Некатегоризовано

YouTube lansira alatku za kreiranje AI-generisane muzike sa glasovima popularnih muzičkih umetnika

Summary

YouTube je najavio lansiranje nove alatke koja će omogućiti korisnicima da kreiraju muziku generisanu veštačkom inteligencijom koristeći glasove nekih od najpoznatijih muzičkih umetnika današnjice. Nova proizvod, nazvano „Dream Track“, predstavlja saradnju sa devet muzičkih umetnika, uključujući John Legenda, Demi Lovato, […]

YouTube lansira alatku za kreiranje AI-generisane muzike sa glasovima popularnih muzičkih umetnika

YouTube je najavio lansiranje nove alatke koja će omogućiti korisnicima da kreiraju muziku generisanu veštačkom inteligencijom koristeći glasove nekih od najpoznatijih muzičkih umetnika današnjice.

Nova proizvod, nazvano „Dream Track“, predstavlja saradnju sa devet muzičkih umetnika, uključujući John Legenda, Demi Lovato, T-Paina i Sii, među ostalima. Korisnici će pomoću tekstualnih uputstava moći da automatski generišu kratke numere do 30 sekundi, koje će zvučati kao da ih izvodi neki od učestvujućih umetnika.

Na početku, oko 100 kreatora u SAD-u će imati pristup ovoj alatki. Ona će biti ograničena na YouTube Shorts, funkcionalnost platforme za deljenje kratkih video sadržaja koja se takmiči sa TikTokom, u vlasništvu kineske tehnološke kompanije ByteDance.

Ovo lansiranje se dešava u vreme kada YouTube, vlasništvo kompanije Alphabet, pokušava da iskoristi susretanje tehnologije veštačke inteligencije i muzike, dok se suočava sa etičkim i pravnim implikacijama novo nastale tehnologije zajedno sa umetnicima i velikim muzičkim izdavačkim kućama. Praksa korišćenja glasova umetnika bez njihove dozvole za generativnu veštačku inteligenciju, pri tome liči na plagijarizam, koji je bio žestoko kritikovan od strane izdavačkih kuća i zakonodavaca.

U blog postu objavljenom u četvrtak, izvršni direktori YouTube-a su rekli: „Veštačka inteligencija je donela muziku na prag nove kreativne ere“, a platforma se nada da će njen pristup biti „definisan partnerstvom i odgovornošću“.

„U ovom početnom stadijumu, eksperiment je osmišljen kako bi pomogao istraživanju na koji način tehnologija može stvoriti dublje veze između umetnika, kreatora i, na kraju, njihovih fanova“, napisao je YouTube šef muzike Lior Cohen i potpredsednik za novonastala iskustva i proizvode u zajednici Toni Reid.

U blog postu, kompanija je podelila uzorke kako će zvučati muzika generisana AI tehnikama, koju su izgradili u saradnji sa Google DeepMind-om. Takođe su prikazane izjave samih umetnika, koji su ovu platformu opisali kao način da imaju udela u novom prostoru umetnosti generisane veštačkom inteligencijom.

„Kao umetnik, raduje me što mogu da budem deo toga i sa nestrpljenjem očekujem šta će kreatori smisliti u ovom periodu“, rekao je Legend. Lovato je dodala: „Razvoj AI tehnologije brzo menja način na koji se krećemo u ovom polju i verujem da kao umetnici treba da učestvujemo u oblikovanju budućnosti“.

Generisana AI muzika se pojavila na YouTube-u tokom proteklih meseci i privukla milione pregleda, bez dozvole umetnika i izdavačkih kuća. Jedan primer je viralna pesma „Heart On My Sleeve“, koja koristi glasove generisane veštačkom inteligencijom od strane Drakea i The Weeknda. U aprilu je Universal Music Group pozvao YouTube i druge platforme za deljenje muzike da uklone pesmu zbog kršenja autorskih prava.

Često postavljana pitanja (FAQ):
Šta je AI generisanje muzike?
AI generisanje muzike je proces u kojem veštačka inteligencija koristi algoritme i podatke kako bi kreira muzičke kompozicije.

Koje umetnike će Dream Track alatka podržavati?
Dream Track alatka će podržavati glasove devet muzičkih umetnika, uključujući John Legenda, Demi Lovato, T-Paina i Sii, među ostalima.

Ko će imati pristup Dream Track alatki?
Na početku, oko 100 kreatora u SAD-u će imati pristup alatki. Ograničena je na YouTube Shorts funkcionalnost.