Некатегоризовано

YouTube predstavlja eksperiment s AI generisanim pesmama u saradnji sa DeepMind laboratorijom kompanije Google

Summary

YouTube je nedavno najavio nove eksperimente s muzikom koje su razvili u saradnji sa Google DeepMind laboratorijom. Najinteresantniji (i najverovatnije najzbunjujući) od svih eksperimenata na YouTube platformi je Dream Track u YouTube Shorts. Evo kako funkcioniše: Korisnik unese ideju u […]

YouTube predstavlja eksperiment s AI generisanim pesmama u saradnji sa DeepMind laboratorijom kompanije Google

YouTube je nedavno najavio nove eksperimente s muzikom koje su razvili u saradnji sa Google DeepMind laboratorijom. Najinteresantniji (i najverovatnije najzbunjujući) od svih eksperimenata na YouTube platformi je Dream Track u YouTube Shorts. Evo kako funkcioniše: Korisnik unese ideju u stvaralački polje i odabere umetnika, a zatim se kreira originalni isečak pesme koji traje do 30 sekundi, sa AI-generisanim glasom tog umetnika.

YouTube sarađuje sa devet umetnika koji su pristali da učestvuju u eksperimentu Dream Track: Aleks Benjamin, Čarli Put, Čarli Džekso, Demi Lovato, Džon Ledžend, Papus, Sija, T-Pejn i Troje Sivan.

Ovaj eksperiment je pokrenut kako bi istražio mogućnosti AI tehnologije u stvaranju dubljih veza između umetnika i njihovih fanova. YouTube, u saradnji sa Googleom, želi da oblikuje budućnost muzičke industrije i pruži umetnicima nove kreativne alate.

Dream Track koristi Lyria, najnapredniji model generisanja muzike koji je razvijen do sada, prema informacijama koje je YouTube objavio. Trenutno, Dream Track i ostali alati za AI muziku dostupni su samo malom broju umetnika i kreatora, ali YouTube ohrabruje njihovo povratno mišljenje kako bi unapredili buduće proizvode i alate.

Ova inovacija AI tehnologije u muzici se može uporediti sa razvojem sintisajzera, koji su promenili svet elektronske i rok muzike. Uzbuđenje i inspiracija među umetnicima su velike, ali postoji i pitanje balansa između napretka i zaštite autorskih prava. Ranije ove godine, Universal Music Group uložio je zahtev za uklanjanje pesme generisane AI-jem sa YouTube platforme zbog kršenja autorskih prava.

U cilju odgovorne upotrebe ove tehnologije, YouTube je uveo nove politike koje zahtevaju od kreatora da označe AI-generisani sadržaj i obećao da će omogućiti uklanjanje sadržaja koji „immitira prepoznatljivu osobu“ ili „imitira glas umetnika“ bez odobrenja.

Često postavljana pitanja

1. Kako Dream Track funkcioniše?

Korisnik unosi ideju u stvaralački polje YouTube Shorts-a i bira umetnika sa kojim želi da sarađuje. Zatim se na osnovu te ideje generiše originalni isečak pesme do 30 sekundi, koji sadrži glas AI-generisanog umetnika.

2. Koje umetnike je YouTube angažovao za ovaj eksperiment?

YouTube sarađuje sa devet umetnika za eksperiment Dream Track: Aleks Benjamin, Čarli Put, Čarli Džekso, Demi Lovato, Džon Ledžend, Papus, Sija, T-Pejn i Troje Sivan.

3. Kako YouTube štiti autorska prava umetnika?

YouTube je uveo nove politike koje zahtevaju od kreatora da označe AI-generisani sadržaj i omogućava uklanjanje sadržaja koji „immitira prepoznatljivu osobu“ ili „imitira glas umetnika“ bez odobrenja.

4. Kada će Dream Track biti dostupan svim umetnicima i kreatorima?

Trenutno, Dream Track je dostupan samo malom broju umetnika i kreatora. YouTube ohrabruje njihovo povratno mišljenje kako bi unapredili buduće proizvode i alate.