Некатегоризовано

FAQ

Summary

Sam Altman napušta OpenAI bord uz mnoge dramatične promene u industriji veštačke inteligencije Danas se možda nećemo složiti oko pečene ćurke, ali svakako imamo mnogo toga da razgovaramo o poslovnom svetu. Sam Altman je otpušten iz OpenAI borda! Otvara novu […]

FAQ

Sam Altman napušta OpenAI bord uz mnoge dramatične promene u industriji veštačke inteligencije

Danas se možda nećemo složiti oko pečene ćurke, ali svakako imamo mnogo toga da razgovaramo o poslovnom svetu. Sam Altman je otpušten iz OpenAI borda! Otvara novu kompaniju! Čekaj, OpenAI bord ga želi natrag! Ne želi! Microsoft (MSFT) ga zapošljava! Zaposleni u OpenAI se bune!

Ova priča ima sve – velike ličnosti, velike kompanije, dramatične i brze promene i tehnologiju koja je ove godine bila i buzzword i pokretač povrata. Ali priča takođe ima stvarne posledice za investitore i sve koji će biti pogođeni veštačkom inteligencijom – dakle, gotovo sve nas.

Prvo, hajde da razmotrimo posledice za investitore, posebno one koji imaju Microsoft akcije. Kako je moj kolega Josh Schafer naveo, mnogi analitičari pozdravljaju potez izvršnog direktora Satye Nadelle da dovede Sama Altmana potpuno u okrilje nakon uspostavljanja odnosa s njim, kako na ličnom, tako i na finansijskom planu. To se odražava u skoku Microsoft akcija u ponedeljak, koje su se prvobitno smanjile u petak na vest da Altman napušta OpenAI, u koji je Microsoft uložio.

Ovo bi moglo solidifikovati ono što neki vide kao prednost Microsoft-a u AI. Kroz saradnju sa OpenAI, Microsoft je uključio ChatGPT u svoj pretraživač Bing i druge proizvode. Sada, direktnim zapošljavanjem Altmana i jednog od njegovih suosnivača, Grega Brockmana, „Gospodin Nadela je možda izveo svoj državni udar i stekao najvažniji deo OpenAI-ja – njegovu ambicioznu stručnost“, napisao je analitičar Macquarie Frederick Havemeyer u belešci za investitore.

To bi moglo dovesti do toga da neki od Microsoft-ovih konkurenata u AI – posebno poput Alphabet-a i Meta-e – budu u nepovoljnom položaju.

S druge strane, i oni bi mogli zaposliti neke od radnika OpenAI-a. (Prema poslednjim informacijama, više od dve trećine zaposlenih u OpenAI je navodno zapretila ostavkom). Postoji i problem što Microsoft poseduje 49% OpenAI, koji se trenutno nalazi u haosu, prema Semaforu, mada Semafor nije još uplatio celokupan iznos investicije.

Ulog je visok za Microsoft i njegove konkurente.

Mnogo veće pitanje je šta ovo znači za razvoj veštačke inteligencije – tehnologije koja je ove godine bila predstavljena kao sposobnost da promeni način na koji radimo i živimo.

Navodno, jedna od tačaka spora između Altmana i članova borda bila je brzina razvoja i komercijalizacije novih AI tehnologija, a da istovremeno ne predstavljaju pretnju za čovečanstvo. Tu pretnju su istakli svi, od „ocara veštačke inteligencije“ do Elona Muska, Sama Altmana samog, kao i mnoštvo luminara AI.

Sada kada Altman radi u okviru javne kompanije čiji je posao eksplicitno stvaranje profita za akcionare, u poređenju sa neprofitnom organizacijom koja kontroliše OpenAI, čiji je „glavni korisnik čovečanstvo, a ne investitori u OpenAI“, da li će biti skloniji da ignoriše potencijalne pretnje? Ili je deklaracija misije u svakom slučaju bila samo fasada?

Da li će ovaj bilten biti napisan od strane naših AI suverenika za godinu ili pet godina kao rezultat ove ključne odluke OpenAI da otpusti Sama Altmana, izazivajući lanac događaja koji će ga naterati da prioritetira profit nad oprezom i dovesti do propasti čovečanstva?

Verovatno ne. Ali to nas ipak podseća na prikazanu senku iznad cele ove AI euforije – moć ove tehnologije sa velikim potencijalom da oblikuje našu budućnost koncentrisana je u samo nekoliko ruku.

1. Ko je Sam Altman?

Sam Altman je preduzetnik i investitor poznat po svom radu u oblasti veštačke inteligencije. Bio je izvršni direktor kompanije OpenAI pre nego što je otpušten iz borda.

2. Koje kompanije su uključene u ovu priču?

U ovu priču su uključene kompanije OpenAI, Microsoft, Alphabet (matična kompanija Google) i Meta (matična kompanija Facebook).

3. Kako ova promena utiče na Microsoft i njegove konkurente?

Ova promena može potvrditi Microsoftovu prednost u AI, ali istovremeno konkurenti kao što su Alphabet i Meta takođe mogu angažovati neke od zaposlenih iz OpenAI.

4. Kakve su posledice ove promene za razvoj veštačke inteligencije?

Promene mogu uticati na brzinu razvoja i komercijalizacije AI tehnologija, kao i na pitanje kako se pristupa pretnjama koje veštačka inteligencija može predstavljati za čovečanstvo.

5. Kome je prioritet u OpenAI – profit ili korist za javnost?

OpenAI je neprofitna organizacija čiji je glavni korisnik čovečanstvo. Međutim, sada kada Sam Altman radi za Microsoft, moguće je da će prioriteti biti drugačiji.