Некатегоризовано

Deca mlađa od 18 godina rade na platformama veštačke inteligencije

Summary

15-godišnji Hasan provodi puno vremena na internetu. Pre pandemije, voleo je da igra fudbal sa lokalnom decom u svom rodnom gradu Burevala u regiji Pandžab, Pakistan. Ali, Covid zaključavanje ga je učinilo pomalo izolovanim, vezanim za svoj mobilni telefon. „Iz […]

Deca mlađa od 18 godina rade na platformama veštačke inteligencije

15-godišnji Hasan provodi puno vremena na internetu. Pre pandemije, voleo je da igra fudbal sa lokalnom decom u svom rodnom gradu Burevala u regiji Pandžab, Pakistan. Ali, Covid zaključavanje ga je učinilo pomalo izolovanim, vezanim za svoj mobilni telefon. „Iz sobe izlazim samo kad treba nešto da pojedem“, kaže Hasan, koji sada ima 18 godina, a koji je zatražio da ga identifikujemo pod pseudonimom jer se plašio pravnih akcija. Ali, za razliku od većine tinejdžera, on nije skrolovao TikTok ili igrao igrice. Iz svog dečijeg kreveta, ovaj srednjoškolac je radio u globalnom lancu snabdevanja veštačkom inteligencijom, otpremajući i obeležavajući podatke radi obuke algoritama za neke od najvećih svetskih AI kompanija.

Podaci koji se koriste za obuku algoritama mašinskog učenja prvo se obeležavaju od strane ljudi, a takođe se zahteva i ljudska verifikacija kako bi se procenila njihova tačnost. Ovo obeležavanje podataka varira od jednostavnog – identifikacija slika uličnih svetiljki, na primer, ili poređenje sličnih e-trgovinskih proizvoda – do duboko komplikovanog, kao što je moderacija sadržaja, gde radnici klasifikuju štetan sadržaj unutar podataka prikupljenih sa svih krajeva interneta. Ovi zadaci se često dodeljuju radnicima na privremenim poslovima putem online platformi kao što je Toloka, na kojoj je Hasan započeo svoju karijeru.

Jedan prijatelj ga je uputio na tu stranicu, koja je obećavala rad bilo kad i bilo gde. On je otkrio da bi sat rada mogao zaraditi oko 1 do 2 dolara, više od nacionalnog minimalnog dnevnog dohotka koji je tada iznosio oko 0,26 dolara. Njegova majka je domaćica, a otac je radnik mehaničar. „Može se reći da pripadam siromašnoj porodici“, kaže on. Kada je pogodila pandemija, više nego ikada mu je trebao posao. Kako je bio ograničen na svoj dom, online i nemiran, malo je istražio i otkrio da je Toloka samo vrh ledenog brega.

„Veštačka inteligencija se predstavlja kao magična kutija koja može sve“, kaže Saif Savađ, direktor Laboratorije za građansku veštačku inteligenciju na Severoistočnom univerzitetu. „Ljudi jednostavno ne znaju da iza kulisa postoje radnici ljudi.“ Barem neki od tih radnika su deca. Platforme zahtevaju da radnici budu stariji od 18 godina, ali Hasan je jednostavno uneo podatke o rođaku i koristio odgovarajući način plaćanja kako bi izbegao provere – i nije bio jedini koji je tako postupao. WIRED je razgovarao sa još tri radnika u Pakistanu i Keniji koji su rekli da su i oni pridružili platformama kao maloletnici i otkrili dokaze da je ova praksa rasprostranjena.

Ako sumnjamo da korisnik krši Sporazum o korisniku, Toloka će izvršiti proveru identiteta i zatražiti fotografski ID i fotografiju korisnika koji drži taj ID, kaže Džeo Džikaev, direktor Toloka operacija.

Pokretani globalnim trkom za veštačkom inteligencijom, globalna industrija obeležavanja i prikupljanja podataka se očekuje da će do 2030. godine dostići preko 17,1 milijarde dolara, prema Grand View Research, kompaniji za istraživanje tržišta i konsaltingu. Crowdsourcing platforme kao što su Toloka, Appen, Clickworker, Teemwork.AI i OneForma povezuju milione radnika na privremenim poslovima sa tehnološkim kompanijama smeštenim u Silicijumskoj dolini. Platforme objavljuju mikro zadatke svojim tehnološkim klijentima, među kojima su Amazon, Microsoft Azure, Salesforce, Google, Nvidia, Boeing i Adobe. Mnoge platforme takođe sarađuju sa sopstvenom Microsoft-ovom platformom za usluge podataka, Univerzalnim ljudskim sistemom za relevantnost (UHRS).