Некатегоризовано

YouTube Uvodi Nove Pravila za AI Sadržaj

Summary

YouTube je objavio nova pravila koja se odnose na sadržaj stvoren pomoću veštačke inteligencije, uključujući i zahtev da kreatori otkriju da li su koristili generativnu veštačku inteligenciju kako bi napravili realistične video snimke. U blog postu, objavljenom u utorak, YouTube […]

YouTube Uvodi Nove Pravila za AI Sadržaj

YouTube je objavio nova pravila koja se odnose na sadržaj stvoren pomoću veštačke inteligencije, uključujući i zahtev da kreatori otkriju da li su koristili generativnu veštačku inteligenciju kako bi napravili realistične video snimke. U blog postu, objavljenom u utorak, YouTube je naveo nekoliko izmena politika koje se odnose na veštačku inteligenciju. Prema novim pravilima, kreatori koji ne otkriju da su koristili alate veštačke inteligencije za pravljenje „izmenjenog ili sintetičkog“ sadržaja suočavaju se sa kaznama, uključujući uklanjanje njihovog sadržaja ili suspenziju sa programa deljenja zarade na platformi.

Generativna veštačka inteligencija ima potencijal da otključa kreativnost na YouTube-u i transformiše iskustvo za gledaoce i kreatore na našoj platformi“, napisale su Jennifer Flannery O’Connor i Emily Moxley, potpredsednice za upravljanje proizvodom, u blog postu. „Ali jednako je važno da ove mogućnosti budu usklađene sa našom odgovornošću da zaštitimo YouTube zajednicu.“

Ograničenja proširuju pravila koja je YouTube-ova matična kompanija, Google, predstavila u septembru, koja zahtevaju da politički oglasi na YouTube-u i drugim Google platformama koje koriste veštačku inteligenciju moraju imati upadljivu oznaku upozorenja. Prema najnovijim promenama, koje će stupiti na snagu do naredne godine, YouTube kreatori će dobiti nove opcije kako bi pokazali da objavljuju video sadržaj generisan veštačkom inteligencijom koji, na primer, realistično prikazuje događaj koji se zapravo nije desio ili prikazuje nekoga kako govori ili čini nešto što zapravo nije uradio.

„Ovo je posebno važno u slučajevima kada sadržaj obrađuje osetljive teme, kao što su izbori, aktuelni konflikti, javno zdravlje ili javni zvaničnici“, rekli su O’Connor i Moxley. Gledaoci će biti obavešteni o izmenjenim video snimcima putem oznaka, uključujući i upadljive oznake na YouTube plejeru za osetljive teme. Platforma takođe koristi veštačku inteligenciju kako bi otkrila sadržaj koji krši pravila, a kompanija je izjavila da ova tehnologija pomaže u bržem otkrivanju „novih oblika zloupotrebe“. YouTube-ov proces za žalbe u vezi sa privatnošću će biti ažuriran kako bi omogućio zahteve za uklanjanje video snimaka generisanih veštačkom inteligencijom koji simuliraju prepoznatljivu osobu, uključujući i njihovo lice ili glas. Partneri iz oblasti muzike na YouTube-u, kao što su izdavačke kuće ili distributeri, će moći da zahtevaju uklanjanje muzičkog sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom „koji imitira jedinstveni pevački ili reperski glas umetnika.“

FAQ:
1. Koje su nove mere koje YouTube uvodi za AI sadržaj?
– YouTube će zahtevati od kreatora da otkriju da li su koristili generativnu veštačku inteligenciju za pravljenje realističnih video snimaka i kažnjavati one koji to ne otkriju.

2. Koje su kazne za kršenje pravila?
– Kršenje pravila može dovesti do uklanjanje sadržaja ili suspenzije sa programa deljenja zarade na platformi.

3. Šta se smatra generativnom veštačkom inteligencijom?
– Generativna veštačka inteligencija je tehnika koja omogućava računarima da generišu novi sadržaj, kao što su slike, zvuk ili tekst.

4. Kako će gledaoci biti obavešteni o izmenjenim video snimcima?
– Gledaoci će biti obavešteni putem oznaka, uključujući i upadljive oznake na YouTube plejeru za osetljive teme.

5. Kako YouTube koristi veštačku inteligenciju da bi otkrio kršenje pravila?
– YouTube koristi veštačku inteligenciju za otkrivanje sadržaja koji krši pravila i tvrdi da je ova tehnologija pomogla u bržem otkrivanju „novih oblika zloupotrebe“.