Некатегоризовано

GenAI donosi izazove sigurnosti, ali i nebeske nagrade

Summary

Nedavno objavljivanje velikog jezičkog modela OpenAI-a, ChatGPT, predstavlja prekretnicu u tehnološkoj industriji, ali s njim dolaze i izazovi sigurnosti. Države i organizacije širom sveta pokušavaju brzo da uspostave propise i implementiraju ovu tehnologiju. Analitičarka kompanije Forrester Enza Ianopolo zaključuje da […]

GenAI donosi izazove sigurnosti, ali i nebeske nagrade

Nedavno objavljivanje velikog jezičkog modela OpenAI-a, ChatGPT, predstavlja prekretnicu u tehnološkoj industriji, ali s njim dolaze i izazovi sigurnosti. Države i organizacije širom sveta pokušavaju brzo da uspostave propise i implementiraju ovu tehnologiju.

Analitičarka kompanije Forrester Enza Ianopolo zaključuje da je paradigma implementacije generativne veštačke inteligencije (GenAI) praćena dubokim rizicima i nebeskim nagradama. Na nedavno održanoj konferenciji o bezbednosti i riziku, Ianopolo je predstavila ključne izazove i potencijalne nagrade koje nosi ova tehnologija.

Kroz analogiju sa Danteovim „Paklom“, knjigom epa „Božanstvena komedija“, Ianopolo je opisala da GenAI može da bude poput devet krugova pakla. To je mesto gde veštačka inteligencija proizvodi pristrasnosti, diskriminaciju i zloupotrebu intelektualne svojine. Rizici uključuju nepoštovanje privatnosti i bezbednosti podataka.

Iannopollo tvrdi da poslovni lideri trebaju svoje vodiče koji će im pomoći u ovom putovanju kroz „Pakao“. Oni će biti iz IT sektora, marketinga ili izvršnog tima. Kako bi iskoristili neograničene mogućnosti GenAI, oni moraju razumeti važnost bezbednosti, privatnosti i upravljanja rizicima.

Prema istraživanju koje je sprovela kompanija Forrester, 36% ispitanika iz ovih grupa navodi da su najveće prepreke za usvajanje GenAI privatnost i sigurnost, dok je za 31% njih najveća prepreka upravljanje rizicima. Takođe, 61% zabrinuto je da BiH može da prekrši zakone o zaštiti privatnosti i podataka poput GDPR-a EU.

Nakon „Pakla“, preduzeća će se, poput Dantea, naći u čistilištu, gde se moraju suočiti s pitanjima usaglašenosti. Iannopollo tvrdi da je čistilište mesto kazne i pročišćenja, što je savršena definicija usaglašenosti. Za ovo mesto usaglašenosti takođe će biti potreban vodič, kao što je, na primer, šef odeljenja za podatkovnu analitiku.

Studija je pokazala da 37% preduzeća ažurira postojeće politike kako bi obuhvatilo GenAI, dok 64% radi na implementaciji potpuno nove politike. Drugih 30% nema planova za GenAI. U svetu se povećava broj novih zakona koji utiču na zaštitu podataka i veštačku inteligenciju.

Ianopolo naglašava da je poverenje ključno za pružanje pouzdane veštačke inteligencije. Partneri u ostvarivanju AI obećanja mogu biti šef odseka za poverenje, IT ili ljudski resursi. Empatija je takođe ključna za uključivanje potrošača u AI ponude. Ona je sposobnost da se razumeju osećanja i potrebe potrošača i da se na njih reaguje.

Pred nama je dugo putovanje u svetu GenAI. Bezbednost, usklađenost i poverenje će biti ključni faktori na tom putu. Preduzeća će morati da pronađu ravnotežu između rizika i nagrada kako bi postala deo budućnosti veštačke inteligencije.

FAQ

1. Zašto su sigurnost i privatnost važni za usvajanje GenAI?

Sigurnost i privatnost su ključni faktori koji utiču na prihvatanje i usvajanje GenAI. Velike kompanije i organizacije suočavaju se sa izazovima pristrasnosti, diskriminacije, zloupotrebe intelektualne svojine, kao i sa kršenjem privatnosti i bezbednosti podataka. Sprovođenje odgovarajućih sigurnosnih mera i zaštita privatnosti ključni su za uspešnu implementaciju GenAI.

2. Ko su vodiči u putovanju kroz GenAI?

Poslovni lideri koji su svesni potencijala GenAI treba da imaju svoje vodiče koji će ih uputiti i pomoći u suočavanju sa izazovima ovog tehnološkog rešenja. Vodiči mogu biti stručnjaci iz IT sektora, marketinga ili izvršnog tima koji razumeju prednosti GenAI, ali i važnost sigurnosti, privatnosti i upravljanja rizicima.

3. Šta je potrebno za usklađivanje sa zakonima i propisima koji se odnose na GenAI?

Usklađivanje sa zakonima i propisima koji se tiču GenAI zahteva od preduzeća da ažuriraju postojeće politike ili implementiraju potpuno nove politike. U zavisnosti od zakonodavnog okvira važećeg u određenoj zemlji ili regionu, preduzeća moraju obezbediti usaglašenost sa zahtevima o zaštiti podataka i veštačkoj inteligenciji. Za to je važno da postoji tim ili pojedinac zadužen za ovaj proces, kao što je, na primer, šef odeljenja za podatkovnu analitiku.

4. Zašto je empatija važna u AI ponudama?

Empatija je ključna za pridobijanje potrošača i klijenata za AI ponude. Razumevanje i reagovanje na osećanja i potrebe potrošača pomaže u stvaranju poverenja i izgradnji dugoročnih odnosa. Kako bi AI ponude bile uspešne, preduzeća moraju imati tim stručnjaka koji je uključen u razvoj empatičnih AI rešenja.