Некатегоризовано

Zapošljavanje putem veštačke inteligencije može negativno uticati na rad od kuće

Summary

Prema nacrtu rada profesora Karla-Benedikta Fraja i Majkla Osborna sa Oksford univerziteta, osobe koje rade od kuće su najosetljivije na gubitak posla usled veštačke inteligencije (VI). Akademici su istakli da su zadaci koji se mogu obavljati van kancelarije najlakši za […]

Zapošljavanje putem veštačke inteligencije može negativno uticati na rad od kuće

Prema nacrtu rada profesora Karla-Benedikta Fraja i Majkla Osborna sa Oksford univerziteta, osobe koje rade od kuće su najosetljivije na gubitak posla usled veštačke inteligencije (VI). Akademici su istakli da su zadaci koji se mogu obavljati van kancelarije najlakši za automatizaciju. Dok je teže zameniti radnike koji rade u kancelariji zbog teškoća u reprodukovanju ličnih interakcija, radnici na daljinu suočavaju se sa većim rizikom od automatizacije poslova. Studija sugeriše da, ako se zadatak može obaviti na daljinu, potencijalno se može i automatizovati.

Ova saznanja mogu naterati radnike koji su bili protiv povratka u kancelariju da preispitaju svoj stav. Kompanije poput Diznija, Fejsbuka, Lojdsa i Goldman Saksa su pozivale zaposlene da se vrate u kancelariju, ali su naišle na otpor u nekim slučajevima. Studija profesora Fraja i Osborna se zasniva na njihovom obimnom istraživanju o VI, koje je započeto pre više od jedne decenije. Godine 2013. predvideli su da će automatizacija dovesti do gubitka miliona radnih mesta, stavljajući skoro polovinu svih uloga u SAD-u u rizik.

Proliferacija VI već je izazvala poremećaje na različitim radnim mestima širom sveta. Glumci i pisci u zabavnoj industriji štrajkovali su u Holivudu zbog brige da će njihove poslove zameniti roboti ili digitalni avatari. Pojava naprednih alata poput ChatGPT-a iz OpenAI-a podigli su mogućnost masovnih gubitaka posla u bliskoj budućnosti. Ovi alati mogu sumirati e-poštu, pisati eseje, voditi realistične razgovore, davati preporuke i sakupljati istraživanja. Profesori Fraj i Osborn naglašavaju da ovi novi chatbotovi sada mogu obavljati zadatke koji su ranije zahtevali ljudsku socijalnu inteligenciju.

Iako je trenutna generacija mašina sa VI, uključujući ChatGPT, impresivna, i dalje su sklone generisanju netačnih informacija, poznatih kao „halucinacije“. U kratkom roku, ovi generativni botovi verovatnije će poboljšati produktivnost na kreativnim poslovima nego potpuno zameniti ljudske radnike. Usvajanje botova VI na radnom mestu može se takođe suočiti sa opadajućim rezultatima zbog visoke potrebne računarske snage za održavanje ovih modela. Kompletan istraživački rad profesora Fraja i Osborna biće objavljen u časopisu Brown Journal of World Affairs.

Definicije:
– VI: Veštačka inteligencija je simulacija ljudske inteligencije u mašinama koje su programirane da razmišljaju i uče kao ljudi.
– Automatizacija: Upotreba tehnologije za obavljanje zadataka ili procesa uz minimalno učešće ljudi.
– Chatbotovi: Računarski programi pokretani VI-om, dizajnirani da imitiraju ljudski razgovor i interakciju.
– Rad na daljinu: Rad obavljen van tradicionalnog kancelarijskog okruženja, često od kuće ili neke druge lokacije van prostora kompanije.