Некатегоризовано

YouTube će uskoro zahtevati od autora video sadržaja da objave kada su učitali manipulisani ili sintetički sadržaj koji izgleda realistično, uključujući video koji je kreiran korišćenjem veštačke inteligencije.

Summary

YouTube, video platforma u vlasništvu Alphabet Inc.-ovog Google-a, uskoro će zahtevati od autora video sadržaja da otkriju kada su učitali manipulisani ili sintetički sadržaj koji izgleda realistično – uključujući video koji je kreiran korišćenjem alata veštačke inteligencije. Ova promena politike […]

YouTube će uskoro zahtevati od autora video sadržaja da objave kada su učitali manipulisani ili sintetički sadržaj koji izgleda realistično, uključujući video koji je kreiran korišćenjem veštačke inteligencije.

YouTube, video platforma u vlasništvu Alphabet Inc.-ovog Google-a, uskoro će zahtevati od autora video sadržaja da otkriju kada su učitali manipulisani ili sintetički sadržaj koji izgleda realistično – uključujući video koji je kreiran korišćenjem alata veštačke inteligencije. Ova promena politike će se primenjivati od Nove godine i mogla bi se odnositi na video snimke koji koriste generativne alate veštačke inteligencije da bi realistično prikazali događaje koji se nisu desili ili ljude koji izgovaraju ili rade nešto što nisu zaista uradili.

„Ovo je posebno važno u slučajevima kada sadržaj diskutuje o osetljivim temama, kao što su izbori, aktuelni sukobi i javno zdravstvene krize ili javni zvaničnici“, rekli su Jennifer Flannery O’Connor i Emily Moxley, potpredsednice sektora proizvodnog menadžmenta YouTube-a, u blog objavi kompanije u utorak.

Kreatori koji se ponavljajući odluče da ne otkriju kada su postavili sintetički sadržaj, mogu biti izloženi uklanjanju sadržaja, suspenziji iz programa koji im omogućava da zarađuju od reklama ili drugim kaznama, navodi kompanija. Kada je sadržaj digitalno manipulisan ili generisan, autori moraju izabrati opciju da prikažu novu upozoravajuću oznaku YouTube-a u panelu za opis videa.

Za određene vrste sadržaja o osetljivim temama, kao što su izbori, aktuelni sukobi i javno zdravstvene krize, YouTube će prikazati oznaku na samom plejeru video snimka. Kompanija je izjavila da će sarađivati sa kreatorima pre nego što politika stupi na snagu, kako bi se osiguralo da razumeju nove zahteve i razvija sopstvene alate za otkrivanje kršenja pravila.