Некатегоризовано

Preserving Privacy in the Age of AI: A Fresh Perspective

Summary

Pozdrav, prijatelji! Opet sam ja, Nabiha. Podaci pokreću veštačku inteligenciju. Mi to znamo – i zbog toga su borbe oko autorskih prava i veštačke inteligencije uzbudljive. Ali vredno je razmisliti o tome kako naša nedavna gledišta o podacima i upravljanju […]

Preserving Privacy in the Age of AI: A Fresh Perspective

Pozdrav, prijatelji!

Opet sam ja, Nabiha. Podaci pokreću veštačku inteligenciju. Mi to znamo – i zbog toga su borbe oko autorskih prava i veštačke inteligencije uzbudljive. Ali vredno je razmisliti o tome kako naša nedavna gledišta o podacima i upravljanju podacima ometaju pravo razumevanje uticaja veštačke inteligencije na čovečanstvo – i kako bi alternativna vizija mogla da izgleda.

Često, naši podaci se neprimetno ekstraktuju, sakupljaju u pozadini dok ja obavljam svoje svakodnevne aktivnosti čitanja, klikanja, kupovine i trčanja na sastanke. Zato često govorimo o podacima kroz prizmu individualnog izbora i individualnog pristanka. Da li želim da to bude otkriveno? Da li kliknem na „prihvati sve kolačiće“? Da li me briga?

Veštačka inteligencija povećava ulog jer sada se podaci ne samo koriste za donošenje odluka o vama, već i da bi se duboko moćno zaključivanje o ljudima i zajednicama. Ti podaci obučavaju modele koji se mogu koristiti, mobilisati kroz automatizovane sisteme koji utiču na naša osnovna prava i na pristup tome da li će te dobiti hipoteku, intervju za posao ili čak koliko ćeš biti plaćen. Razmišljanje pojedinačno je samo deo jednadžbe sada; sada stvarno treba razmišljati u smislu zajedničke štete. Da li želim da dam ove podatke i da se koriste za donošenje odluka o ljudima poput mene – žene, majke, osobe sa određenim političkim uverenjima?

Dr Džoi Buolamvini je neko ko već godinama razmišlja o zajedničkoj šteti i veštačkoj inteligenciji i zato tako cenim njen rad kao putnika u vezi sa algoritamskom odgovornošću i pravdom. Njena nova knjiga „Otkrivanje veštačke inteligencije: Moja misija da zaštitim ljudsko u svetu mašina“ je nezaobilazno istraživanje kako široki segmenti čovečanstva su ugroženi u svetu koji brzo usvaja alate veštačke inteligencije. Mi, poput Buolamvini, smo optimisti: Možemo zahtevati bolji put od onog na kojem se trenutno nalazimo, ali to zahteva da razmišljamo zajedno, da učestvujemo i inoviramo na drugačiji način nego što smo to radili u prošlosti.

Nastavite čitati da saznate više o „izvredjavanim“ licima, prepoznavanju lica na aerodromu i da li živimo „u dobu poslednjih majstora“.

(Ovaj intervju je uredjen radi jasnog i kratkog izlaganja.)

FAQ

Šta znači veštačka inteligencija?

Veštačka inteligencija je sposobnost računara i softvera da simuliraju ljudsku inteligenciju i obavljaju zadatke koji su karakteristični za inteligentne bića, kao što su prepoznavanje slika, učenje, zaključivanje i donošenje odluka.

Ko je Dr Džoi Buolamvini?

Dr Džoi Buolamvini je istraživačica i aktivistkinja koja se bavi pitanjima vezanim za etiku i odgovornost veštačke inteligencije. Ona je osnivačica Algorithmic Justice League (Lige za algoritamsku pravdu), organizacije koja se bavi identifikacijom i rešavanjem problema pristrasnosti, diskriminacije i nepravde u veštačkoj inteligenciji.

Šta je prepoznavanje lica?

Prepoznavanje lica je tehnologija koja omogućava identifikaciju lica pojedinca na osnovu digitalnih slika ili video zapisa. Ova tehnologija koristi algoritme za prepoznavanje karakterističnih oblika lica i uspoređuje ih sa bazom podataka lica kako bi utvrdila identitet osobe.

Zašto je važno razmišljati o zaštiti podataka u doba veštačke inteligencije?

U dobu veštačke inteligencije, podaci igraju ključnu ulogu u obučavanju algoritama i modela veštačke inteligencije. Ako naši podaci nisu zaštićeni i ako se koriste na neodgovoran način, postoji rizik od diskriminacije, pristrasnosti i nepravde u odlukama koje donose veštački inteligentni sistemi. Zato je važno imati svest o zaštiti privatnosti i postavljati pitanja o načinu na koji se naši podaci koriste u veštačkoj inteligenciji.