Некатегоризовано

Primena veštačke inteligencije u procesu godišnjeg pregleda

Summary

Bankarski sektor već koristi veštačku inteligenciju (VI) za trgovanje derivatima i otkrivanje prevara. Sada žele da upotrebe VI i za godišnji pregled. To je prema kompaniji Workday Inc., jednom od najvećih svetskih dobavljača HR softvera. Firma je u septembru predstavila […]

Primena veštačke inteligencije u procesu godišnjeg pregleda

Bankarski sektor već koristi veštačku inteligenciju (VI) za trgovanje derivatima i otkrivanje prevara. Sada žele da upotrebe VI i za godišnji pregled. To je prema kompaniji Workday Inc., jednom od najvećih svetskih dobavljača HR softvera. Firma je u septembru predstavila niz novih proizvoda koji se oslanjaju na veštačku inteligenciju kako bi pisali opise posla ili pomagali menadžerima u sastavljanju godišnjih pregleda performansi radnika. Banke su iskazale interesovanje za ove proizvode, prema rečima Karla Ešenbaha, suizvršnog direktora kompanije Workday. To je deo njihovih napora da pojednostave operacije i smanje troškove, rekao je. Ponuda će biti dostupna u narednim mesecima.

„Hajde da kažemo da imate 100 zaposlenih i da vam je bilo potrebno sedam sati da napišete opis posla, što znači 700 sati“, rekao je Ešenbah koristeći hipotetički primer tokom intervjua sa Bloombergom na Workday konferenciji u Barseloni. „Sada to traje dva minuta. Možete da uradite matematiku, upravo ste uštedeli svu tu vremenu. To je dobitak u produktivnosti. Kroz korišćenje VI možete ostvariti merljiv uticaj.“

Sa tržišnom kapitalizacijom od preko 60 milijardi dolara, Workday pravi softver za ljudske resurse koji pomaže kompanijama u održavanju plate, praćenju troškova, praćenju odsustva zaposlenih i upravljanju kandidatima za posao. Proces procene performansi dugo se smatrao vremenski zahtevnim, a mnogi rukovodioci ljudskih resursa ih smatraju neefikasnom upotrebom vremena menadžera. Studija savetodavne firme Corporate Executive Board je otkrila da prosečan menadžer provodi 210 sati godišnje na pregledima zaposlenih.

FAQ:

1. Koja je korist korišćenja veštačke inteligencije u procesu godišnjeg pregleda?

Korišćenje veštačke inteligencije omogućava da se značajno smanji vreme koje se provodi na sastavljanje godišnjih pregleda. Na taj način dolazi do povećanja produktivnosti i uštede vremena menadžera.

2. Kako VE može uticati na broj zaposlenih u sektoru software razvoja?

Primena VE može omogućiti da manje software developera bude angažovano u budućnosti. Pomoću VE, određeni delovi koda se mogu generisati automatski, što omogućava smanjenje broja potrebnih radnih mesta.

3. Koji su problemi sa trenutnim procesom godišnjeg pregleda u bankarskom sektoru?

Proces godišnjeg pregleda često se smatra vremenski zahtevnim i neefikasnim. Rukovodioci ljudskih resursa troše veliku količinu vremena na sastavljanje pregleda, što može biti gubitak produktivnosti za banku.

4. Koje banke su izrazile interesovanje za proizvode koji koriste veštačku inteligenciju za godišnji pregled?

Prema Carl Eschenbach-u, kompanija Workday je dobila interesovanje banaka za ove proizvode, ali nije specificirao tačno koje banke su uključene.