Некатегоризовано

Kako će YouTube regulisati upotrebu veštačke inteligencije u video sadržaju?

Summary

YouTube će uskoro početi obaveštavati gledaoce kada gledaju video snimak napravljen uz pomoć veštačke inteligencije. Platforma za video sadržaj, koja je u vlasništvu kompanije Google, kaže da kreatori moraju otkriti kada koriste veštačku inteligenciju ili druge digitalne alate za pravljenje […]

Kako će YouTube regulisati upotrebu veštačke inteligencije u video sadržaju?

YouTube će uskoro početi obaveštavati gledaoce kada gledaju video snimak napravljen uz pomoć veštačke inteligencije. Platforma za video sadržaj, koja je u vlasništvu kompanije Google, kaže da kreatori moraju otkriti kada koriste veštačku inteligenciju ili druge digitalne alate za pravljenje realistično izmenjenih ili sintetičkih video snimaka, ili će inače biti ugrožen njihov nalog i suspendovana mogućnost zarađivanja prihoda od reklama na YouTube-u. Nova politika će stupiti na snagu u narednim mesecima. YouTube će takođe omogućiti ljudima da zahtevaju uklanjanje video snimaka koji koriste veštačku inteligenciju kako bi simulirali prepoznatljivu osobu, putem alata za privatnost.

Proširenje generativne tehnologije veštačke inteligencije, koja može da stvara realistične slike, video snimke i audio zapise, poznate kao „deepfake“, izazvalo je zabrinutost zbog toga kako bi se takva tehnologija mogla koristiti za zavaravanje ljudi, na primer tako što bi prikazivala događaje koji se nikada nisu desili ili bi prikazala stvarnu osobu kako govori ili čini nešto što nije. Ta zabrinutost je navela online platforme da donesu nove pravila kojima se pokušava pronaći ravnoteža između kreativnih mogućnosti veštačke inteligencije i njenih potencijalnih zamki.

Počevši od naredne godine, Meta, vlasnik Facebooka i Instagrama, će zahtevati od oglašivača da otkriju korišćenje veštačke inteligencije u oglasima koji se odnose na izbore, politiku i društvene teme. Kompanija je takođe zabranila političkim oglašivačima da koriste njihove sopstvene generativne alate veštačke inteligencije za pravljenje oglasa. TikTok zahteva da se označe video sadržaji generisani uz pomoć veštačke inteligencije koji prikazuju „realistične“ scene i zabranjuje deepfake video snimke dece i privatnih ličnosti. Sadržaj generisan veštačkom inteligencijom koji prikazuje javne ličnosti dozvoljen je u određenim situacijama, ali ne sme se koristiti za političke ili komercijalne promocije na ovoj platformi za kratke video snimke.

FAQ:
1. Kako će YouTube regulisati upotrebu veštačke inteligencije u video sadržaju?
YouTube će zahtevati da kreatori otkriju korišćenje veštačke inteligencije ili drugih digitalnih alata u stvaranju video snimaka, inače će biti ugrožen njihov nalog i mogućnost zarađivanja prihoda od reklama. Takođe, YouTube će omogućiti korisnicima da zahtevaju uklanjanje video snimaka koji koriste veštačku inteligenciju kako bi simulirali prepoznatljivu osobu.
2. Koje su zabrinutosti u vezi sa upotrebom veštačke inteligencije u video sadržaju?
Zabrinutosti se odnose na mogućnost zavaravanja ljudi stvarnim izgledom video snimaka koji su ustvari generisani veštačkom inteligencijom. Postoji opasnost da se prikažu događaji koji se nikada nisu desili ili da se stvarne osobe prikažu kako izgovaraju ili čine nešto što nisu.
3. Koje su druge platforme preduzele akcije u vezi sa veštačkom inteligencijom u video sadržaju?
Meta, vlasnik Facebooka i Instagrama, uveo je zahtev da oglašivači otkriju upotrebu veštačke inteligencije u oglasima o izborima, politici i društvenim temama. TikTok zahteva da se označe video snimci generisani veštačkom inteligencijom koji prikazuju „realistične“ scene i zabranjuje deepfake video snimke dece i privatnih ličnosti.