Некатегоризовано

YouTube Utvrđuje Nova Pravila za AI Sadržaj

Summary

YouTube je objavio nova pravila za AI sadržaj, koja uključuju zahtev da kreatori otkriju da li su koristili generativnu veštačku inteligenciju kako bi napravili realistične video snimke. U blog postu objavljenom u utorak, u kojem se postavljaju brojna ažuriranja politike […]

YouTube Utvrđuje Nova Pravila za AI Sadržaj

YouTube je objavio nova pravila za AI sadržaj, koja uključuju zahtev da kreatori otkriju da li su koristili generativnu veštačku inteligenciju kako bi napravili realistične video snimke. U blog postu objavljenom u utorak, u kojem se postavljaju brojna ažuriranja politike vezane za veštačku inteligenciju, YouTube je saopštio da će kreatori koji ne otkriju da su koristili AI alate za pravljenje „izmenjenih ili sintetičkih“ video snimaka biti kažnjeni, uključujući uklanjanje sadržaja ili suspenziju iz programa deljenja prihoda na platformi.

Nova pravila šire se na pravila koja je YouTube-ov roditeljska kompanija, Google, objavila u septembru, koja zahtevaju da politički oglasi na YouTube-u i drugim Google platformama koji koriste veštačku inteligenciju imaju upozoravajuću oznaku. Prema najnovijim izmenama, koje će se primenjivati od naredne godine, YouTuberi će imati nove opcije za označavanje video snimka generisanim sa AI-jem koji, na primer, realistično prikazuju događaj koji se nikada nije desio ili prikazuju nekoga kako govori ili radi nešto što stvarno nije.

„Gmenerativna veštačka inteligencija ima potencijal da otključa kreativnost na YouTube-u i preobrazi iskustvo za gledaoce i kreatore na našoj platformi“, napisale su Jennifer Flannery O’Connor i Emily Moxley, potpredsednice za menadžment proizvoda, u blog postu. „Ali jednako je važno da ove mogućnosti budu uravnotežene sa našom odgovornošću da zaštitimo zajednicu YouTube-a“.

Gledaocima će biti prikazane oznake na video snimcima koji su izmenjeni, uključujući i upadljive oznake na plejeru YouTube-a za osetljive teme. Platforma takođe koristi veštačku inteligenciju kako bi otkrila sadržaj koji krši njegova pravila, a kompanija kaže da je tehnologija pomogla da se brže otkriju „nove forme zloupotrebe“. Postupak za podnošenje prigovora u vezi sa privatnošću na YouTube-u će biti ažuriran kako bi se omogućile zahteve za uklanjanje AI-generisanih video snimaka koji simuliraju prepoznatljivu osobu, uključujući i njihovo lice ili glas.

FAQ:

Šta su generativna veštačka inteligencija (Generative AI)?
Generativna veštačka inteligencija (Generative AI) je grana veštačke inteligencije koja se fokusira na stvaranje originalnih i inovativnih sadržaja. Koristi se za generisanje novih slika, teksta, zvuka ili video zapisa koji nisu kopija postojećeg sadržaja, već predstavljaju originalne kreacije.

Kako YouTube koristi veštačku inteligenciju za otkrivanje neprikladnog sadržaja?
YouTube koristi algoritme veštačke inteligencije za automatsko prepoznavanje i otkrivanje neprikladnog sadržaja na platformi. Ovi algoritmi analiziraju tekst, zvuk, slike i video zapise kako bi identifikovali potencijalno sporni ili neprimereni materijal. Nakon što se takav sadržaj detektuje, YouTube može preduzeti odgovarajuće mere, uključujući uklanjanje sadržaja i sankcije za kreatora sadržaja.

Kako zaštititi privatnost na YouTube-u?
Da biste zaštitili svoju privatnost na YouTube-u, možete pratiti nekoliko koraka. Prvo, proverite da li je vaš nalog podešen na privatno i pažljivo razmotrite koje informacije delite na vašem profilu. Takođe možete koristiti opcije za podešavanje privatnosti na svojim video snimcima, određujući ko može da ih vidi i komentariše. Ako primetite video snimak generisan putem veštačke inteligencije koji reprodukuje vaš glas ili lice bez vašeg pristanka, možete podneti zahtev za uklanjanje sadržaja putem postupka žalbe na YouTube-u.