Некатегоризовано

Brzi uspon veštačke inteligencije

Summary

Geopolitičke tenzije i implikacije brzog uspona veštačke inteligencije dominirale su raspravom na godišnjoj konferenciji o investiranju Univerziteta Virginia, koja je održana 3. novembra u hotelu The Forum na Darden School Grounds, a koju je organizovao Centar Richard A. Mayo za […]

Brzi uspon veštačke inteligencije

Geopolitičke tenzije i implikacije brzog uspona veštačke inteligencije dominirale su raspravom na godišnjoj konferenciji o investiranju Univerziteta Virginia, koja je održana 3. novembra u hotelu The Forum na Darden School Grounds, a koju je organizovao Centar Richard A. Mayo za upravljanje imovinom.

Tokom glavne diskusije, Čak Hegel, bivši američki ministar odbrane i senator, ponudio je iskrene ocene učešća Sjedinjenih Američkih Država u međunarodnim pitanjima, uključujući ključne tačke pritiska kao što su Ukrajina, Kina i Bliski istok.

U razgovoru sa direktorom i izvršnim direktorom Centra Miller za javne poslove, Bilom Antonolisom, Hegel je rekao da su Sjedinjene Američke Države postale „opsednute terorizmom“ odmah nakon napada 11. septembra i da su „skrenule pogled“ kada su u pitanju ključni geopolitički interesi. Hegel je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin video da Sjedinjene Američke Države postaju sve disfunkcionalnije i verovao da može da napadne Ukrajinu sa malo međunarodnih posledica.

Hegel je rekao da su Putinove osnovne greške, koje se sada mogu videti u krvavom i skupom ratu između Rusije i Ukrajine, bile precenjivanje sposobnosti ruske vojske, potcenjivanje volje Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika i potcenjivanje volje ukrajinskog naroda.

Hegel je rekao da sumnja da će rat verovatno završiti diplomatskim sporazumom u kojem će Rusija dobiti kontrolu nad delovima zemlje. U međuvremenu, prestanak podrške Ukrajini bilo bi dugoročno štetno za globalne interese Sjedinjenih Američkih Država, rekao je Hegel.

Kina, na primer, pažljivo posmatra akcije Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini. Hegel je rekao da ne vidi budući vojni sukob između ove dve supersile, iako bi Kina radije videla Sjedinjene Američke Države oslabljene.

“Ne mislim da Kinezi žele da nas unište, to ne bi imalo smisla. [Obe zemlje] su previše povezane“, rekao je Hegel. „Ne žele da nestanemo. Voleli bi da nas vide oslabljene i polarizovane.“

U potpuno povezanom svetu od 8 milijardi ljudi, „prilično je lako“ da se konflikti iskomplikuju, rekao je Hegel, i svet se nije činio „tako opasnim, nepredvidivim i nesigurnim“ od Drugog svetskog rata.

Iako se može činiti da su Sjedinjene Američke Države nepomirljivo podeljene po pitanjima velikog i malog značaja, Hegel je rekao da veruje da stanje globalnih poslova može „razumeti Ameriku“, otvarajući vrata kompromisu.

“Mislim da smo prilično razumna zemlja i radimo razumne stvari”, rekao je Hegel. „Na kraju se dogovaramo.“

Ćesto postavljana pitanja (FAQ)

1. Kako je veštačka inteligencija uticala na globalni rad i finansije?

Veštačka inteligencija ima potencijal da značajno utiče na globalni rad i finansije. Međutim, tačan uticaj još nije jasan i zahteva dalja istraživanja.

2. Šta je generativna veštačka inteligencija?

Generativna veštačka inteligencija je tehnologija koja omogućava računarima da stvaraju nove, originalne sadržaje na osnovu unapred naučenih modela. To je proširilo upotrebu veštačke inteligencije u različitim industrijama.

3. Kako će veštačka inteligencija uticati na privatni kapital?

Veštačka inteligencija će verovatno imati značajan uticaj na privatni kapital, ali tačan način na koji će tehnologije uticati na ovu oblast još nije poznat.