Некатегоризовано

Warner Music koristi AI tehnologiju za rekreiranje glasa i slike Edith Piaf u animiranom filmu

Summary

Warner Music je najavio planove za korišćenje AI tehnologije kako bi rekreirali glas i sliku legendarnog francuskog umetnika Edith Piaf u nadolazećem animiranom filmu. Naslovljen EDITH, nadolazeći projekat je razvijen od strane produkcijske kuće Seriously Happy i Warner Music Entertainment […]

Warner Music koristi AI tehnologiju za rekreiranje glasa i slike Edith Piaf u animiranom filmu

Warner Music je najavio planove za korišćenje AI tehnologije kako bi rekreirali glas i sliku legendarnog francuskog umetnika Edith Piaf u nadolazećem animiranom filmu. Naslovljen EDITH, nadolazeći projekat je razvijen od strane produkcijske kuće Seriously Happy i Warner Music Entertainment u saradnji sa Piaf-ovom imovinom.

EDITH će biti film dug 90 minuta koji prati život i karijeru poznate pevačice dok putuje između Pariza i Njujorka. Klon glasa Piaf će pričati priču otkrivajući nove detalje o njenom životu koji do sada nisu bili poznati.

AI modeli korišćeni za pomoć pri priči EDITH su trenirani na stotinama glasovnih snimaka i slika preminule francuske pevačice kako bi, kako navodi saopštenje za štampu, „dodatno unapređivali autentičnost i emocionalni uticaj njene priče“. Priča će takođe sadržati snimke njenih pesama „La Vie En Rose“ i „Non, Je Ne Regrette Rien“, koje su deo Warner Music kataloga.

Priča će biti ispričana putem kombinacije animacije i arhivskih snimaka iz života pevačice, uključujući snimke njenih nastupa na sceni i televiziji, intervjue i lične arhive. EDITH je ideja Julie Veille, koja je prethodno kreirala ostale biografije francuskih muzičkih umetnika na francuskom jeziku kao što su Stevie Wonder: Visionnaire et prophète, Diana Ross, suprême diva, Sting, l’électron libre. Scenario su napisali Veille i Gilles Marliac, a razvijaće ga zajedno sa predsednikom Warner Music Entertainment-a, Charlie Cohen-om. Koncepcijski dokaz je već napravljen, a tim će uskoro sklopiti partnerstvo sa studirom kako bi ga razvili u film dugometražne dužine.

Ovo nije prvi put da su AI klonovi glasa korišćeni za pomoć u pričanju priče u filmu. Najčešći primer takvog slučaja je dokumentarac Roadrunner (2021) o životu kuvara i voditelja TV-emisije Anthony Bourdain-a, koji je preminuo 2018. godine. AI je korišćen da vrati glas Bourdain-a na oko 45 sekundi. Tokom tog vremena, deepfake Bourdain je izgovorio pismo koje je napisao za vreme svog života pred publikom.

Vizuelna AI i druge forme CGI-ja takođe su korišćene u filmovima u poslednjih nekoliko godina da bi se oživeli likovi preminulih ikona, uključujući Carrie Fisher, Harold Ramis i Paula Walkera. Čak je i James Dean, koji je preminuo 1955. godine nakon što je glumio samo u tri filma, trenutno rekreiran pomoću AI za nadolazeći film pod nazivom Back to Eden.

Projekt EDITH je verovatno samo početak korišćenja AI glasova ili rekreacija likova kako bi se osvežila relevantnost preminulih umetnika i povećala vrednost starijih muzičkih kataloga. Već je AI kompanija SuperTone, u vlasništvu HYBE-a, obnovila glas preminulog južnokorejskog folk umetnika Kim Kwang-seok-a, a Lingyin Engine Tencent-a stekao je naslove razvijanjem „sintetičkih glasova u sećanje na legendarnih umetnika“ kao što su Teresa Teng i Anita Mui.

Veille kaže: „Bilo je najveće privilegija raditi zajedno sa Edith-ovom imovinom kako bi smo pomogli da njena priča uđe u 21. vek. Kada smo stvarali ovaj film, uvek smo se pitali, ‘kakve poruke bi Edith želela da prenese mlađim generacijama da je još uvek sa nama?’. Njena priča je priča o nezamislivoj izdržljivosti, o prevazilaženju teškoća i o upornom stvaranju veličine – priča koja je jednako relevantna danas kao i tada. Naš cilj je da koristimo najnovija dostignuća u animaciji i tehnologiji kako bismo priču koja traje zauvek doveli do publike svih uzrasta.“

Catherine Glavas i Christie Laume, izvršitelji Edith Piaf-ovog nasledstva, dodaju: „Bilo je posebno i emotivno iskustvo ponovo čuti Edithin glas – tehnologija je učinila da se osećamo kao da smo ponovo s njom u istoj prostoriji. Animacija je prelepa i kroz ovaj film moći ćemo da pokažemo pravu stranu Edith – njenu radosnu ličnost, njen humor i njen neumorni duh.“

Alain Veille, generalni direktor Warner Music France, kaže: „Edith je jedan od najvećih francuskih umetnika ikada i i dalje je izvor ponosa za francuski narod. To je veoma delikatan balans prilikom spajanja nove tehnologije sa nasleđenim umetnicima, i bilo je imperativno da sarađujemo sa Edithinom imovinom i da ovaj projekat tretiramo sa maksimalnim poštovanjem. Njena priča zaslužuje da bude ispričana, a kroz ovaj film moći ćemo da se povežemo sa potpuno novom publikom i inspirišemo novu generaciju obožavalaca.“

FAQ:

Q: Da li će se Edith Piaf pojaviti u nadolazećem animiranom filmu?
A: Ne, Edith Piaf se fizički neće pojaviti u filmu, ali će njen glas biti rekreiran putem AI tehnologije.

Q: Ko će režirati film EDITH?
A: Režiju filma EDITH radi Julie Veille, koja je prethodno radila na biografijama drugih muzičkih umetnika na francuskom jeziku.

Q: Koje pesme će biti uključene u film EDITH?
A: Film EDITH će sadržati snimke pesama „La Vie En Rose“ i „Non, Je Ne Regrette Rien“ Edith Piaf, koje su deo kataloga Warner Music-a.

Q: Da li će AI klonovi glasa biti korišćeni u filmovima u budućnosti?
A: Postoji mogućnost da će se AI klonovi glasa i rekreacije likova koristiti u budućim filmovima kako bi se oživela relevantnost i vrednost preminulih umetnika.