednoglasno, a sve na dobrobit naših stanovnika“, rekao je Ristić novinarima.

Šef kluba odbornika SNSD-a Đoko Vasić rekao je da je ova stranka saglasna sa budžetskim okvirom, ali ne i sa raspodjelom sredstava.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Program rada SO Lopare za 2018. godinu, kao i Program rada načelnika opštine za narednu godinu.

(Srna)