Некатегоризовано

Noviteti u industriji zdravstva: veštačka inteligencija, dezinformacije i zdrava zgrada

Summary

Industrija zdravstva suočava se sa mnogim preprekama, od novih i kontroverznih tehnologija poput veštačke inteligencije, do sve većih troškova i nejasnog sistema isporuke zdravstvenih usluga. U nedelji od 13. do 17. novembra, Yahoo Finance LIVE je u svojoj seriji fokusiranoj […]

Noviteti u industriji zdravstva: veštačka inteligencija, dezinformacije i zdrava zgrada

Industrija zdravstva suočava se sa mnogim preprekama, od novih i kontroverznih tehnologija poput veštačke inteligencije, do sve većih troškova i nejasnog sistema isporuke zdravstvenih usluga. U nedelji od 13. do 17. novembra, Yahoo Finance LIVE je u svojoj seriji fokusiranoj na različite aspekte industrije zdravstva, istražio sve ove teme. Čuli smo stavove vodećih stručnjaka, analitičara iz sveta berze, ali i stručnjaka iz samog zdravstvenog sektora o najvažnijim temama 2023. godine.

Evo nekoliko ključnih trenutaka iz serije:

Preparati za mršavljenje i lekovi za dijabetes su bili glavna tema ove godine, što je doprinelo boljim finansijskim rezultatima kompanija Novo Nordisk (NVO) i Eli Lilly (LLY). Međutim, postoje i druge popularne akcije i trendovi. Stariji analitičar iz Bank of America (BAC) Džef Mičam nam je pružio svoje mišljenje:

Veštačka inteligencija utiče na mnoge sektore, a interesovanje za generativnu veštačku inteligenciju posebno je veliko. Međutim, veštačka inteligencija nije nova u oblasti zdravstva. Godinama se koristi u razvoju lekova i snimanju. Da li je industrija koja je poznata po tome što još uvek koristi faks mašinu spremna da prihvati veštačku inteligenciju? Dr. Gita Najar, bivša glavna medicinska službenica kompanije Salesforce (CRM), pomogla nam je da odgovorimo na to pitanje:

Lažne informacije i dezinformacije igraju ključnu ulogu u gubitku poverenja sa kojim se naučnici i lekari suočavaju svakodnevno. (Setite se gubitka života tokom pandemije?) Google (GOOG) i YouTube pokušavaju nešto da učine povodom toga, tako što pomažu u isticanju verodostojnih izvora. Dr. Majkl Hauel, glavni klinički službenik kompanije Google, i dr. Garth Graham, direktor sektora za zdravlje YouTube-a, pridružili su se specijalnom razgovoru o ovim naporima:

Čist vazduh: Pandemija nas je mnogo naučila o tome kako cirkulacija vazduha može uticati na naše zdravlje. Kompanije su unapređivale svoje kancelarije kako bi osigurale „defanzivnije“ zgrade, ali još uvek ima mnogo posla. Od požara do klimatske krize, postoji nekoliko ključnih problema koji se mogu rešiti boljim filterima i unapređenjem zgrada kao što su škole i male firme. Džozef G. Alen, direktor programa „Zdrave zgrade“ sa Harvarda, sve nam je objasnio:

Amazonova strategija za zdravstvo napokon počinje da se oblikuje. Ali koliko još može da raste, niko ne može sa sigurnošću reći. Kompanija je upravo proslavila tri godine postojanja Amazon Pharmacy, a tvrdi da su njihovi automatski kupončići pomogli pacijentima da uštede 9 miliona dolara od lansiranja u avgustu. Dr. Vin Gupta, glavni medicinski službenik kompanije Amazon (AMZN), pridružio nam se kako bi podelio više uvida:

Anđali Kemlani je stariji novinar za zdravlje u Yahoo Finance, koji pokriva sve što se tiče farmaceutske industrije, osiguranja, zdravstvenih usluga, digitalnog zdravlja, upravitelja farmaceutskim benefitima i politike i političkih pitanja iz oblasti zdravstva. Pratite Anđali na svim društvenim mrežama @AnjKhem. Kliknite ovde za dubinsku analizu najnovijih vesti iz industrije zdravstva i događaja koji utiču na cene akcija.