Некатегоризовано

Tužilaštvo BiH neće sprovoditi istragu o ikoni poklonjenoj Lavrovu

Summary

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donelo je odluku da neće sprovoditi istragu u vezi sa pozlaćenom ikonom iz Luganska, koju je bivši član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poklonio šefu ruske diplomatije, Sergeju Lavrovu, 2020. godine. Nakon zahteva za međunarodnu pravnu pomoć […]

Tužilaštvo BiH neće sprovoditi istragu o ikoni poklonjenoj Lavrovu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donelo je odluku da neće sprovoditi istragu u vezi sa pozlaćenom ikonom iz Luganska, koju je bivši član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poklonio šefu ruske diplomatije, Sergeju Lavrovu, 2020. godine.

Nakon zahteva za međunarodnu pravnu pomoć upućenog Generalnom tužilaštvu Ukrajine, Tužilaštvo BiH je dobilo odgovor koji je naveo da ikona nije deo nacionalne kulturne baštine Ukrajine i da nema izuzetnu umetničku vrednost. Takođe, nije pronađen nijedan dokaz da je ikona nezakonito premeštena sa teritorije Ukrajine.

Na osnovu tih informacija, kao i dodatnih istraga koje su sprovedene u Bosni i Hercegovini, Tužilaštvo BiH je donelo odluku da neće sprovoditi istragu u vezi sa ovim predmetom.

Podsetimo se da je tokom posete Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini 2020. godine, Milorad Dodik, tada srpski član Predsedništva BiH, poklonio ikonu iz Luganska Lavrovu. Nakon toga, Ambasada Ukrajine u BiH je izrazila sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i zahtevala njen povratak. Lavrov je nakon toga vratio ikonu u Bosnu i Hercegovinu.

Tužilaštvo BiH je formiralo predmet „Ikona“ nakon ovih događaja.