Некатегоризовано

Senatori izražavaju podršku vladi za nadzor veštačke inteligencije

Summary

Senatorka Čak Šumer, lider Demokratske većine u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, i republikanski senator iz Južne Dakote Majk Raunds izrazili su bipartizansku podršku vladi za nadzor veštačke inteligencije (AI) u raznim oblastima. Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, senatori […]

Senatori izražavaju podršku vladi za nadzor veštačke inteligencije

Senatorka Čak Šumer, lider Demokratske većine u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, i republikanski senator iz Južne Dakote Majk Raunds izrazili su bipartizansku podršku vladi za nadzor veštačke inteligencije (AI) u raznim oblastima. Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, senatori su razgovarali o stavu Senata prema AI nakon foruma sa liderima tehnološke industrije i zagovaračkim organizacijama. Iako su oba senatora priznala potencijalne koristi AI, takođe su naglasili izazove povezane sa tom tehnologijom.

AI, koji se odnosi na napredni softver ili mašine koje su sposobne za učenje i imitaciju ljudskog razmišljanja, privukao je veliku pažnju zbog nedavnih napredaka kao što je ChatGPT. Forum na kojem je prisustvovalo oko 70 senatora zaključio je da vlada treba da ima ulogu u razvoju AI.

Šumer je naglasio da je AI kompleksno pitanje koje se tiče različitih sektora, uključujući izbore, odbranu, zdravstvo, rad, intelektualnu svojinu i privatnost podataka. S obzirom na širinu ovih oblasti, senatori su predložili da univerzalne politike za AI možda nisu praktične. Umesto toga, pristup bi mogao uključivati postavljanje pravila za uključenost AI u pojedinačna pitanja, pri čemu bi prioritet imali izbori.

Raunds je izrazio saglasnost u vezi sa prioritetom izbora, izražavajući zabrinutost zbog toga da bi strani protivnici mogli koristiti AI za mešanje u izborni proces. Senatori su prepoznali izazov ravnoteže između potrebe za brzim utvrđivanjem pravila u tehnologiji koja brzo napreduje i neophodnosti promišljenog razmišljanja.

Iako su pojedini senatori predložili stvaranje nove, nezavisne agencije za regulisanje AI, još uvek nije postignut konsenzus u vezi s tim pitanjem. Međutim, Šumer i Raunds su priznali potrebu da se više saveznih agencija i senatskih odbora brzo upoznaju sa AI i steknu stručnost. Predloženo je uspostavljanje centralnog tela koje bi činili stručnjaci iz nacionalnih laboratorija i univerziteta, kako bi savetovali o posledicama politika.

Skretanje pažnje Senata na AI odražava bipartizanski napor da se reši složenost ove tehnologije. Lideri obe stranke su pokazali podršku za sagledavanje koristi i potencijalnih zamki AI. Kako Kongres nastavlja da prikuplja informacije o AI, cilj mu je da pronađe ravnotežu između brze akcije i promišljenog regulisanja.