Некатегоризовано

Novi zakon za istraživanje, inovacije i odgovornost veštačke inteligencije

Summary

Grupa američkih senatora predstavila je predlog Zakona o istraživanju, inovaciji i odgovornosti veštačke inteligencije. Predloženi zakon bi uspostavio okvir za inovaciju u veštačkoj inteligenciji, istovremeno obezbeđujući veću transparentnost, odgovornost i bezbednost. Dodatno, ovaj zakon bi uveo obavezan standard za testiranje […]

Novi zakon za istraživanje, inovacije i odgovornost veštačke inteligencije

Grupa američkih senatora predstavila je predlog Zakona o istraživanju, inovaciji i odgovornosti veštačke inteligencije. Predloženi zakon bi uspostavio okvir za inovaciju u veštačkoj inteligenciji, istovremeno obezbeđujući veću transparentnost, odgovornost i bezbednost. Dodatno, ovaj zakon bi uveo obavezan standard za testiranje i evaluaciju sistemima veštačke inteligencije visokog rizika. Pored toga, kompanije koje koriste ovakve sisteme bile bi obavezne da dostavljaju izveštaje o transparentnosti, dok bi Nacionalni institut za standarde i tehnologiju dobio ovlašćenja za izdavanje sektorskih preporuka za njihovu regulaciju.

FAQ:

Šta je Zakon o istraživanju, inovaciji i odgovornosti veštačke inteligencije?

Zakon o istraživanju, inovaciji i odgovornosti veštačke inteligencije je zakonodavni predlog koji bi uveo određene propise i smernice za inovaciju i korišćenje veštačke inteligencije. Ovaj zakon ima za cilj obezbeđivanje veće transparentnosti, odgovornosti i bezbednosti u vezi sa korišćenjem veštačke inteligencije u različitim sektorima.

Kako će predloženi zakon uticati na kompanije koje koriste visoko rizične sisteme veštačke inteligencije?

Prema predloženom zakonu, kompanije koje koriste visoko rizične sisteme veštačke inteligencije biće obavezne da dostavljaju redovne izveštaje o transparentnosti. Ovo podrazumeva objavljivanje informacija o načinu funkcionisanja sistema, podacima koje koriste i odlukama koje donose. Takođe, Nacionalni institut za standarde i tehnologiju će imati ovlašćenja da izdaje sektorske preporuke za regulaciju ovih sistema, što će dodatno obezbediti veću bezbednost i odgovornost u njihovom korišćenju.

Kako će predloženi zakon podstaći inovaciju u veštačkoj inteligenciji?

Predloženi zakon bi uspostavio jasan okvir za inovaciju u veštačkoj inteligenciji, pružajući preduzetnicima i istraživačima jasne smernice i sigurnost u razvoju novih tehnologija. Obezbeđivanje veće transparentnosti, odgovornosti i bezbednosti takođe bi stvorilo povoljan ambijent za investicije u sektor veštačke inteligencije, što bi dalje podstaklo inovaciju i napredak u ovoj oblasti.