Некатегоризовано

Sam Altman napušta OpenAI nakon „udara u bord“ koji je potresao tehnološku industriju

Summary

Sam Altman napušta poziciju izvršnog direktora kompanije OpenAI nakon „udara u bord“ koji se desio u petak, a koji je potresao tehnološku industriju. Neki ga upoređuju sa otkazivanjem Stiva Džobsa u Eplu, što ukazuje na to koliko je ovaj preokret […]

Sam Altman napušta OpenAI nakon „udara u bord“ koji je potresao tehnološku industriju

Sam Altman napušta poziciju izvršnog direktora kompanije OpenAI nakon „udara u bord“ koji se desio u petak, a koji je potresao tehnološku industriju. Neki ga upoređuju sa otkazivanjem Stiva Džobsa u Eplu, što ukazuje na to koliko je ovaj preokret važan u vreme bum-a veštačke inteligencije koji je oživeo Silicijumsku dolinu.

Altman je u velikoj meri doprineo tom bum-u, koji je pokrenut puštanjem ChatGPT-a kompanije OpenAI u javnost krajem prošle godine. Od tada je obišao ceo svet i razgovarao sa liderima širom sveta o obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije. Za mnoge je postao lice veštačke inteligencije.

Neizvesno je šta će se desiti u daljem toku, a poslednji nastup Sema Altmana kao izvršnog direktora OpenAI-a zaslužuje pažnju. Desio se u četvrtak na APEC CEO summitu u San Francisku. Gradska olupina u kojoj je smeštena OpenAI domaćin je samita azijsko-pacifičke ekonomske saradnje ove nedelje, a prvo je uklonila sramnu kamp-enciklopediju beskućnika (iako je i dalje pretrpela sramotu kada su lopovi ukrali opremu češkoj novinarskoj ekipi).

Nekoliko izveštaja sugerisalo je da bi Altman mogao se vratiti u OpenAI, dok drugi sugerišu da već planira osnivanje nove startap kompanije.

U svakom slučaju, njegovo otkazivanje predstavlja momenat od istorijskog značaja, i zbog toga je njegov poslednji nastup kao izvršnog direktora OpenAI-a vredan pažnje. Desio se u četvrtak na APEC CEO samitu u San Francisku. Gradska olupina u kojoj je OpenAI smeštena je domaćin samita azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, a prvo je očistila sramne kamp-enciklopedije beskućnika (iako je i dalje doživela sramotu kada su lopovi ukrali opremu češkoj novinarskoj ekipi).

Altman je odgovarao na pitanja moderatorke Laurene Powell-Jobs, bogate udovice pokojnog osnivača Epla. Ona je pitala Altmana kako zakonodavci mogu postići pravilan balans između regulisanja kompanija za veštačku inteligenciju, dok istovremeno ostaju otvoreni za evoluciju tehnologije.