Некатегоризовано

YouTube predstavlja novu funkciju koja omogućava korisnicima da stvaraju muziku pomoću veštačke inteligencije

Summary

YouTube lansira novu funkciju koja će odabranim korisnicima omogućiti da stvaraju muziku sa vokalom veštačke inteligencije nekoliko poznatih umetnika, saopštila je kompanija u sredu uveče. Experiment nazvan Dream Track je funkcija bazirana na tekstu koja korisnicima omogućava da zahtevaju pesmu […]

YouTube predstavlja novu funkciju koja omogućava korisnicima da stvaraju muziku pomoću veštačke inteligencije

YouTube lansira novu funkciju koja će odabranim korisnicima omogućiti da stvaraju muziku sa vokalom veštačke inteligencije nekoliko poznatih umetnika, saopštila je kompanija u sredu uveče.

Experiment nazvan Dream Track je funkcija bazirana na tekstu koja korisnicima omogućava da zahtevaju pesmu opisujući kvalitete kao što su raspoloženje ili koncept, a veštačka inteligencija će generisati muziku. Prilikom lansiranja, devet umetnika – Demi Lovato, Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, John Legend, Sia, T-Pain, Troye Sivan i Papoose – pozajmljuju svoje glasove za Dream Track, a eksperiment će biti dostupan samo maloj grupi korisnika.

U blog postu kojim je najavljena funkcija, kompanija je navela da će deo pesama Dream Track trajati do 30 sekundi i da je funkcija „eksperiment dizajniran da pomogne u istraživanju kako tehnologija može da se koristi da stvori dublje veze između umetnika i kreatora i, na kraju, njihovih fanova“.

„Kombinovano, ovi eksperimenti istražuju potencijal AI funkcija da pomognu umetnicima i kreatorima da prošire svoju maštu i unaprede svoje kreativne procese“, napisali su Lyor Cohen, globalni šef muzike u YouTubeu, i Toni Reid, potpredsednik za novostečena iskustva i zajednicu. „A fanovi će moći da se povežu sa umetnicima koje vole na nove načine, približavajući ih jedne drugima kroz interaktivne alate i doživljaje. Sve ovo će nam pomoći da unapredimo tehnologiju, informišemo primene u budućnosti.“

Često postavljana pitanja

1. Koje umetnike će moći da koriste funkciju Dream Track?

Funkciju Dream Track će moći da koriste odabrani korisnici YouTube platforme, a pesme će biti izvedene sa vokalom veštačke inteligencije umetnika kao što su Demi Lovato, Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, John Legend, Sia, T-Pain, Troye Sivan i Papoose.

2. Koliko će trajati pesme generisane putem veštačke inteligencije?

Pesme generisane putem veštačke inteligencije u okviru funkcije Dream Track će trajati do 30 sekundi.

3. Da li će ova funkcija biti dostupna svim korisnicima YouTube-a?

Na početku, funkcija Dream Track će biti dostupna samo maloj grupi odabranih korisnika, ali nije navedeno kada će biti proširena na veći broj korisnika.