Некатегоризовано

Upotreba generativne veštačke inteligencije (AI) u Indiji: Akcije koje imaju potencijal u sektoru

Summary

Generativna veštačka inteligencija kao što je OpenAI ChatGPT privukla je pažnju zbog svoje sposobnosti da razume složenost jezika, kontekst i nameru. Brojne kompanije u Indiji sada koriste AI (posebno generativnu AI) kako bi razvile ili podržale svoje poslovanje. Google, Facebook, […]

Upotreba generativne veštačke inteligencije (AI) u Indiji: Akcije koje imaju potencijal u sektoru

Generativna veštačka inteligencija kao što je OpenAI ChatGPT privukla je pažnju zbog svoje sposobnosti da razume složenost jezika, kontekst i nameru. Brojne kompanije u Indiji sada koriste AI (posebno generativnu AI) kako bi razvile ili podržale svoje poslovanje. Google, Facebook, Alibaba i druge kompanije takođe treniraju svoje vlastite verzije generativne veštačke inteligencije, ne samo OpenAI.

Iako se analitičari retko bave celokupnim AI sektorom u Indiji, brokeraže poput Motilal Oswal, Groww, Samco i Upstoxx prate akcije kompanija koje koriste AI. U nastavku su neke od akcija u Indiji koje koriste mogućnosti veštačke inteligencije, a koje su interesantne za analitičare brokeraža:

1. Tata Elxsi Ltd
Tata Elxsi Ltd pruža usluge dizajna i tehnologije u raznim industrijama kao što su automobilska, emitovanje, komunikacije, zdravstvo i transport.
Performanse akcija: Tokom poslednje godine, akcija je ostvarila rast od preko 20%, a poslednja cena je bila 8.316 rupija. U poslednjih pet godina, cena akcije je porasla više od 7 puta u odnosu na 2018. godinu kada je iznosila oko 1.024 rupija. Stručnjaci iz Geojit BNP Paribas-a i KRChokesy imaju „akuumuliraj“ preporuku za ovu akciju, dok HDFC Securities ima preporuku „prodaja“.
Market Cap: 46.672 krore rupija.

2. Persistent Systems Ltd.
Globalna softverska kompanija Persistent Systems nudi širok spektar rešenja u oblastima digitalne transformacije, cloud computinga i veštačke inteligencije.
Performanse akcija: Tokom poslednje godine, akcija je ostvarila rast od preko 70%, a poslednja cena je bila 6.380 rupija. U poslednjih pet godina, akcija je porasla preko 9 puta u odnosu na 2018. godinu kada je bila 610 rupija. KR Choksey preporučuje „akuumuliraj“ ovu akciju, dok ICICI Securities ima preporuku „prodaja“. Axis Securities i HDFC Securities preporučuju „kupovinu“ ove akcije zbog njenog potencijala rasta.
Market Cap: 44.999 milijardi rupija.

3. Oracle Financial Services
Oracle Financial Services je podružnica Oracle grupe i nudi softverska rešenja za bankarstvo i druge finansijske usluge.
Performanse akcija: Tokom poslednje godine, akcija je ostvarila rast od preko 36%, a poslednja cena je bila 4.182 rupija. U poslednjih pet godina, cena akcije je porasla 26% u odnosu na novembar 2018. Dolat Capital preporučuje „kupovinu“ ove akcije zbog njihovog globalnog liderstva u cloud-based poslovanju, upečatljivog pristupa, superiornih tehnologija i pouzdane ponude.
Market Cap: 27.100 krore rupija.

4. Affle India
Globalna tehnološka platforma Affle India (podružnica Affle-a) pomaže oglašivačima da mere efikasnost oglašavanja tako što naplaćuje samo kada korisnik preuzme aplikaciju ili izvrši transakciju.
Performanse akcija: Tokom poslednje godine, akcija je