Некатегоризовано

Najbolje finansirane AI startapove u 2023. godini koje vode put transformacije tehnološkog pejzaža

Summary

Veštačka inteligencija (AI) postala je pokretačka snaga inovacija i napretka u svim industrijskim granama. U 2023. godini, ovi 10 najbolje finansiranih AI startapova predvode promene tehnološkog pejzaža i oblikuju budućnost. 1. OpenAI: OpenAI je istraživačka kompanija za AI koja se […]

Najbolje finansirane AI startapove u 2023. godini koje vode put transformacije tehnološkog pejzaža

Veštačka inteligencija (AI) postala je pokretačka snaga inovacija i napretka u svim industrijskim granama. U 2023. godini, ovi 10 najbolje finansiranih AI startapova predvode promene tehnološkog pejzaža i oblikuju budućnost.

1. OpenAI: OpenAI je istraživačka kompanija za AI koja se posvećuje razvoju veštačke opšte inteligencije (AGI), što se odnosi na mašine koje mogu obavljati svaki intelektualni zadatak koji može čovek. Sa ulaganjima koja premašuju 11 milijardi dolara od kompanija poput Microsofta i Sequoia Capitala, OpenAI je poznat po svojim impresivnim AI sistemima, kao što su chatbot ChatGPT i generator slika Dall-E.

2. Viz.ai: Ova AI kompanija koristi računarsku viziju i duboko učenje radi poboljšanja koordinacije lečenja i ishoda pacijenata sa moždanim udarom. Njihov softver može automatski detektovati udare zbog opstrukcije velikih krvnih sudova na snimcima mozga i upozorava odgovarajuće stručnjake u roku od nekoliko minuta. Viz.ai je dobio preko 150 miliona dolara ulaganja od investitora poput Greenoaks Capitala i Kleiner Perkinsa.

3. Shield AI: Specijalizujući se za odbranu i nacionalnu bezbednost, Shield AI razvija inteligentne sisteme za autonomne misije. Njihov glavni proizvod, Hivemind, omogućava timovima letelica da obavljaju misije bez potrebe za GPS-om ili komunikacijom. Shield AI je do sada prikupio preko 210 miliona dolara od strane investitora, uključujući Andreessen Horowitz i Breyer Capital.

4. Cognitivescale: Cognitivescale se fokusira na integraciju pouzdane odlučujuće inteligencije u poslovne procese putem AI i računarstva u oblaku. Njihova Cortex AI platforma pruža hiper-personalizovane uvide za preko 100 miliona korisnika u raznim industrijama. Sa ulaganjima koja premašuju 70 miliona dolara od strane kompanija poput Intel Capitala i IBM-a, Cognitivescale je lider u rešenjima pouzdane AI.

5. Landing AI: Osnažujući preduzeća da usvoje i skaliraju AI rešenja, Landing AI nudi alate i usluge za izgradnju, implementaciju i upravljanje AI aplikacijama. Njihovo stručno znanje obuhvata industrije poput proizvodnje, poljoprivrede i zdravstva. Landing AI je prikupio preko 57 miliona dolara od strane investitora kao što su Battery Ventures i Madrona Venture Group.

6. Rephrase.ai: Rephrase.ai se specijalizuje za stvaranje realističnih i personalizovanih video materijala koristeći sintetičke medije. Njihova platforma korisnicima omogućava generisanje videa ljudskih lica sa prilagođenim izrazima, sinhronizacijom usana i emocijama samo koristeći tekst ili zvučne unos. Rephrase.ai je dobio preko 13 miliona dolara ulaganja od strane investitora poput Lightspeed Venture Partners i AV8 Ventures.

7. Concentric AI: Fokusirajući se na bezbednost podataka i upravljanje rizicima, Concentric AI pruža rešenja za analizu podataka, identifikaciju osetljivih informacija i otkrivanje anomalija i pretnji. Njihova platforma Semantic Intelligence koristi duboko učenje za pregledanje podataka u oblaku i aplikacijama. Concentric AI je prikupio preko 11 miliona dolara od strane investitora poput Clear Venturesa i Engineering Capitala.

8. People.ai: People.ai automatizuje prodaju, marketing i operacije prihoda putem AI. Njihova platforma beleži interakcije sa korisnicima putem različitih kanala i pruža upotrebljive uvide za optimizaciju performansi i prihoda. Sa ulaganjima koja premašuju 100 miliona dolara od kompanija poput ICONIQ Capital i Andreessen Horowitz, People.ai je lider u automatizaciji prihoda.

9. Spot AI: Spot AI nudi video analitiku za fizičke prostore, povezujući postojeće kamere sa oblakom. Njihova platforma koristi računarsku viziju i duboko učenje za izvlačenje vrednih saznanja iz video podataka. Sa preko 18 miliona dolara u ulaganjima od strane investitora kao što su Norwest Venture Partners i Vertex Ventures, Spot AI revolucionira video analitiku.

10. Ox: Ox se fokusira na integraciju izvora podataka i aplikacija niske kodne složenosti putem svoje platforme. Korisnici mogu povezati bilo koji izvor podataka ili aplikaciju korišćenjem prirodnih jezičkih upita, eliminirajući potrebu za kodiranjem. Sa ulaganjima od preko 20 miliona dolara od strane kompanija kao što su Wing Venture Capital i Next47, Ox pojednostavljuje proces integracije podataka.

Ovi inovativni AI startapovi u 2023. godini privlače značajna ulaganja i revolucionalizuju različite domene svojim inovativnim rešenjima. Svojim posvećenjem u pomeranju granica AI tehnologije, nastavljaju da oblikuju budućnost inovacije i efikasnosti.