Некатегоризовано

Koristeći AI za procenu buduće potražnje za vodom i električnom energijom u glavnim gradovima u svetlu globalnog zagrevanja

Summary

Kao posledica globalnog zagrevanja, potreba za električnom energijom i vodom u velikim gradovima širom SAD će se povećati u narednim decenijama. Tim industrijskih inženjera iz više institucija koristio je tehnologiju veštačke inteligencije (AI) kako bi napravio projekcije ovog porasta potražnje. […]

Koristeći AI za procenu buduće potražnje za vodom i električnom energijom u glavnim gradovima u svetlu globalnog zagrevanja

Kao posledica globalnog zagrevanja, potreba za električnom energijom i vodom u velikim gradovima širom SAD će se povećati u narednim decenijama. Tim industrijskih inženjera iz više institucija koristio je tehnologiju veštačke inteligencije (AI) kako bi napravio projekcije ovog porasta potražnje.

Tim istraživača je prikupio podatke o klimi za period od 2007. do 2018. godine za 46 najvećih gradova u SAD. Na osnovu tih podataka, trenirali su AI sistem da bi napravili procene porasta temperature za sve iste gradove u narednim godinama. Pored toga, tim je prikupio podatke o potrošnji vode i električne energije za iste gradove tokom istog perioda.

Korišćenjem rezultata dobijenih AI sistemom, istraživači su kreirali procene buduće potražnje za vodom i električnom energijom za iste gradove do 2080. Takođe su koristili klimatske analogije, gde se potražnja gradskih usluga upoređuje između gradova danas i onih koji će doživeti slične klimatske promene u budućnosti. Na primer, predviđa se da će u budućnosti Njujork imati uslove slične današnjim uslovima u Džonsborou, Arkanzas. Ovakav način upoređivanja omogućava ekstrapolaciju buduće potražnje za gradskim potrebama.

Rezultati istraživanja su pokazali da će većina gradova u SAD doživeti porast potražnje za vodom i električnom energijom. Međutim, postoje i izuzeci. Na primer, Los Anđeles i Njujork neće verovatno doživeti značajan porast potrošnje vode, barem ne po glavi stanovnika. Takođe je uočeno da će neki gradovi na obali Meksičkog zaliva možda zapravo imati smanjenje potrošnje vode i električne energije zbog očekivanog povećanja količine padavina.

U svetlu ovih projekcija, važno je da gradovi preduzmu mere za prilagođavanje i planiranje buduće potražnje za vodom i električnom energijom. Ovo uključuje investiranje u infrastrukturu za vodosnabdevanje i energetsku efikasnost, kao i promovisanje svesti o odgovornom korišćenju resursa kod građana.

FAQ

Pitanje: Šta je AI tehnologija?

Odgovor: AI tehnologija, ili veštačka inteligencija, podrazumeva razvoj računarskih sistema i programa koji imitiraju ljudsku inteligenciju i sposobnosti u donošenju odluka.

Pitanje: Kako su istraživači napravili projekcije buduće potražnje za vodom i električnom energijom?

Odgovor: Istraživači su koristili AI sistem koji je obučen na osnovu podataka o klimi i potrošnji vode i električne energije za 46 gradova u SAD tokom perioda od 2007. do 2018. godine. Na osnovu ovih podataka, sistem je napravio procene porasta temperature i potražnje za buduće godine.

Pitanje: Koje mere gradske uprave mogu preduzeti na osnovu ovih projekcija?

Odgovor: Gradovi mogu preduzeti mere za prilagođavanje budućoj potražnji za vodom i električnom energijom, uključujući investiranje u infrastrukturu za vodosnabdevanje, poboljšanje energetske efikasnosti i promovisanje svesti o odgovornom korišćenju resursa kod građana.

Pitanje: Kakve su posledice povećane potražnje za vodom i električnom energijom?

Odgovor: Povećana potražnja za vodom i električnom energijom može dovesti do pritisaka na postojeće vodne i energetske resurse, što može uticati na održivost snabdevanja, troškove i zaštitu životne sredine. Stoga je važno preduzeti preventivne mere kako bi se obezbedilo održivo korišćenje ovih resursa u budućnosti.

Pitanje: Kako će se klimatske promene odraziti na potražnju za vodom i električnom energijom?

Odgovor: Klimatske promene, uključujući povećanje temperatura i promene u vodnom ciklusu, uticaće na potražnju za vodom i električnom energijom. Na primer, više temperature mogu zahtevati veću potrošnju vode za održavanje zelenih površina, dok povećana upotreba klima uređaja može povećati potrošnju električne energije.