Некатегоризовано

FTC Tužbe protiv Amazona: Iskazivanje odgovornosti u vojnoj upotrebi veštačke inteligencije

Summary

Ministarstvo spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je objavilo da je 45 stranih vlada podržalo „Političku deklaraciju o odgovornoj vojnoj upotrebi veštačke inteligencije i autonomije“, koju su SAD lansirale u saradnji sa drugim zemljama. Ova inicijativa ima za cilj podsticanje […]

FTC Tužbe protiv Amazona: Iskazivanje odgovornosti u vojnoj upotrebi veštačke inteligencije

Ministarstvo spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je objavilo da je 45 stranih vlada podržalo „Političku deklaraciju o odgovornoj vojnoj upotrebi veštačke inteligencije i autonomije“, koju su SAD lansirale u saradnji sa drugim zemljama. Ova inicijativa ima za cilj podsticanje „odgovorne“ vojne upotrebe veštačke inteligencije i suočavanje sa potencijalnim opasnostima ove nove tehnologije.

Deklaracija je usvojena u februaru i od tada je podržana od strane više zemalja. Dok je potpredsednica Kamala Harris ranije izjavila da je 31 nacija potpisala deklaraciju, taj broj se povećao. Dokument utvrđuje set od deset normi koje se odnose na upotrebu veštačke inteligencije u vojne svrhe, uključujući poštovanje međunarodnog prava, pravilan trening, primenu zaštitnih mera i podvrgavanje tehnologije „rigoroznim“ testiranjima i pregledima.

„Svrha Deklaracije je da pruži osnov za nastavak dijaloga između država o odgovornoj vojnoj upotrebi čitavog spektra aplikacija veštačke inteligencije, uključujući razmenu najboljih praksi, razmenu stručnjaka i aktivnosti za jačanje kapaciteta“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

SAD su takođe pokrenule inicijative koje se odnose na opštu bezbednost veštačke inteligencije, uključujući osnivanje novog instituta i usmerenje politike vlade u vezi sa upotrebom ove tehnologije. Predsednik Džo Bajden je nedavno potpisao izvršnu naredbu kojom se zahteva od kompanija koje razvijaju „osnovne modele veštačke inteligencije“ da podele rezultate testiranja sigurnosti sa saveznom vladom.

Rast tehnologije veštačke inteligencije takođe je izazvao zabrinutost u vezi sa njenim uticajem na tržište rada. Izvršna naredba predsednika Bajdena zahteva izradu izveštaja o potencijalnim uticajima ove tehnologije.

Ova vest dolazi nakon nedavnih tužbi Federalne trgovinske komisije (FTC) protiv Amazona. Ceo članak možete pročitati ovde.

FAQ

Šta je „Politička deklaracija o odgovornoj vojnoj upotrebi veštačke inteligencije i autonomije“?

„Politička deklaracija o odgovornoj vojnoj upotrebi veštačke inteligencije i autonomije“ je inicijativa Sjedinjenih Američkih Država koja okuplja 45 stranih vlada radi promovisanja odgovorne upotrebe veštačke inteligencije u vojne svrhe. Deklaracija postavlja deset normi koje se odnose na uslove korišćenja veštačke inteligencije, uključujući poštovanje međunarodnog prava, trening, zaštitne mere i rigorozna testiranja.

Koje inicijative su pokrenute u vezi sa opštom bezbednošću veštačke inteligencije?

Sjedinjene Američke Države su pokrenule inicijative koje se odnose na opštu bezbednost veštačke inteligencije, uključujući osnivanje novog instituta i politiku vlade u vezi sa korišćenjem ove tehnologije. Izvršna naredba predsednika Bajdena zahteva od kompanija koje razvijaju „osnovne modele veštačke inteligencije“ da podele rezultate testiranja sigurnosti sa saveznom vladom.

Koje su moguće posledice rasta tehnologije veštačke inteligencije na tržište rada?

Rast tehnologije veštačke inteligencije izaziva zabrinutost u vezi sa njenim uticajem na tržište rada. Izvršna naredba predsednika Bajdena zahteva izradu izveštaja o potencijalnim uticajima ove tehnologije kako bi se razumeli mogući efekti na radnu snagu i donete odgovarajuće mere.