Некатегоризовано

YouTube će uskoro zahtevati obeležavanje videozapisa sa sadržajem proizvedenim veštačkom inteligencijom

Summary

YouTube će uskoro zahtevati da se obeleže videozapisi koji sadrže sadržaj generisan veštačkom inteligencijom, a koji može zavesti gledaoce. Platforma u vlasništvu Google-a već dugo zabranjuje tehnički manipulisani sadržaj koji može zavesti gledaoce i „predstavljati veliki rizik od ozbiljne štete“. […]

YouTube će uskoro zahtevati obeležavanje videozapisa sa sadržajem proizvedenim veštačkom inteligencijom

YouTube će uskoro zahtevati da se obeleže videozapisi koji sadrže sadržaj generisan veštačkom inteligencijom, a koji može zavesti gledaoce.

Platforma u vlasništvu Google-a već dugo zabranjuje tehnički manipulisani sadržaj koji može zavesti gledaoce i „predstavljati veliki rizik od ozbiljne štete“. Ali, sa novim ažuriranjem politike, koje je objavljeno u utorak, YouTube će sada zahtevati od autora da dodaju oznake kada otpremaju sadržaj koji uključuje „manipulisani ili sintetički sadržaj koji je realističan, uključujući korišćenje alata za veštačku inteligenciju.“

Politika ima za cilj da pomogne u sprečavanju zbunjenosti korisnika sintetičkim sadržajem usled razmnožavanja novih generativnih AI alata koji omogućavaju brzo i jednostavno kreiranje privlačnog teksta, slika, videozapisa i zvuka koji se često teško razlikuju od stvarnih.

Nove oznake će biti obavezne samo na sadržaj koji je generisan veštačkom inteligencijom ili na drugi način sintetički, a koji je „realističan“. Tu spadaju, na primer, videozapisi koji „realistično prikazuju događaj koji se nikada nije desio, ili sadržaj koji prikazuje nekoga kako govori ili radi nešto što zapravo nije učinio“, navode potpredsednici upravljanja proizvodima Jennifer Flannery O’Connor i Emily Moxley u blog postu.

„Ovo je posebno važno u slučajevima kada sadržaj govori o osetljivim temama, kao što su izbori, aktuelni sukobi i javne zdravstvene krize, ili javni zvaničnici“, rekli su Flannery O’Connor i Moxley.

Stručnjaci za integritet digitalnih informacija izrazili su zabrinutost da bi rast generativnih AI alata mogao dovesti do porasta uverljivog, ali zavodljivog sadržaja koji se deli na društvenim mrežama i internetu. Ova tehnologija bi mogla da predstavlja posebnu pretnju pred izbore u Sjedinjenim Američkim Državama i drugde 2024. godine.

YouTube je samo najnovija platforma koja je uvela pravila koja treba da učine sintetički sadržaj generisan veštačkom inteligencijom transparentnijim. TikTok je ranije ove godine dodao novu oznaku za sadržaj generisan veštačkom inteligencijom i rekao da korisnici moraju da otkriju kada je sadržaj koji prikazuje „realistične scene“ kreiran ili editovan uz pomoć veštačke inteligencije. Meta, matična kompanija Facebook-a i Instagram-a, je takođe prošle nedelje saopštila da će političkim oglašivačima biti potrebno da otkriju bilo koju upotrebu veštačke inteligencije u svojim oglasima.

Novu politiku o otkrivanju YouTube će dodati u tok otpremanja videozapisa i počeće da je primenjuje početkom sledeće godine, prema rečima portparola platforme. Oznake će se obično pojavljivati u panelima opisa videozapisa; međutim, za „određene vrste sadržaja o osetljivim temama“, oznake će biti postavljene više istaknuto unutar video plejera. Sadržaj kreiran alatima za generisanje veštačke inteligencije YouTube-a takođe će biti jasno obeležen.

YouTube kaže da će korisnici koji ne poštuju nove zahteve biti pozvani na odgovornost. Kreatori koji kontinuirano ne koriste novu oznaku za sintetički sadržaj koji treba da bude otkriven prema novoj politici mogu se suočiti sa kaznama kao što je uklanjanje sadržaja ili suspenzija iz programa partnera YouTube-a, u okviru kojeg kreatori mogu da monetizuju svoj sadržaj. Takođe se napominje da će sintetički ili veštački inteligentni sadržaj koji krši smernice zajednice biti podložan istim ograničenjima ili uklanjanju kao i drugi videozapisi.

Kao deo današnjeg saopštenja, YouTube je takođe rekao da će sada ljudima omogućiti da zatraže uklanjanje sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom ili drugog manipulativnog sadržaja koji simulira identifikovivu osobu, uključujući njeno lice ili glas, putem svog procesa zahteva za privatnost. Promena dolazi zbog zabrinutosti u vezi sa porastom slika visokog kvaliteta generisanih veštačkom inteligencijom, kao i drugih sadržaja koji manipulišu licima i glasovima ljudi bez njihovog pristanka.

YouTube kaže da će „razmotriti različite faktore“, kao što su da li je sadržaj satiričan ili prikazuje javnu osobu, prilikom odlučivanja o tome da li će se odazvati zahtevu korisnika.

Muzički partneri YouTube-a takođe će moći da zatraže uklanjanje muzičkog sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom koji oponaša specifične glasove umetnika.