Некатегоризовано

Univerzitet u Teksasu u Austinu najavljuje ‘Godinu veštačke inteligencije’ za 2024.

Summary

Decenijama su Longhornsi bili na čelu tehnologija veštačke inteligencije (AI), a Univerzitet u Teksasu u Austinu je bio dom nekih od najvećih pionira u ovoj oblasti. Još šezdesetih godina, ličnosti poput Woody Bledsoea, koji je razvio prvu verziju tehnologije prepoznavanja […]

Univerzitet u Teksasu u Austinu najavljuje ‘Godinu veštačke inteligencije’ za 2024.

Decenijama su Longhornsi bili na čelu tehnologija veštačke inteligencije (AI), a Univerzitet u Teksasu u Austinu je bio dom nekih od najvećih pionira u ovoj oblasti. Još šezdesetih godina, ličnosti poput Woody Bledsoea, koji je razvio prvu verziju tehnologije prepoznavanja lica, i Boba Simmonsa, inovatora u obradi prirodnog jezika, pridružili su se fakultetu UT-a, gde su ostali do kraja svojih karijera i pokrenuli istraživanje veštačke inteligencije na kampusu.

Od tada, Univerzitet je otvorio desetine laboratorija, istraživačkih centara i inicijativa, doveo stotine nastavnika, zaposlenih i studenata na kampus kako bi unapredio AI i srodna polja. UT je postao poznat kao globalni lider u AI – od naših cenjenih mislilaca, preko naših interdisciplinarnih projekata i istraživačkih otkrića, do novih mogućnosti za sticanje diploma i učenja, do razumevanja etičkih i društvenih uticaja, ali i načina na koje pristupamo AI-u u učionici.

U 2024. godini, UT će stavi fokus na istraživanje i obrazovanje u oblasti veštačke inteligencije i prikazati svoje vođstvo kroz događaje kao što je SXSW, nove saradnje sa industrijom i državnim agencijama, kao i još više mogućnosti za saradnju unutar i izvan UT-a.

„Mi smo u sred nevjerojatnog trenutka u veštačkoj inteligenciji, a širok spektar primjena ohrabruje nas da proširimo naše shvatanje kako možemo promijeniti svet“, rekao je Dan Jaffe, potpredsednik UT-a za istraživanje, naučne radove i kreativnosti. „Na UT-u istražujemo granice u svim sferama AI-ja. I sa stručnošću i uzbuđenjem koje postoji na Univerzitetu, određujemo 2024. godinu kao ‘Godinu AI-a’.“

Godina AI-a nastavlja se na nekoliko novih programa i stalna priznanja tokom poslednjih nekoliko godina. Na primer, Univerzitet se konstantno ocenjuje kao visoko rangiran u programima veštačke inteligencije, rangirajući se među prvih 10 u izveštaju Američkih vesti i Svetskog izveštaja, kako za dodiplomski, tako i za postdiplomski program. Veći deo tog rada podržava Texas Advanced Computing Center (TACC), koji je domaćin tri od 10 najbržih univerzitetskih superkompjutera – svi pokretani u partnerstvu sa kompanijom Dell Technologies.

U januaru 2023. godine, najavili smo pokretanje novog master programa iz AI-ja, prvog programa takve vrste velikih razmera i jedinog master programa iz AI-ja koje nudi vrhunski rangirana institucija po ceni od gotovo 10.000 dolara. Ovaj novi program, zajedno sa postojećim online master programima UT-a iz računarstva i nauke o podacima, pruža sveobuhvatne programe i kurseve vezane za AI koji se nude na kampusu.

U 2020. godini, Nacionalna naučna fondacija je odabrala UT Austin da bude na čelu NSF AI Instituta za osnove mašinskog učenja, vrednog 20 miliona dolara. Istovremeno, Univerzitet je osnovao Laboratoriju za mašinsko učenje sa donacijom od 5 miliona dolara od bivšei studenata Zajba i Amir Husain.

Interdisciplinarna istraživačka saradnja između ovih grupa, fakulteta i škola UT-a, i kampusnih centara poput Oden Instituta za računarsko inženjerstvo i nauku, omogućava brze napredovanje u mnogim oblastima. U 2022. godini, donacija od 10 miliona dolara od strane Dhiraja i Swappne Pandey pokrenula je novu saradnju u oblastima računarske onkologije i mašinskog učenja, a investicija od strane bivšeg studenta Sanjaya Chandre i njegove porodice stvorila je nove istraživačke puteve za AI u Odeljenju za elektrotehniku i računarstvo porodice Chandre.

A 2019. godine, Univerzitet je pokrenuo program Good Systems, inicijativu koja se sprovodi širom kampusa, sa ciljem dizajniranja AI tehnologija zasnovanih na principima etike koje koriste društvu.

Više o AI na UT-u: [dodajte izvor]

Često postavljana pitanja

  • 1. Koje su osnovne programske aktivnosti koje Univerzitet u Teksasu u Austinu sprovodi vezane za veštačku inteligenciju?
  • 2. Koje su posebnosti novog online master programa iz AI-a koji nudi UT Austin?
  • 3. Koje su saradnje i partnerstva razvijena na UT Austinu u oblasti veštačke inteligencije?