Некатегоризовано

Primena veštačke inteligencije u godišnjem procesu ocenjivanja radnika

Summary

Prema Workday Inc., jednom od najvećih svetskih dobavljača HR softvera, banke su već počele da koriste veštačku inteligenciju za trgovinu derivatima i otkrivanje prevara. Sada žele da je koriste i u godišnjem procesu ocenjivanja radnika. Banke su iskazale interesovanje za […]

Primena veštačke inteligencije u godišnjem procesu ocenjivanja radnika

Prema Workday Inc., jednom od najvećih svetskih dobavljača HR softvera, banke su već počele da koriste veštačku inteligenciju za trgovinu derivatima i otkrivanje prevara. Sada žele da je koriste i u godišnjem procesu ocenjivanja radnika.

Banke su iskazale interesovanje za proizvode koje nudi Workday, prema rečima Carl Eschenbach-a, suizvršnog direktora ove kompanije. To je deo njihovih napora da pojednostave operacije i smanje troškove. Ponuda će biti dostupna u narednim mesecima.

„Imate 100 zaposlenih i treba vam sedam sati da napišete opis posla, što je 700 sati“, rekao je Eschenbach koristeći hipotetički primer tokom intervjua za Bloomberg na Workday konferenciji u Barseloni. „Sada vam trebaju dve minute. Možete izračunati, upravo ste uštedeli sve to vreme. To je dobit za produktivnost. Postoji merljiv uticaj koji možete imati upotrebom veštačke inteligencije.“

Sa tržišnom kapitalizacijom od preko 60 milijardi dolara, Workday pravi softver za ljudske resurse koji pomaže kompanijama u svemu, od održavanja plate, praćenja troškova, praćenja odsustva zaposlenih do upravljanja kandidatima za posao.

Proces ocenjivanja radnika odavno se kritikuje zbog oduzimanja vremena, a mnogi rukovodioci ljudskih resursa smatraju da je to neefikasna upotreba vremena menadžera. Studija savetodavne firme Corporate Executive Board pokazala je da menadžeri godišnje provode 210 sati obavljajući ocenjivanje radnika.

Rukovodioci banaka polako prihvataju ideju korišćenja veštačke inteligencije kako bi radnici bili efikasniji. Jamie Dimon, izvršni direktor JPMorgan Chase & Co., rekao je da tehnologija može omogućiti poslodavcima budućnosti da smanje radnu nedelju na 3,5 dana. Citigroup Inc. planira da omogući svojih 40.000 programera da eksperimentišu sa veštačkom inteligencijom do kraja prvog kvartala.

Workday vidi veštačku inteligenciju kao alat koji omogućava korisnicima da uspore sa zapošljavanjem razvojnih programera u budućnosti, rekao je Eschenbach.

„Ako veštačka inteligencija može napisati 80% vašeg koda, nećete trebati ni približno toliko programera. Obećanje veštačke inteligencije je da donese dobit u produktivnosti. Ako dobijate dobit u produktivnosti od postojeće radne snage, trebaće vam manje radnika.“

FAQ:

P: Koja je uloga veštačke inteligencije u godišnjem procesu ocenjivanja radnika?
O: Veštačka inteligencija se koristi za pisanje opisa posla i pomoć menadžerima pri sastavljanju godišnjih ocena radnika.

P: Zašto banke pokazuju interesovanje za ovakve proizvode?
O: Banke žele da pojednostave operacije i smanje troškove, a veštačka inteligencija im može pomoći u tome.

P: Koja je korist od korišćenja veštačke inteligencije u procesu ocenjivanja?
O: Korišćenje veštačke inteligencije može značajno smanjiti vreme potrebno za pisanje opisa posla i ocena radnika, čime se ostvaruje povećanje produktivnosti.

P: Kako Workday vidi budućnost zapošljavanja razvojnih programera uz pomoć veštačke inteligencije?
O: Prema Workday-u, veštačka inteligencija će omogućiti kompanijama da smanje broj zapošljavanja programera jer će veći deo koda moći da bude napisan uz pomoć veštačke inteligencije.