Некатегоризовано

Kako veštačka inteligencija može pomoći u planiranju obroka

Summary

Veštačka inteligencija (VI) zvuči jako komplikovano, ali korišćenje VI za male poslove može biti odličan način da počnemo razumeti njenu moć. Dana Fowle iz FOX 5 I-Team-a koristi priliku da nam pokaže korak po korak kako se koristi veštačka inteligencija […]

Kako veštačka inteligencija može pomoći u planiranju obroka

Veštačka inteligencija (VI) zvuči jako komplikovano, ali korišćenje VI za male poslove može biti odličan način da počnemo razumeti njenu moć. Dana Fowle iz FOX 5 I-Team-a koristi priliku da nam pokaže korak po korak kako se koristi veštačka inteligencija za planiranje obroka.

Korišćenje VI je lakše nego što smo očekivali. Ali pre nego što nastavite sa čitanjem, posetite www.chapgpt.com i registrujte se tamo. Ili, preuzmite aplikaciju i registrujte se. Onda, pratite profesora Davida Schweidela sa Univerziteta Emory, stručnjaka u ovoj oblasti, dok nam pokazuje kako napraviti plan obroka za jednu nedelju koristeći veštačku inteligenciju.

Ne treba da se osećate preplavljeni, jer već svakodnevno koristimo VI, rekao je. Ako koristite Google mape, koristite VI. Ako koristite Siri ili Alexa, koristite VI. Ako imate filter za neželjenu poštu, koristite VI.

Pre godinu dana smo prvi put čuli za ChatGPT, što je veb stranica i aplikacija, koja je u velikoj meri zaslužna za popularizaciju VI u svakodnevnom govoru.

Kompanije koje koriste VI za obavljanje nekih od svojih svakodnevnih zaduženja koje su ranije zahtevale veliko vreme i trud, uspevaju da uštede i do 90% vremena i troškova.

„Razvijatelji softvera ga koriste za pisanje koda. On im omogućava da se oslobode dosadnih zadataka“, rekao je marketing profesor.

Velike kompanije su već svesne prednosti ove tehnologije. Ali većina nas, poput novinarke Alyse i Dana Fowle-a iz FOX 5 I-Team-a, nije sigurna kako da pristupi i koristi veštačku inteligenciju.

Ali hajde da se bacimo na to i shvatimo kako to funkcioniše. Napravićemo plan obroka za Alyse i njenu četvoročlanu porodicu, pri čemu je ona u drugom stanju. Veoma su zauzeti, pa su zainteresovani da olakšaju sebi jedan od svakodnevnih poslova.

Postoji mnogo platformi koje možete koristiti, ali mi ćemo početi sa ChatGPT-om, poznatom verzijom 3.5. Preuzmite aplikaciju ili se registrujte na svom računaru. Besplatno je. Znate kako to uraditi. Ali, traženje da ova aplikacija obavlja posao za vas je malo drugačije od obične internet pretrage.

„Dobijeni rezultati možda neće biti konačni rezultat. Biće potrebno nekoliko koraka da se dobije ono što želite, kao u razgovoru“, objasnio je naš stručnjak.

Zatražili smo da se napravi plan obroka na sledeći način: „Planiranje obroka. Porodica od četiri osobe, majka je trudna. Deca su predškolskog uzrasta. Trenutno nemaju posebne dijetalne zahteve. Obroci će biti tradicionalni, navedeni u tabelarnom formatu.“

Tražili smo da nam se plan obroka prikaže na određeni način. I tu ga imamo. Plan obroka za čitavu nedelju za porodicu, predstavljen u formatu kalendara.

„Evo kako izgleda plan. Počećemo sa kajganom i integralnim tostom sa mešanim voćem za ponedeljak. Za ručak imamo sendvič sa topljenim sirom, šargarepe, humus sa pita hlebom i jogurtom, a za večeru imamo špagete sa mesnim okruglicama, tostom sa belim lukom i salatom sa mešanim povrćem“, pročitao nam je.

Dobro, sada ćemo ga malo izmeniti. Učiniti ga malo interesantnijim. I on to upisuje u pretragu: „Neka bude raznoliko.“

Zatražili smo da se jelovniku dodaju internacionalna jela.

„Imamo pileću šerpu sa pirinčem, inspirisanu azijskom kuhinjom. Imaćemo i goveđe takose sa salsom“, pročitao je dalje.

Zatim je tražio da mu se pošalju detaljni recepti i lista za kupovinu. I to je to. Tako je lako. Registrujte se.

Možete platiti 20 dolara mesečno za dodatne privilegije i bolji pristup uslugama. To uključuje i slike i više detalja. Ali prvo počnite sa besplatnom verzijom.

„Ograničenje kod besplatne verzije je da, ukoliko ima veliki broj korisnika, možda nećete moći da se prijavite“, rekao je Schweidel.

Zamislite samo početne dane interneta. Moglo je biti malo sporije. Ali ova tehnologija se menja tako brzo da to neće dugo trajati.

FAQ

Šta je veštačka inteligencija?

Veštačka inteligencija (VI) je grana računarske nauke koja se bavi razvojem računarskih sistema koji mogu simulirati ljudsku inteligenciju i obavljati zadatke koji zahtevaju ljudsku inteligenciju, kao što su prepoznavanje slika, obrada prirodnog jezika ili donošenje odluka.

Kako mogu koristiti veštačku inteligenciju za planiranje obroka?

Postoji mnogo platformi i aplikacija, poput ChatGPT, Bard, Notion AI i Lumen5, koje koriste veštačku inteligenciju za generisanje planova obroka. Registracija na ovim platformama je besplatna i omogućava vam da unesete svoje želje i planove obroka, nakon čega će veštačka inteligencija generisati odgovarajuće predloge obroka, recepte i liste za kupovinu.

Kako veštačka inteligencija unapređuje planiranje obroka?

Korišćenje veštačke inteligencije za planiranje obroka omogućava brže i efikasnije generisanje planova obroka, prilagođenih individualnim potrebama i preferencijama. Veštačka inteligencija može analizirati različite faktore kao što su broj članova porodice, dijetalne potrebe, željene vrste jela i vreme koje je na raspolaganju za pripremu obroka. Takođe može ponuditi recepte, detaljne upute za pripremu i listu neophodnih sastojaka za potpunu podršku tokom celog procesa planiranja obroka.

Da li su besplatne verzije aplikacija za planiranje obroka efikasne kao plaćene?

Besplatne verzije aplikacija za planiranje obroka često imaju svoja ograničenja, kao što su manje opcija za prilagođavanje ili sporija brzina pristupa zbog većeg broja korisnika. Međutim, i besplatne verzije mogu pružiti osnovne usluge za planiranje obroka i biti korisne za početnike ili one koji žele samo osnovnu podršku. Plaćene verzije često nude dodatne pogodnosti kao što su slike obroka, detaljniji recepti i više opcija za prilagođavanje, što može biti korisno za one koji žele potpunije iskustvo planiranja obroka.

Izvor: [viner.rs](viner.rs)