Некатегоризовано

Potencijal veštačke inteligencije za prelazak na četvorodnevnu radnu nedelju

Summary

Prema novom istraživanju koje se fokusira na britanske i američke radne snage, veštačka inteligencija (VI) bi mogla omogućiti milionima radnika da pređu na četvorodnevnu radnu nedelju do 2033. Izveštaj think-tanka Autonomy otkriva da bi povećanje produktivnosti ostvareno implementacijom VI moglo […]

Potencijal veštačke inteligencije za prelazak na četvorodnevnu radnu nedelju

Prema novom istraživanju koje se fokusira na britanske i američke radne snage, veštačka inteligencija (VI) bi mogla omogućiti milionima radnika da pređu na četvorodnevnu radnu nedelju do 2033. Izveštaj think-tanka Autonomy otkriva da bi povećanje produktivnosti ostvareno implementacijom VI moglo da smanji radnu nedelju sa 40 na 32 sata za 28% radne snage – 8,8 miliona ljudi u Britaniji i 35 miliona u Sjedinjenim Američkim Državama – zadržavajući pri tom istu platu i efikasnost.

Studija navodi da bi ovo moglo da se postigne uvođenjem velikih jezičkih modela (LLM) poput ChatGPT-a u radna okruženja kako bi se unapredile uloge radnika i stvorilo više slobodnog vremena. Prema Autonomy-u, ova politika bi takođe mogla da pomogne u izbegavanju masovne nezaposlenosti i smanjenju raširenih mentalnih i fizičkih oboljenja.

Predsednik Kongresa Mark Takano, koji je uveo zakon o četvorodnevnoj radnoj nedelji u američki Kongres, izjavio je: „Našu radnu snagu očekuju temeljne promene zbog veštačke inteligencije i automatizacije. Potrebna je akcija vlade kako bi se osiguralo da dobitak u efikasnosti osete svi radnici, bez obzira na industriju ili nivo veštine.“

Slično istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama takođe od strane Autonomy-a utvrdilo je da bi 35 miliona američkih radnika takođe moglo da pređe na četvorodnevnu radnu nedelju u istom vremenskom periodu. Istraživanje je pokazalo da bi 128 miliona radnika, odnosno 71% radne snage, moglo da ima smanjenje radnih sati od najmanje 10%. Države kao što su Masačusets, Juta i Vašington su identifikovane kao potencijalne za četvrtinu ili više svojih radnih snaga koje bi mogle preći na četvorodnevnu radnu nedelju uz pomoć LLM-a.

Pozivajući se na ovo istraživanje, Autonomy poziva poslodavce u javnom i privatnom sektoru u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama da iskoriste „značajnu priliku i postanu lideri u implementaciji radne VI“, i da ovo shvate kao priliku za poboljšanje života stotine miliona radnika. Takođe se poziva na političare da preduzmu akciju.

FAQ:
1. Šta je veštačka inteligencija (VI)?
– Veštačka inteligencija je grana informatike koja se bavi stvaranjem i razvojem računarskih sistema koji su sposobni izvoditi zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju.

2. Kako bi VI omogućila četvorodnevnu radnu nedelju?
– Implementacija velikih jezičkih modela (LLM) kao što je ChatGPT u radne procese omogućava poboljšanje efikasnosti i uloga radnika, što bi omogućilo smanjenje radnih sati za određeni procenat radne snage.

Izvor: domain.com