Некатегоризовано

YouTube traži od kreatora označavanje realističnog AI sadržaja na svojoj platformi

Summary

Prema izvoru Verge, YouTube će uskoro zahtevati od kreatora da sami označe „realističan“ sadržaj stvoren uz pomoć veštačke inteligencije (AI) kada objavljuju video snimke na platformi. Ovo posebno važi za sadržaj koji se tiče tema poput izbora ili tekućih sukoba. […]

YouTube traži od kreatora označavanje realističnog AI sadržaja na svojoj platformi

Prema izvoru Verge, YouTube će uskoro zahtevati od kreatora da sami označe „realističan“ sadržaj stvoren uz pomoć veštačke inteligencije (AI) kada objavljuju video snimke na platformi. Ovo posebno važi za sadržaj koji se tiče tema poput izbora ili tekućih sukoba.

Iako se još ne zna šta YouTube smatra „realističnim“ AI sadržajem, portparol kompanije Džek Malon navodi da će korisnici dobiti detaljne smernice kada se ova nova smernica uvede sledeće godine.

Jedna od novih smernica omogućava korisnicima da zatraže uklanjanje video snimaka koji „simuliraju osobu koja se može identifikovati, uključujući njeno lice ili glas“. Ovo znači da, ukoliko postanete žrtva takvog tzv. „deepfake“ videa, postoji postupak putem kojeg možete zahtevati uklanjanje tog sadržaja.

Kompanija će „procenjivati različite faktore prilikom procene ovih zahteva“, uključujući da li je sadrđaj parodija ili satira i da li je osoba žrtva javnog činovnika ili „poznata osoba“.

Takođe, važno je napomenuti da novi partneri u muzičkoj industriji na YouTube-u moraju biti svesni strožih pravila koja se odnose na parodiju i satiru.

Iako u SAD-u trenutno ne postoji zakon koji reguliše korišćenje AI u ovim slučajevima, YouTube je odlučio da preuzme odgovornost i sprovede pomenute smernice.