Некатегоризовано

Novi YouTube alat omogućava korisnicima da imitiraju poznate muzičke zvezde

Summary

YouTube je otkrio eksperimentalni alat veštačke inteligencije koji korisnicima omogućava da imitiraju poznate pevače poput Demi Lovato i Johna Legenda. Ova inovativna funkcija nazvana Dream Track omogućava korisnicima da kreiraju kratke pesme opisujući karakteristike kao što su tekst pesme i […]

Novi YouTube alat omogućava korisnicima da imitiraju poznate muzičke zvezde

YouTube je otkrio eksperimentalni alat veštačke inteligencije koji korisnicima omogućava da imitiraju poznate pevače poput Demi Lovato i Johna Legenda. Ova inovativna funkcija nazvana Dream Track omogućava korisnicima da kreiraju kratke pesme opisujući karakteristike kao što su tekst pesme i raspoloženje. Devet umetnika je dozvolilo da njihov glas bude „kloniran“ pomoću softvera, među kojima su Charli XCX, Troye Sivan, T-Pain i Sia. Za sada, oko 100 kreatora u SAD-u ima pristup ovom alatu koji se može koristiti samo za snimanje videa na YouTube Shorts – platformi koja se takmiči sa TikTok-om.

Kompanija je objavila dva uzoraka videa koji su kreirani uz pomoć Dream Track-a, a koji su uključivali pristojne, ali očigledno inferiornije imitacije Charlija Putha i T-Paina. Puth-ova pesma je generisana preko upita: „Balađa o tome kako se suprotnosti privlače, pesma sa ritmom akustične gitare“. Krajnji rezultat zvuči kao niske kvalitete MP3, sa digitalnim artefaktima. Ponekad se Puth-ov glas čini „prelomljenim“ sa suglasnicima koji su povremeno mutni i nejasni.

Ovaj eksperimentalni alat je dizajniran s ciljem da se testira tehnologija i dobije povratna informacija od umetnika i gledalaca. Ovo je korak u istraživanju kako tehnologija može stvoriti dublje veze između umetnika, kreatora i obožavalaca. Lucian Grainge, šef Universal-a, podržao je ovaj novi razvoj, ističući značaj saradnje između umetnika, tehnoloških partnera i industrije muzike za uspešnu budućnost koja podrazumeva odgovornu veštačku inteligenciju.

FAQ:

1. Koje poznate ličnosti su dozvolile kloniranje svog glasa?

Devet umetnika, uključujući Charli XCX, Troye Sivan, T-Pain i Sia, su dozvolili kloniranje svog glasa pomoću ovog eksperimentalnog alata.

2. Kome je trenutno dostupan ovaj alat?

Ovaj alat trenutno je dostupan za oko 100 kreatora u SAD-u koji mogu koristiti YouTube Shorts platformu za snimanje videa.

3. Kako funkcioniše Dream Track alat?

Korisnici mogu kreirati kratke pesme opisujući karakteristike kao što su tekst pesme i raspoloženje, a alat će generisati pesmu koja odražava te karakteristike.

4. Koji je cilj ovog eksperimentalnog alata?

Cilj ovog eksperimenta je istraživanje kako tehnologija može stvoriti dublje veze između umetnika, kreatora i njihovih obožavalaca.

5. Šta kažu umetnici o ovom eksperimentu?

Umetnici izražavaju oprez i interesovanje za ovaj eksperiment. Smatraju da je tehnologija veštačke inteligencije važna i da bi umetnici trebali biti deo oblikovanja budućnosti u tom pogledu.