Некатегоризовано

Microsoftova godišnja IT konferencija podržava važnost veštačke inteligencije i pomaže rast delnica

Summary

Microsoftova godišnja IT konferencija započinje ove nedelje, dok softverski gigant nastavlja da prednjači u oblasti veštačke inteligencije, što jača poverenje investitora i rast cene kompanijskih akcija. Ova konferencija, poznata kao „Ignite“, odvijaće se tokom tri dana, počevši od utorka uživo […]

Microsoftova godišnja IT konferencija podržava važnost veštačke inteligencije i pomaže rast delnica

Microsoftova godišnja IT konferencija započinje ove nedelje, dok softverski gigant nastavlja da prednjači u oblasti veštačke inteligencije, što jača poverenje investitora i rast cene kompanijskih akcija. Ova konferencija, poznata kao „Ignite“, odvijaće se tokom tri dana, počevši od utorka uživo u Sijetlu, a zatim se prenosi uživo od srede. Glavni događaji konferencije uključuju najave proizvoda i ključne govore iz oblasti tehnologije.

U svetu finansija postoji veliko interesovanje za ovu konferenciju, jer bi uprava Microsofta mogla pružiti više detalja o koristima i mogućnostima korišćenja njihovih AI integrisanih proizvoda. Istraživanje sa Vol strita ukazuje da bi ove informacije mogle biti ključne za povećanje vrednosti akcija Microsofta.

Jedan od fokusa konferencije biće i Microsoftov nedavno lansirani AI asistent, 365 Copilot. Mi bismo voleli da vidimo konkretne podatke o ekonomskim dobitima koje korisnici Copilot-a ostvaruju kroz povećanje produktivnosti. Na taj način bismo mogli da razumemo kako su preduzeća profitirala koristeći ovaj dodatak za Microsoft Office.

Microsoftove akcije su danas porasle za više od 1%, dostižući vrednost od oko 370,70 dolara po akciji. Finansijska institucija Piper Sandler podržava našu procenu da bi rani uspeh prodaje Copilot-a, zajedno sa očekivanom ekonomskom dobiti, mogao biti pozitivan signal za dalji rast Microsofta na berzi. Copilot, koji se prodaje po ceni od 30 dolara po korisniku svakog meseca, prema prognozi Piper Sandler-a, mogao bi doneti preko 10 milijardi dolara godišnjih prihoda do 2026. godine.

Imajte u vidu da će i Wells Fargo pratiti konferenciju u nadi da će biti objavljeno preko 100 proizvoda zasnovanih na veštačkoj inteligenciji. Analitičari banke posebno će obratiti pažnju na eventualnu saradnju Microsofta sa kompanijom Advanced Micro Devices (AMD) na razvoju novog čipa za veštačku inteligenciju. Ova saradnja bi mogla smanjiti troškove Microsoft-a koji su do sada zavisili od Nvidia čipova za napajanje njihovih velikih jezičkih modela.

Na kraju, razvaljujemo činjenicu da su Microsoftove akcije ove godine porasle za više od 54%, uglavnom zahvaljujući procvatu veštačke inteligencije. Ako konferencija „Ignite“ ponudi još dokaza da se ogromna ulaganja Microsofta u veštačku inteligenciju isplate, to bi verovatno imalo pozitivan uticaj na vrednost akcija. Ova kompanija je do sada uložila oko 13 milijardi dolara u startap OpenAI, koji stoji iza ChatGPT-a.