Некатегоризовано

Nove perspektive na primenu veštačke inteligencije u bankarstvu

Summary

U poslednje vreme je primetan kontinuirani rast interesovanja banaka za primenu generativne veštačke inteligencije (GenAI) u svom poslovanju. Iako većina poslova u oblasti veštačke inteligencije u bankama se bavi čitanjem regulatornih izveštaja ili automatizacijom back office-a, postoji još uvek prilika […]

Nove perspektive na primenu veštačke inteligencije u bankarstvu

U poslednje vreme je primetan kontinuirani rast interesovanja banaka za primenu generativne veštačke inteligencije (GenAI) u svom poslovanju. Iako većina poslova u oblasti veštačke inteligencije u bankama se bavi čitanjem regulatornih izveštaja ili automatizacijom back office-a, postoji još uvek prilika za rad sa generativnom veštačkom inteligencijom, ukoliko se dobro potraži.

Citibank je trenutno najveći poslodavac za inženjere generativne veštačke inteligencije. Iako se suočava sa smanjenjem broja zaposlenih, Citibank zapošljava preko 30 inženjera i istraživača za različite projekte, uključujući „kreiranje platforme za generativnu veštačku inteligenciju za Citi“. Takođe, banka zapošljava i stručnjaka za kibernetičku bezbednost generativne veštačke inteligencije i iskusnog programera otvorenog koda. Iako su mnoga od ovih radnih mesta vezana za Veliku Britaniju, stariji potpredsednik u Njujorku koji radi na projektima generativne veštačke inteligencije može zarađivati do 265.000 dolara godišnje.

Goldman Sachs takođe zapošljava stručnjake za generativnu veštačku inteligenciju. Iako je manje entuzijastična od Citibank, Goldman Sachs regrutuje inženjera za obradu prirodnog jezika na nivou potpredsednika, sa platom do 250.000 dolara. U opisu posla se navodi da platforma planira da ima elemente konverzacionalne veštačke inteligencije koji omogućavaju interakcije poput pitanja i odgovora, sažimanja i druge.

UBS Banka je fokusirana na razvoj konverzacijske veštačke inteligencije. U svojim sedištima u Cirihu, UBS zapošljava vlasnika proizvoda za UBS chatbota i različite kanale komunikacije. Banka se posebno fokusira na izuzetno korisničko iskustvo uz poštovanje pravila o usaglašenosti.

Druge banke se jednostavno bave istraživanjem GenAI, umesto da je primenjuju. Deutsche Bank spominje „digitalizaciju procesa“, dok JPMorgan istražuje „odkrivanje anomalija“.

JPMorgan je jedna od prvih banaka koja je najavila svoje istraživanje GenAI sa objavom IndexGPT. Međutim, od tada nema nikakvih novih informacija o ovom projektu.

Bankarski sektor prepoznaje mogućnosti koje generativna veštačka inteligencija pruža, bilo da je u pitanju optimizacija procesa ili unapređenje korisničkog iskustva. U budućnosti se očekuje dalji razvoj u ovoj oblasti i veći broj banaka će se posvetiti implementaciji GenAI u svoje poslovanje.

FAQ

1. Koje banke trenutno zapošljavaju inženjere i istraživače za generativnu veštačku inteligenciju?

Citibank i Goldman Sachs su među vodećim bankama koje trenutno zapošljavaju inženjere i istraživače u oblasti generativne veštačke inteligencije.

2. Kolike su plate za poslove u vezi sa generativnom veštačkom inteligencijom u bankarskom sektoru?

Poslovi koji se odnose na generativnu veštačku inteligenciju u bankarskom sektoru mogu doneti značajne plate. Na primer, stariji potpredsednici i inženjeri generativne veštačke inteligencije u Citibanku i Goldman Sachs-u mogu zarađivati do 265.000 dolara godišnje.

3. Kako druge banke koriste generativnu veštačku inteligenciju?

Pored zapošljavanja inženjera i istraživača, druge banke se fokusiraju na istraživanje i primenu generativne veštačke inteligencije u različitim oblastima. Neke se bave konverzacijskom veštačkom inteligencijom, dok se druge fokusiraju na digitalizaciju procesa i otkrivanje anomalija.