Некатегоризовано

Znatan broj mladih u Srbiji nema pristup računarima za online nastavu

Summary

Prema podacima na koje smo naišli, čak 14% od ukupno dva miliona mladih u Srbiji još uvek nema pristup laptopu ili desktop računaru za online nastavu, što može značajno otežati školovanje onih koji bi od toga najviše imali koristi. Ova […]

Znatan broj mladih u Srbiji nema pristup računarima za online nastavu

Prema podacima na koje smo naišli, čak 14% od ukupno dva miliona mladih u Srbiji još uvek nema pristup laptopu ili desktop računaru za online nastavu, što može značajno otežati školovanje onih koji bi od toga najviše imali koristi. Ova činjenica izaziva zabrinutost među stručnjacima i poziva na hitno rešavanje ovog problema.

Iako je digitalizacija postala neophodna tokom pandemije kovida-19, vidimo da postoji značajan broj mladih ljudi koji su isključeni iz ovog procesa zbog nedostatka adekvatne tehnološke podrške. Ovo nas navodi na razmišljanje o tome kakve posledice ova nejednakost može imati na budućnost obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Znamo da su računari i pristup internetu postali neophodni alati za učenje i karijeru u 21. veku. Bez ovog pristupa, mladi se mogu suočiti sa poteškoćama u učenju, ograničenjima u pristupu informacijama i zaostajanjem u veštini korišćenja tehnologije – veštini koja je postala ključna u današnjem digitalnom dobu.

Da bi se rešila ova nejednakost, važno je da se preduzmu koraci kako bi se obezbedili laptopovi ili desktop računari za mlade koji nemaju pristup. To može biti kroz donacije, pomoć vlade ili angažovanje lokalnih zajednica i nevladinih organizacija. Samo kroz zajedničke napore možemo obezbediti pravičan pristup obrazovanju za sve mlade ljude.

FAQ:
Koja je procenjena brojka mladih koji nemaju pristup računarima u Srbiji?
Procenjeno je da 14% od ukupno dva miliona mladih u Srbiji nema pristup laptopu ili desktop računaru.

Zašto je pristup računarima važan za mlade ljude?
Pristup računarima važan je za mlade ljude jer im omogućava pristup online nastavi, informacijama i veštinama koje su neophodne za uspeh u 21. veku.

Kakve posledice nedostatak računara može ima na mlade?
Nedostatak pristupa računarima može dovesti do poteškoća u učenju, ograničenog pristupa informacijama i zaostajanja u veštinama korišćenja tehnologije.

Kako se može rešiti ova nejednakost?
Ova nejednakost može se rešiti kroz donacije, državnu pomoć i angažovanje lokalnih zajednica i nevladinih organizacija.