Некатегоризовано

Microsoft uvodi Copilot za Windows 10

Summary

Nakon što je u maju najavio AI-powered Copilot za Windows, Microsoft je jasno stavio do znanja da će ova chat-based alatka biti dostupna samo za uređaje koji pokreću Windows 11. Kao što smo mogli videti po njegovom zvaničnom izdanju u […]

Microsoft uvodi Copilot za Windows 10

Nakon što je u maju najavio AI-powered Copilot za Windows, Microsoft je jasno stavio do znanja da će ova chat-based alatka biti dostupna samo za uređaje koji pokreću Windows 11. Kao što smo mogli videti po njegovom zvaničnom izdanju u septembru, Copilot funkcija nije bila dostupna na računarima koji koriste Windows 10.

To će se uskoro promeniti, jer je Microsoft doneo odluku da uvede preview verziju Copilota za Windows 10. Kada bude objavljen, novi Copilot za Windows 10 (preview) će biti dostupan samo vlasnicima neupravljivih računara koji koriste Windows 10 Home i Pro, verzije 22H2. Takođe, ovaj dodatak će biti dostupan samo računarima koji su učlanjeni u Release Preview kanal Windows Insider programa i imaju omogućenu opciju „Get the latest updates as soon as they’re available“ u sekciji Podešavanja > Ažuriranje i bezbednost > Windows Update.

Za korišćenje ove funkcije potrebno je imati minimum 4GB RAM memorije i minimum rezoluciju ekrana od 720p, što će isključiti manji broj starijih, slabije opremljenih računara koji ne bi mogli udobno da pokreću Copilot sidebar.

Copilot u Windows 10 (preview) ima sličan izgled kao i u Windows 11. Ova promena je doneta kako bi se omogućilo što većem broju korisnika korišćenje ove novosti.

FAQ:
1. Ko će moći da koristi Copilot za Windows 10 (preview)?
Copilot za Windows 10 (preview) će biti dostupan samo vlasnicima neupravljivih računara koji koriste Windows 10 Home i Pro, verzije 22H2, koji su učlanjeni u Release Preview kanal Windows Insider programa.

2. Da li su potrebni neki hardverski uslovi za korišćenje Copilota za Windows 10 (preview)?
Da, potrebno je imati minimum 4GB RAM memorije i minimum rezoluciju ekrana od 720p.

3. Da li će se Copilot za Windows 10 (preview) razlikovati od verzije za Windows 11?
Ne, Copilot za Windows 10 (preview) će imati sličan izgled kao verzija za Windows 11.

4. Kada će biti dostupan Copilot za Windows 10 (preview)?
Članovi Windows Insider programa koji omoguće opciju „Get the latest updates as soon as they’re available“ će prvi videti Copilot preview. Za ostale računare koji koriste Windows 10, Microsoft kaže da će ova funkcija biti dostupna postepeno tokom narednih meseci.