Некатегоризовано

Tod Machover će otkriti kako veštačka inteligencija menja muziku

Summary

Tod Machover, direktor Opere budućnosti u MIT Media Lab-u će govoriti o tome kako veštačka inteligencija menja način izvođenja i komponovanja muzike. Nakon uspešnog debija njegove najnovije opere „Schoenberg in Hollywood“, priznati umetnik-inovator Tod Machover će podeliti uvide u svoj […]

Tod Machover će otkriti kako veštačka inteligencija menja muziku

Tod Machover, direktor Opere budućnosti u MIT Media Lab-u će govoriti o tome kako veštačka inteligencija menja način izvođenja i komponovanja muzike.

Nakon uspešnog debija njegove najnovije opere „Schoenberg in Hollywood“, priznati umetnik-inovator Tod Machover će podeliti uvide u svoj revolucionarni pristup spajanju kreativnosti i tehnologije u sredu, 6. decembra u 18 časova u Lani Holu na kampusu UCLA.

Obeležavajući godišnjicu lansiranja ChatGPT-a i suočavajući se sa mogućnostima i izazovima koje donosi doba veštačke inteligencije, Machoverov govor pod nazivom „Deljenje autorskih prava sa veštačkom inteligencijom: stvaranje u saradnji“ će istražiti implikacije veštačke inteligencije na kreativnost i vlasništvo.

Machover je prozvan „najpovezanijim američkim kompozitorom“ od strane lista Los Angeles Times i „muzičkim vizionarom“ od strane lista The New York Times. Kao izumitelj, Machover je proslavljen zbog razvoja Hiperinstrumenta – veštačke inteligencije koja proširuje izražajnost muzičara. Njegov rad u MIT Media Labu značajno je uticao na popularnu video igru „Guitar Hero“.

Osim zabave, Machover je aktivan u razvoju muzičke tehnologije sa medicinskom i blagotvornom primenom. Njegovi doprinosi knjizi „Muzika i um“ koju uređuje Renée Fleming naglašavaju njegovu posvećenost istraživanju preseka muzike i kognitivnog zdravlja.

Ovo događanje obećava zanimljivu istraživačku perspektivu na višestrukom kraju karijere Toda Machovera, pružajući posetiocima jedinstvenu priliku da dobiju uvide u budućnost muzike, tehnologije i veštačke inteligencije.

Tod Machover ukratko

Tokom impresivne karijere, Machover je iskazao svoju posvećenost istraživanju granica tradicionalnog umetničkog i kulturnog normi. Musical America ga je proglasio kompozitorom godine 2016, što je priznanje za njegov bezrešan doprinos svetu muzike. Studirao je kod Elliott Cartera i Rogera Sessionsa na Juilliard School-u, postao je prvi direktor Muzičkog istraživanja u IRCAM-u Pjera Buzea u Parizu. Trenutno drži prestižnu funkciju Muriel R. Cooper profesora muzike i medija i direktora grupe Opera budućnosti u MIT Media Lab-u. Njegov uticaj se proteže globalno, budući da takođe obavlja funkciju gostujućeg profesora kompozicije na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu.

Machoverove kompozicije, koje su naručene i izvedene od strane elitnih ansambala, opera i solista širom sveta, konstantno pomjeraju granice muzičke inovacije. Značajne kompozicije uključuju „VALIS“ (1987), zasnovanu na romanu Filipa K. Dika, i „Smrt i moć“ (2010), finalista Pulicerove nagrade. Predstavljanje opere „Schoenberg in Hollywood“ (2018) na Muzičkoj školi Univerziteta u Hong Kongu (Shenzen), Kini, dokazuje trajnu relevantnost Machoverove opere.

Za više detalja o događaju, posetite The UCLA Herb Alpert School of Music.

Za dodatne informacije ili zahtev za intervju sa umetnikom, molimo kontaktirajte:

Robert Baker

[email protected]

The UCLA Herb Alpert School of Music

Česta pitanja:

1. Ko je Tod Machover?

Tod Machover je priznati umetnik-inovator i direktor Opere budućnosti u MIT Media Lab-u. On je pionir na polju muzičke tehnologije i veštačke inteligencije.

2. Koja je tema njegovog govora?

Tema njegovog govora je kako veštačka inteligencija menja muziku i umetnost, istražujući implikacije veštačke inteligencije na kreativnost i vlasništvo.

3. Kakav je uticaj Machoverov rad imao na popularnu video igru Guitar Hero?

Machoverov rad sa MIT Media Lab-om je značajno uticao na razvoj popularne video igre Guitar Hero, koja omogućava igračima da sviraju virtuelnu gitaru.

4. Koja je veza između muzike i kognitivnog zdravlja?

Machover je aktivan u istraživanju primene muzike u medicini i blagotvornim svrhama. Njegovi doprinosi knjizi „Muzika i um“ ukazuju na vezu između muzike i poboljšanja kognitivnog zdravlja.

5. Koje su neke od njegovih značajnih kompozicija?

Njegove značajne kompozicije uključuju „VALIS“ (1987) i „Smrt i moć“ (2010), koje su primile visoku akademsku priznanje. Nedavno je predstavljena i nova opera „Schoenberg in Hollywood“ (2018) u Kini.