Некатегоризовано

YouTube predstavlja eksperimentalni alat „Dream Track“

Summary

YouTube je lansirao eksperimentalni novi alat koji omogućava korisnicima da kreiraju kratke, originalne pesme koristeći veštačku inteligenciju i glasove popularnih muzičara. Nazvan „Dream Track“, ovaj alat koristi veštačku inteligenciju da generiše jedinstvene pesme dužine do 30 sekundi za YouTube Shorts, […]

YouTube predstavlja eksperimentalni alat „Dream Track“

YouTube je lansirao eksperimentalni novi alat koji omogućava korisnicima da kreiraju kratke, originalne pesme koristeći veštačku inteligenciju i glasove popularnih muzičara.

Nazvan „Dream Track“, ovaj alat koristi veštačku inteligenciju da generiše jedinstvene pesme dužine do 30 sekundi za YouTube Shorts, što su kratki, vertikalni video snimci slični onima na TikToku i Instagram Reels-u. Korisnici će uneti kratak opis zvuka koji žele da postignu – na primer, „balada o tome kako se suprotnosti privlače, vesela akustika“ – i odabrati jednog od devetoro umetnika koji su uključeni u projekat. Dream Track će zatim proizvesti odlomak nove pesme koja se uklapa u te parametre, otpevanu veštački generisanim glasom izabranog umetnika.

Ovaj eksperiment ima za cilj istraživanje mogućnosti kako tehnologija može unaprediti povezanost između umetnika, tvoraca i njihovih fanova. Alat koristi Lyria, Google DeepMind-ov model za generisanje muzike pomoću veštačke inteligencije.

I dok su umetnici izrazili podršku ovom eksperimentu, ostaje neizvesnost u vezi sa potencijalnom ulogom veštačke inteligencije u muzičkoj industriji. A.I. generisana muzika izazvala je kontroverze tokom proteklih meseci. Ove godine, kreator po imenu Ghostwriter objavio je pesmu „Heart on My Sleeve“ koja je sadržavala A.I. generisane vokale imitirajući umetnike Drake-a i The Weeknd. Nakon što je pesma postala viralna, etiketa njihove diskografske kuće, Universal Music Group, uspešno je lobirala da YouTube i druge striming platforme uklone pesmu zbog kršenja autorskih prava.

U cilju regulisanja A.I. generisanog sadržaja na platformi, YouTube je nedavno objavio nove smernice. Kreatori će morati da označe svoje realistične A.I. generisane video snimke kao takve, a YouTube će takođe stvoriti proces kako bi ljudi mogli tražiti uklanjanje deepfake video snimaka.

U mutnom svetu A.I. generisane muzike, umetnici, advokati i muzičke platforme još uvek pokušavaju da razumeju sve etičke i pravne implikacije ove tehnologije. Gde se uklapaju autorski zakoni? Ko dobija novac za A.I. generisanu muziku? Šta se dešava ako A.I. generiše kontroverzne tekstove koji mogu oštetiti reputaciju pravog umetnika?

„Kad pričamo o generisanju vokala, može se koristiti za izražavanje nečega što je izuzetno suprotno od sistema verovanja te osobe“, izjavio je BT, američki muzičar i DJ.

FAQ:

1. Koje umetnike su uključene u eksperiment „Dream Track“?

Na ovom eksperimentalnom projektu YouTube-a učestvuje devet muzičara: Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Papoose, Sia, T-Pain i Troye Sivan.

2. Kako funkcioniše alat „Dream Track“?

Korisnici će uneti kratak opis zvuka koji žele da postignu i odabrati jednog od devetoro umetnika koji su uključeni u eksperiment. Alat će generisati odlomak nove pesme koja se uklapa u te parametre, otpevanu veštački generisanim glasom izabranog umetnika.

3. Kako se YouTube planira nositi sa etičkim pitanjima generisane muzike uz pomoć veštačke inteligencije?

YouTube je nedavno objavio smernice koje će zahtevati označavanje realističnih A.I. generisanih video snimaka i stvoriti proces za uklanjanje deepfake video snimaka. Međutim, pitanja oko autorskih prava, isplate honorara za A.I. generisanu muziku i mogućeg oštećenja reputacije pravih umetnika ostaju otvorena.