Некатегоризовано

Revolutionizing the Workplace: How AI-Powered Assistants Enhance Employee Experience

Summary

Nova istraživanja kompanije Kore.ai, lidera u primeni napredne veštačke inteligencije na odgovoran način, otkrivaju da gotovo četvrtina radne snage u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu provodi polovinu svog radnog dana (tri do četiri sata) na neproduktivnim, manuelnim zadacima koji […]

Revolutionizing the Workplace: How AI-Powered Assistants Enhance Employee Experience

Nova istraživanja kompanije Kore.ai, lidera u primeni napredne veštačke inteligencije na odgovoran način, otkrivaju da gotovo četvrtina radne snage u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu provodi polovinu svog radnog dana (tri do četiri sata) na neproduktivnim, manuelnim zadacima koji bi lako mogli biti automatizovani. Monotoni zadaci poput pretraživanja ili prikupljanja informacija zauzimaju otprilike 19% (1.8 sati) radnog dana zaposlenog, dok postoji mnogo drugih oblasti u kojima napredna veštačka inteligencija, poput generativne i konverzacijske veštačke inteligencije, mogu poboljšati efikasnost smanjujući ljudski napor i omogućavajući bolje iskustvo.

Međutim, nedostupnost takvih naprednih tehnologija veštačke inteligencije sprečava produktivnost zaposlenih, što dovodi do lošeg iskustva i nedostatka zadovoljstva poslom, čak i dok globalne kompanije pokušavaju da se takmiče u sve nestabilnijoj ekonomiji.

Većina radnika ističe da su pristup pravoj tehnologiji i izazovni i stimulativni posao ključni za njihovo zadovoljstvo na poslu. Međutim, organizacije još uvek ne pružaju ovu naprednu tehnologiju. Trenutna tehnologija na radnom mestu više ometa nego pomaže, kažu radnici, a barem jedna trećina (31%) ocenjuje legacy alate koje koriste svakodnevno kao „prosečne“ ili „loše“ u pogledu lakoće upotrebe, i u pojednostavljanju i optimizaciji njihovih radnih opterećenja. Ovo loše iskustvo se samo pogoršava, sa stopom neodobravanja koja raste na 48% za finansijske i 45% za HR alate.

Kako se tehnologija razvija, očekuje se da će generativna veštačka inteligencija u kombinaciji sa konverzacijskom veštačkom inteligencijom, odgovorno i sigurno, transformisati radna mesta i optimizovati tokove rada, tako da zaposleni imaju više vremena za produktivnost i kreativnost. Prema studiji Instituta McKinsey Global, do 2030. godine, generativna veštačka inteligencija sa veštački inteligentnim alatima mogla bi automatizovati 30% radnih sati današnjice.

Prema viziji Kore.ai-a, svaki zaposleni bi trebalo da ima veštačkom inteligencijom osnaženog ličnog asistenta koji kombinuje chat, digitalne i glasovne interfejse sa sposobnošću obrade informacija, znanja i preduzimanja proaktivnih akcija.

Trenutno, radnici su ograničeni neproduktivnim mikrozadacima koje žele da prenesu na automatizaciju. To uključuje podizanje faktura ili narudžbenica (48%), pronalaženje informacija ili dokumenata (47%), podizanje IT tiketa ili dobijanje statusnih ažuriranja (47%), i osnovne HR zahteve poput pitanja o godišnjem odmoru ili plati (45%).

„Iz istraživanja je jasno da zaposleni traže napredna iskustva sa veštačkom inteligencijom kako bi brzo, efikasno i tačno obavljali zadatke“, kaže Raj Koneru, osnivač i izvršni direktor Kore.ai. „Od implementiranih slučajeva korišćenja za naše korporativne klijente, oko 42% se fokusira na iskustva zaposlenih, a kompanije su postigle prosečno povećanje produktivnosti od 30% i veće zadovoljstvo sa veštačkom inteligencijom podržanih virtuelnih asistenata koji pomažu zaposlenima u svakodnevnim zadacima.“

Veći prihvat od strane zaposlenih, potrošača i agenata kontaktnih centara za rešenja koja koriste veštačku inteligenciju opovrgava priču o zameni radnika veštačkom inteligencijom; umesto toga, ističe se njihova strateška saradnja.

FAQ:
Q: Koje su konkretne oblasti u kojima napredna veštačka inteligencija može poboljšati efikasnost?
A: Napredna veštačka inteligencija, poput generativne i konverzacijske veštačke inteligencije, može poboljšati efikasnost u mnogim oblastima, uključujući pretraživanje i prikupljanje informacija, automatizovanje monotona zadatka i olakšavanje posla upravljanjem fakturama, narudžbenicama i osnovnim HR zahtevima.

Q: Kako nedostupnost napredne tehnologije veštačke inteligencije utiče na produktivnost zaposlenih?
A: Nedostupnost napredne tehnologije veštačke inteligencije sprečava produktivnost zaposlenih, dovodeći do lošeg iskustva i nedostatka zadovoljstva poslom. Radna mesta su opterećena starim alatima koji otežavaju radne procese i smanjuju efikasnost zaposlenih.

Q: Kakvu ulogu ima veštačka inteligencija u budućnosti radnih mesta?
A: Veštačka inteligencija ima potencijal da transformiše radna mesta, omogućavajući automatizaciju velikog dela radnog vremena i oslobađajući zaposlene da budu produktivniji i kreativniji. Generativna veštačka inteligencija u kombinaciji sa konverzacijskom veštačkom inteligencijom može unaprediti radne tokove i optimizovati zadatke, pružajući zaposlenima više vremena da se fokusiraju na dragocenije poslove.