Некатегоризовано

Novi online fudbalski gejm koristi AI za generisanje statistike

Summary

Amazon Web Services (AWS) i NFL se nadaju da će novi gejm dopreti do generacije Z i osvojiti ih pomoću generativne AI tehnologije. U zajedničkom poduhvatu, ove dve kompanije su kreirale „Playbook Pass Rush“, online gejm koji se može preuzeti […]

Novi online fudbalski gejm koristi AI za generisanje statistike

Amazon Web Services (AWS) i NFL se nadaju da će novi gejm dopreti do generacije Z i osvojiti ih pomoću generativne AI tehnologije.

U zajedničkom poduhvatu, ove dve kompanije su kreirale „Playbook Pass Rush“, online gejm koji se može preuzeti sa aplikacionih prodavnica ili sa njihove veb stranice. Igrači imaju mogućnost da kreiraju napade i odbrane na osnovu trenutnih podataka iz NFL lige, koristeći prediktivnu funkcionalnost nazvanu „pressure probability“. Igra je lansirana 9. novembra, a razvijena je od strane AWS-a uz pomoć Amazon Titan tehnologije. Finansijski detalji i dogovor o deljenju podataka između ove dve kompanije nisu objavljeni.

Generativna AI tehnologija igra ključnu ulogu u oblikovanju marketinških strategija za sportske organizacije, uključujući NFL, NBA koji koristi AI tehnologiju da privuče korisnike na svoju aplikaciju, i Los Angeles Rams koji je koristi za jačanje oglašavanja.

Interaktivna igra ima za cilj da edukuje fanove, posebno generaciju Z, o tome kako se napredna statistika koristi u realnom vremenu tokom NFL utakmica. Ari Entin, direktor sportskog marketinga u AWS-u, ističe da ova igra ima marketinški cilj da reklamira „pressure probability“ – funkciju koja predviđa verovatnoću svakog igrača da izvrši pritisak tokom utakmica, koristeći četiri različita AI modela bazirana na preko 90.000 odigranih poteza u poslednjih pet godina. Podaci su lansirani na NFL platformama 2023. godine, ali broj igrača trenutno nije poznat.

„Mijenjamo igru da bi fanovi bolje razumeli kako ova statistika funkcioniše,“ izjavio je Majk Bend, stariji menadžer za istraživanje i analitiku NFL Next Gen Stats. On dodaje da je igra bolji način da se fanovi upoznaju sa statistikom, nego da ih teramo da je čitaju.

NFL aktivno generiše organski sadržaj o ovoj igri na društvenim mrežama kao što su Instagram, X (bivši Twitter) i Facebook. Igri promovišu i igrači poput Kelvina Bihjuma iz Arizona Cardinalsa, Tajroda Taylora iz New York Giantsa i Orlanda Brauna Jr. iz Cincinnati Bengalsa, koji su zainteresovani za AI. Nije poznato koliko NFL ili Amazon plaćaju igračima za promociju.

Nije jasno koliki deo reklamnog budžeta NFL-a i Amazona se dodeljuje ovim naporima, jer sve strane odbijaju da podele specifičnosti budžeta. Prema Vivvix iz Pathmatics-a, NFL je do sada potrošio malo više od 44 miliona dolara na oglašavanje u 2023. godini, dok je Amazon potrošio malo više od 4,1 milijarde dolara u istom periodu.

Lauren Papes, saradnik u digitalnoj praksi u kompaniji Prophet, konsultantskoj firmi za strategiju rasta, ističe da ova igra takođe pruža edukaciju. „Ona takođe povećava angažman fanova i pruža mogućnosti za nove prihode i kratkoročne promotivne akcije dok se pažnja usmerava ka platformi,“ rekla je ona.

**FAQ:**

Q: Kako mogu preuzeti „Playbook Pass Rush“ igru?

A: Igru možete preuzeti sa aplikacionih prodavnica ili sa zvanične veb stranice.

Q: Kako funkcioniše „pressure probability“?

A: „Pressure probability“ je funkcionalnost koja predviđa verovatnoću svakog igrača da izvrši pritisak tokom utakmica, koristeći AI modele bazirane na prethodnim podacima.

Q: Koliko je NFL do sada potrošio na oglašavanje?

A: Prema podacima kompanije Vivvix iz Pathmatics-a, NFL je do sada potrošio malo više od 44 miliona dolara na oglašavanje u 2023. godini.

Q: Ko su neki od igrača koji promovišu igru na svojim društvenim mrežama?

A: Neki od igrača koji promovišu igru su Kelvin Bihjum iz Arizona Cardinalsa, Tajrod Taylor iz New York Giantsa i Orlando Braun Jr. iz Cincinnati Bengalsa.