Некатегоризовано

Planirate li svoj sledeći odmor uz pomoć veštačke inteligencije?

Summary

Da li biste dozvolili veštačkoj inteligenciji da planira vaš sledeći odmor? Za one koji nemaju dovoljno vremena, ovo je primamljiva ponuda. Nema sumnje da je planiranje putovanja veoma zahtevan posao. Ako niste oprezni, možete potrošiti više vremena na čitanje i […]

Planirate li svoj sledeći odmor uz pomoć veštačke inteligencije?

Da li biste dozvolili veštačkoj inteligenciji da planira vaš sledeći odmor? Za one koji nemaju dovoljno vremena, ovo je primamljiva ponuda. Nema sumnje da je planiranje putovanja veoma zahtevan posao. Ako niste oprezni, možete potrošiti više vremena na čitanje i pripremu za posetu odabrane destinacije nego što ćete na kraju provesti tamo. Sa brojnim turističkih gradovima koji privlače više posetilaca nego ikada pre, čak i najopušteniji putnici moraju da se pripreme unapred.

U poslednjih nekoliko godina, generativna veštačka inteligencija (koja koristi prompt za traženje da algoritam generiše sadržaj – bilo tekst, sliku ili video) postala je javno dostupna igračka, što je dovelo do toga da se često hvali kao obećavajući, ali često prenaduvan alat koji se može koristiti u gotovo svakom kontekstu. Ne iznenađuje stoga što su ljudi širom sveta eksperimentisali sa ChatGPT alatom kompanije OpenAI kako bi brzo i efikasno kreirali putne planove.

Kao neko ko ima planiranje putovanja kao jedan od omiljenih hobija, bio sam zainteresovan da istražim njegov potencijal i ograničenja. Odlučio sam da najbolja metodologija bude da koristim svoj grad Edinburg kao testni poligon za putovanje od tri dana. Edinburg mi je dobro poznat, to je popularna destinacija i idealna lokacija za brzi beg, čak i iz SAD. Dovoljno je mali da ne osećate kao da ste samo dodirnuli površinu, ali dovoljno veliki i bogat istorijom i turističkim atrakcijama da nećete biti besposleni do nedeljnog popodneva.

Koristio sam razne AI alate za planiranje putovanja kako bih kreirao itinerere, uključujući ChatGPT, GuideGeek, Roam Around, Wonderplan, Tripnotes i aplikaciju Out of Office. Evo kako se sve odvijalo.

Itinereri putovanja: Umjetnost, ne nauka

Dobro osmišljen itinerer putovanja je više od samog niza atrakcija, četvrti i lokalnih poslovnih objekata. Najbolji itinereri će povezati vaše dane na način koji ima geografski i tematski smisao. Putovanje od atrakcije A do atrakcije B treba da bude deo zabave, vodi vas kroz slikovitu ulicu ili vam pruža pogled koji inače ne biste videli. Takođe, dobro osmišljen itinerer uzima u obzir da će i najkulturniji među nama verovatno imati zamor od muzeja nakon treće galerije.

Vrlo malo itinerera koje sam tražio od AI alata za Edinburg je zadovoljilo ove zahteve. Roam Around, Tripnotes, OOO i Wonderplan očigledno nisu imali predstavu o geografiji grada. ChatGPT i GuideGeek su mnogo bolje grupisali atrakcije prema četvrtima, napravivši jedan dan posvećen Starom gradu Edinburga, jedan dan oko Holyrood i Arthur’s Seat-a, i jedan dan posvećen Novom gradu.

Najapsurdniji primer besmislenog planiranja itinerera došao je od OOO i Roam Around kada sam ih testirao na kreiranje itinerera za sedmodnevno putovanje po Škotskoj. Roam Around mi je ponudio fantastičan izbor aktivnosti i atrakcija širom zemlje, ali predložio mi je da vozim satima do Edinburga za svaki obrok. S druge strane, prvi dan itinerera koji mi je dao OOO je počinjao sa doručkom i posetom groblju u Edinburgu, muzejem u Glazgovu za ručak, Glenfinnan Viaduktom na visoravnima poslepodne, da bih noćio u hotelu na Isle of Skye (ali uz piće i večeru u Edinburgu). To je ukupno 10 i po sati vožnje, a samo se od tada postajalo sve iscrpljujuće.

Sviđao mi se većina sugestija koje su AI alati došli za Edinburg i za Škotsku uopšteno, kako u pogledu atrakcija tako i lokalnih poslovnih objekata. Ali osim ChatGPT i GuideGeek, koji su bili u stanju da kreiraju tematski i geografski povezane itinere kad sam ih posebno izazvao, način na koji su se svi ti elementi povezivali bio je često kontraproduktivan.

Jasno je da mnogi AI alati malo više odupravaju informacije pronađene negde drugo – pristup koji vas ostavlja sa onim što Laura Motta, starija urednica Lonely Planeta, opisuje kao „Google pretraga jaja na oko“. Lonely Planet je veb lokacija koja je trenutno izgradnja sopstvenog AI alata, kaže mi Motta, i pokušava da ide dalje od jednostavnog pružanja nabrajene liste mesta koje treba posetiti. Umesto toga, koristi postojeće, stručno izvorite informacije o destinacijama kako bi pomogla ljudima da kreiraju itinere oko atrakcija koje morate posetiti.

„Naravno da želite da vidite Ajfelovu kulu – možda ne želite da je propustite ako je prvi put u Parizu“, kaže Motta. Ali cilj je da vas upozna i sa drugim stvarima u blizini glavnih lokacija koje biste inače propustili – možda pekara ili trga koji sadrži važan istorijski spomenik. „Radi se o ravnoteži između obilaska velikih atrakcija i istraživanja drugih stvari“, kaže Motta. „I AI, trenutno, nije dobar u preporučivanju drugih stvari.“

Procenite, proverite i izvor ———————————————————————————————————————–