Некатегоризовано

Prevareni zvuk: YouTube uvodi alate za uklanjanje pesama kreiranih veštačkom inteligencijom

Summary

(Izvor: www.youtube.com) YouTube uvodi nove smernice koje omogućavaju izdavačkim kompanijama da zatraže uklanjanje pesama koje koriste verzije pevačkih glasova kreiranih veštačkom inteligencijom. Ovaj video servis uvodi alatku koja će omogućiti muzičkim izdavačima da prijave sadržaj koji imitira „jedinstveni pevački ili […]

Prevareni zvuk: YouTube uvodi alate za uklanjanje pesama kreiranih veštačkom inteligencijom
(Izvor: www.youtube.com)YouTube uvodi nove smernice koje omogućavaju izdavačkim kompanijama da zatraže uklanjanje pesama koje koriste verzije pevačkih glasova kreiranih veštačkom inteligencijom. Ovaj video servis uvodi alatku koja će omogućiti muzičkim izdavačima da prijave sadržaj koji imitira „jedinstveni pevački ili repujući glas“ umetnika. Veštačka inteligencija koja generiše muziku postala je jedna od sporednih posledica napretka u oblasti generativne veštačke inteligencije ove godine – termina koji se koristi za tehnologiju koja može stvarati izuzetno ubedljiv tekst, slike i glas na osnovu ljudskih podsticaja.


Jedan od najpoznatijih primera je pesma „Heart on My Sleeve“ sa vokalima koji su izrađeni pomoću veštačke inteligencije i predstavljaju kopiju ličnih glasova Drake-a i The Weeknd-a. Nakon što je Universal Music Group – izdavačka kuća oba umetnika – kritikovala pesmu kao „kršenje autorskih prava“ stvoreno generativnom veštačkom inteligencijom, ona je povučena sa striming servisa. Međutim, pesma i dalje može biti pristupačna slušaocima putem YouTube platforme.


Na svom blogu, Google-ova platforma je najavila probno uvođenje novih kontrola u saradnji sa odabranom grupom izdavača i distributera pre šire primene. Takođe, YouTube će omogućiti korisnicima da prijave deepfake sadržaj putem ažuriranog procesa prigovora o privatnosti. Platforma je navela da će biti moguće zatražiti uklanjanje sadržaja koji simulira prepoznatljivu osobu, uključujući njeno lice ili glas, ali da parodični sadržaj ili deepfake-ovi javnih zvaničnika i poznatih ličnosti možda neće biti uklonjeni.


Novi vodiči biće posebno važni „u slučajevima kada sadržaj razmatra osetljive teme, kao što su izbori, aktuelni sukobi i javne zdravstvene krize, ili javni zvaničnici“, navodi se u blogu u kom su kao potpisnice navedene Dženifer Fleneri O`Konor i Emili Moksli, potpredsednice menadžmenta proizvoda u kompaniji.


Uz to, kreiraoci sadržaja na YouTube platformi će biti obavezni da prijave korišćenje realistično izgledajućeg „manipulisanog ili sintetičkog“ sadržaja, uključujući materijal generisan veštačkom inteligencijom. Prilikom postavljanja sadržaja, kreatorima će biti prikazana opcija za obeležavanje veštački generisane snimke. YouTube je najavio da će uporno kršenje smernica moći rezultirati uklanjanjem sadržaja ili obustavom plaćanja zarade od oglašivača.


Novi smernice za veštačku inteligenciju navodno su posebno važne „u slučajevima kada sadržaj razmatra osetljive teme, kao što su izbori, aktuelni sukobi i javne zdravstvene krize, ili javni zvaničnici“, navodi se u objavi YouTube-a.


Prošle nedelje, Meta – matična kompanija Facebook-a i Instagram-a, najavila je da će politički oglašivači morati da priznaju kada su koristili veštačku inteligenciju u oglasima na svojim platformama. Meta je saopštila da će oglašivači, na primer, morati da obelodane kada se koristi slikovni, video ili audio materijal da prikazuje stvarnu osobu koja nešto izgovara ili radi.


Nedavno je britanska vlada upozorila da deepfake snimci mogu doprineti „degradaciji informacionog okruženja“ i smanjenju poverenja javnosti u „istinite informacije, institucije i građanske procese poput izbora“. Prošle nedelje je takođe otkriveno da se lažni audio snimci Sadiqa Khana, gradonačelnika Londona, koji umanjuju važnost Dana primirja, šire društvenim mrežama.

Često postavljana pitanja

1. Koje vrste pesama će se moći prijaviti putem nove alatke za uklanjanje generisanih verzija glasova umetnika?

Novi alat će omogućiti muzičkim izdavačima da prijave sadržaj koji imitira „jedinstveni pevački ili repujući glas“ umetnika.

2. Koji je jedan od najpoznatijih primera pesme sa AI-generisanim vokalima?

Jedan od najpoznatijih primera je pesma „Heart on My Sleeve“ sa AI-generisanim vokalima koji su se predstavljali kao vokali Drake-a i The Weeknd-a.

3. Koje nove kontrole će YouTube uvesti u vezi sa deepfake sadržajem?

YouTube će omogućiti korisnicima da prijave deepfake sadržaj putem ažuriranog procesa prigovora o privatnosti.

4. Koje vrste generisanih i manipulisanih sadržaja će kreatori morati da prijave na YouTube platformi?

Kreatori sadržaja će biti obavezni da prijave upotrebu alatke ako su napravili stvarno izgledajući „manipulisani ili sintetički“ sadržaj, uključujući materijal generisan veštačkom inteligencijom.

5. Kada će se nova smernica za veštačku inteligenciju primenjivati posebno?

Nova smernica za veštačku inteligenciju biće posebno važna „u slučajevima kada sadržaj razmatra osetljive teme, kao što su izbori, aktuelni sukobi i javne zdravstvene krize, ili javni zvaničnici“.