Некатегоризовано

Youtube uvodi nove smjernice za zaštitu od lažnih video snimaka generisanih vještačkom inteligencijom

Summary

Kompanija Youtube objavila je danas na svom blogu da će uskoro uvoditi nove smjernice za borbu protiv sadržaja koji generiše vještačka inteligencija (AI), kako bi zaštitila partnere u muzičkoj industriji i ostale korisnike. Novi zahtjevi će tražiti od kreatora da […]

Youtube uvodi nove smjernice za zaštitu od lažnih video snimaka generisanih vještačkom inteligencijom

Kompanija Youtube objavila je danas na svom blogu da će uskoro uvoditi nove smjernice za borbu protiv sadržaja koji generiše vještačka inteligencija (AI), kako bi zaštitila partnere u muzičkoj industriji i ostale korisnike. Novi zahtjevi će tražiti od kreatora da sami označe „realističan“ sadržaj stvoren uz pomoć AI kada objavljuju video snimke na platformi Jutjub. Ove smernice će posebno biti primenjene na video snimke vezane za teme kao što su izbori ili tekući sukobi.

Kompanija nije još definisala šta se tačno smatra „realističnim“ AI sadržajem, ali će korisnici dobiti detaljne smjernice pri implementaciji novih zahtjeva sledeće godine. Jutjub će takođe omogućiti korisnicima da zatraže uklanjanje video snimaka koji simuliraju osobu koja se može identifikovati, uključujući njen fizički izgled i glas.

Odluka Youtube-a da uvede ove smjernice dolazi kao reakcija na sve veći broj lažnih video snimaka generisanih vještačkom inteligencijom koji mogu naneti štetu njihovim korisnicima. Kompanija će, pri procjeni zahtjeva za uklanjanje sadržaja, uzeti u obzir različite faktore kao što su parodija ili satira, kao i status žrtve (da li je javni činovnik ili poznata osoba).

Ova odluka takođe ima uticaj na partnere Jutjuba u muzičkoj industriji, koji više neće moći da se oslanjaju na izuzetak o „parodiji i satiri“ kada se radi o zaštiti njihovih autorskih prava.

Youtube odlazi korak dalje od trenutnih zakona u Sjedinjenim Američkim Državama, koji još uvijek ne regulišu korišćenje vještačke inteligencije u ovakvim slučajevima. Ovom odlukom Youtube se postavlja kao inicijator promjene i aktivno preuzima odgovornost za zaštitu korisnika od lažnih video snimaka.

 

Česta pitanja (FAQ)

Šta će se desiti ako kreatori ne označe „realističan“ AI sadržaj na svojim video snimcima?

Ukoliko kreatori ne označe sadržaj koji je generisan vještačkom inteligencijom, Youtube može preduzeti korake kako bi zaštitio korisnike i partnere. Ove akcije mogu uključivati uklanjanje sadržaja ili sprečavanje monetizacije video snimaka.

Da li novi zahtjevi utiču na sve teme ili samo na određene vrste sadržaja?

Novi zahtjevi se posebno odnose na sadržaj koji je vezan za teme kao što su izbori ili tekući sukobi. Međutim, Youtube će i dalje procenjivati ostale vrste sadržaja kako bi zaštitio korisnike od lažnih video snimaka.

Kako Youtube procjenjuje zahtjeve za uklanjanje sadržaja?

Prilikom procjene zahtjeva za uklanjanje sadržaja generisanog vještačkom inteligencijom, Youtube uzima u obzir različite faktore, uključujući da li je sadržaj parodija ili satira, kao i status žrtve (da li je javni činovnik ili poznata osoba).

Da li će novi zahtjevi uticati na partnere Jutjuba u muzičkoj industriji?

Da, novi zahtjevi će imati strože smjernice za partnere Jutjuba u muzičkoj industriji. Izuzetak o „parodiji i satiri“ više neće moći da se primjeni kada se radi o zaštiti autorskih prava.