Некатегоризовано

US Restrikcije prisiljavaju kineske tehnološke gigante da preispitaju svoje ambiciozne projekte sa veštačkom inteligencijom

Summary

Američke restrikcije na napredne računarske čipove prisiljavaju kineske tehnološke gigante da preispitaju svoje ambiciozne projekte sa veštačkom inteligencijom, navode analitičari. E-trgovinski div Alibaba postao je poslednja kineska kompanija koja je priznala da oseća posledice američkih sankcija, nakon što je otkazao […]

US Restrikcije prisiljavaju kineske tehnološke gigante da preispitaju svoje ambiciozne projekte sa veštačkom inteligencijom

Američke restrikcije na napredne računarske čipove prisiljavaju kineske tehnološke gigante da preispitaju svoje ambiciozne projekte sa veštačkom inteligencijom, navode analitičari. E-trgovinski div Alibaba postao je poslednja kineska kompanija koja je priznala da oseća posledice američkih sankcija, nakon što je otkazao planove o osnivanju višemilijardarske jedinice za računarstvo u oblaku. Gaming div Tencent takođe je ovog tjedna priznao da su te restrikcije uticale na njihovu sposobnost prodaje naprednih oblakom baziranih usluga.

Pretpostavlja se da će ove restrikcije imati potencijal da poremete važne odluke u poslovanju kineskih tehnoloških kompanija. Vašington je uveo ove restrikcije prošle godine kako bi sprečio Kini pristup modernim čipovima, navodno iz bezbednosnih razloga. Međutim, Peking odbacuje ove brige, tvrdeći da takve mere ozbiljno ugrožavaju legitimne interese Kine.

Restrikcije na čipove su dodatno pooštrene 17. oktobra kako bi se zatvorile rupe koje su omogućile kineskim kompanijama da steknu čipove sa smanjenom snagom radi pridržavanja ograničenja uvedenih od strane Vašingtona. Sada su ove mere usmerene i na računarstvo u oblaku kako bi se sprečile kineske kompanije da pristupe moćnim čipovima za veštačku inteligenciju.

Ove restrikcije čipova predstavljaju još jedan udarac za kineski tehnološki sektor, koji je već trpeo ekonomski uticaj pandemije Kovida i regulatornu represiju kineske vlade protiv nekih od najvećih kompanija zemlje.

FAQ:
Q: Koje su posledice američkih restrikcija na kineske tech gigante?
A: Američke restrikcije na napredne računarske čipove utiču na sposobnost kineskih tehnoloških kompanija da sprovode svoje ambiciozne projekte sa veštačkom inteligencijom i razvijaju napredne proizvode zasnovane na oblaku.

Q: Zašto su američke restrikcije uvedene?
A: Američke restrikcije su uvedene iz bezbednosnih razloga kako bi se sprečio pristup Kine modernim čipovima koji su ključni za razvoj veštačke inteligencije i naprednog tehnološkog oružja.

Q: Kako su kineske kompanije pogođene?
A: Restrikcije na čipove stvaraju probleme kineskim tehnološkim kompanijama, otežavajući njihovo poslovanje u vezi sa računarstvom u oblaku i veštačkom inteligencijom. Ove kompanije moraju preispitati svoje poslovne strategije i potražiti alternative za smanjenje uticaja restrikcija.

Q: Hoće li se kineske kompanije oporaviti?
A: Iako su restrikcije stvorile znatne probleme za kineske kompanije, analitičari veruju da bi njihovi poslovi sa veštačkom inteligencijom i računarstvom u oblaku mogli ponovo ojačati u dužem roku, posebno uz podršku vlade u razvoju domaće industrije čipova.

Q: Kako će kineske kompanije prilagoditi svoje strategije?
A: Kineske kompanije će morati da prilagode svoje poslovne strategije kako bi se smanjio uticaj američkih restrikcija. Potrebno im je pronalaženje efikasnijeg korišćenja veštačke inteligencije i pronalaženje alternativnih izvora za nabavku tehnoloških resursa.