Некатегоризовано

Kako se zaštititi od prevare glasom preko veštačke inteligencije

Summary

Nedavno je jedna 59-godišnja žena postala žrtva prevare glasom generisanom veštačkom inteligencijom (VI) i pretrpela gubitak od 1,4 lakh. Pozivatelj je vešto imitirao njenog nećaka iz Kanade i smislio potresnu priču, tvrdeći da hitno treba finansijsku pomoć. Ovo je ništa […]

Kako se zaštititi od prevare glasom preko veštačke inteligencije

Nedavno je jedna 59-godišnja žena postala žrtva prevare glasom generisanom veštačkom inteligencijom (VI) i pretrpela gubitak od 1,4 lakh. Pozivatelj je vešto imitirao njenog nećaka iz Kanade i smislio potresnu priču, tvrdeći da hitno treba finansijsku pomoć. Ovo je ništa drugo do prevara glasom pomoću veštačke inteligencije koja se sve više javlja ovih dana.

Prevara glasom pomoću veštačke inteligencije je vrsta prevare koja koristi veštačku inteligenciju (VI) za generisanje audio zapisa osobe, čineći pozivaoca zvučnim kao neko koga žrtva poznaje i poverava mu. Prevaranti često koriste ovu tehniku da se predstave kao članovi porodice, prijatelji ili čak predstavnici korisničke službe kako bi prevarili žrtvu da otkrije lične informacije ili pošalje novac.

Najčešće prevare glasom pomoću veštačke inteligencije uključuju:

* Predstavljajući se kao član porodice ili prijatelj: Prevarant će nazvati žrtvu i tvrditi da je član porodice ili prijatelj koji je u nevolji i hitno mu je potreban novac. Prevarant može čak koristiti ime žrtve ili ime člana porodice da bi prevara bila ubedljivija.

* Predstavljajući se kao predstavnik korisničke službe: Prevarant će nazvati žrtvu i tvrditi da je iz kompanije sa kojom žrtva posluje, kao što je banka ili kompanija za kreditne kartice. Zatim će prevarant od žrtve tražiti da potvrdi lične informacije ili da izvrši uplatu.

* Predstavljajući se kao državni službenik: Prevarant će nazvati žrtvu i tvrditi da je iz državne agencije, kao što je Poreska uprava ili Socijalno osiguranje. Zatim će prevarant preteći hapšenjem žrtve ili preduzeti druge pravne mere ako žrtva ne posluša njihove zahteve.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da izbegnete prevare glasom pomoću veštačke inteligencije:

– Nikada ne otkrivajte lične informacije preko telefona osim ako ste sigurni u identitet pozivaoca.

– Budite sumnjičavi prema pozivaocima koji hitno traže novac ili lične informacije.

– Ako niste sigurni u legitimnost poziva, prekinite vezu i direktno nazovite kompaniju koja je navodno zvala.

– Budite upoznati sa najnovijim tehnikama prevare glasom pomoću veštačke inteligencije. Prevaranti konstantno unapređuju svoje metode, stoga je važno biti informisan o najnovijim prevarama.

– Prijavite sumnjive aktivnosti. Ako sumnjate da ste meta prevare glasom pomoću veštačke inteligencije, odmah prijavite vlastima.

FAQ:

Q: Šta je prevara glasom pomoću veštačke inteligencije?
A: Prevara glasom pomoću veštačke inteligencije je vrsta prevare koja koristi veštačku inteligenciju (VI) za generisanje audio zapisa osobe, čime pozivaoc zvuči kao neko koga žrtva poznaje i poverava mu.

Q: Koje su najčešće prevare glasom pomoću veštačke inteligencije?
A: Najčešće prevare glasom pomoću veštačke inteligencije uključuju predstavljanje kao član porodice ili prijatelj, predstavljanje kao predstavnik korisničke službe i predstavljanje kao državni službenik.

Q: Kako se zaštititi od prevare glasom pomoću veštačke inteligencije?
A: Da biste se zaštitili od prevare glasom pomoću veštačke inteligencije, ne otkrivajte lične informacije preko telefona, budite sumnjičavi prema pozivaocima koji traže novac ili lične informacije, proverite legitimnost poziva i budite up-to-date sa najnovijim prevarama.